Χάρτης
Ημερολόγιο
«  Ιούνιος 2022  »
ΚΔΤΤΠΠΣ
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Αποκριές, Καρναβάλι

FtS36

Το έθιμο των μεταμφιεσμένων τις αποκριές, έχει πολύ βαθιές ρίζες και ανάγεται σε γιορτές της αρχαιότητας.

apokries

Αποκριά σημαίνει, απέχω από το κρέας. Την ίδια έννοια έχει και η λέξη καρναβάλι. Λέξη που προέρχεται από τους δύο ιταλικούς όρους, Carne= κρέας και vale = χαίρε.

Η πραγματική διάρκεια του καρναβαλιού είναι τρεις εβδομάδες. Σ αυτές τις τρεις εβδομάδες υπάρχει μεγάλο φαγοπότι, με κυρίαρχη την κρεατοφαγία, κυρίως την πρώτη και τη δεύτερη εκ των τριών εβδομάδων. Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται "ολοκριά" δηλ. όλο κρέας. Η δεύτερη εβδομάδα ονομάζεται "κρεατινή" γιατί το κρέας επιτρέπεται να τρώγεται και την Τετάρτη και την Παρασκευή. Αυτό που ακόμη δεν έχει ερμηνευθεί, είναι το έθιμο της Τσικνοπέμπτης δηλ. το να τσικνίζουν το φαγητό. Τέλος η τρίτη εβδομάδα ονομάζεται και "τυρινή" γιατί επικρατεί τυροφαγία.

Ένα αρχαιότατο έθιμο, αυτό των μεταμφιέσεων, συνδέεται με το χριστιανικό μας εορτολόγιο μεταγενέστερα. Για τους προγόνους, ο μασκοφορεμένος γίνεται ό,τι παριστάνει η μάσκα του. Λέγεται μάλιστα ότι η μεταμφίεση είχε τη σημασία της ανάκλησης των ψυχών και ότι οι μάσκες παριστάνουν τους πεθαμένους προγόνους.

Στην Ελλάδα, η πρώτη εβδομάδα του τριωδίου λέγεται "αμολητή", γιατί τότε αφήνονται οι ψυχές να ανέβουν στον πάνω κόσμο.

Τέλος τα σημερινά καρναβάλια έχουν τις ρίζες τους στην Βενετία. Πριν από 500 περίπου χρόνια, γιόρταζαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ανάλογες εκδηλώσεις το καρναβάλι.

Απόστολος Δοσούλας