Γερμανικές αποζημιώσεις…

FtS115
Του Σπύρου Κουζινόπουλου, Δημοσιογράφου-συγγραφέα,
τ. Γενικού Διευθυντή τουΜακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Η γερμανική αντίδραση για το Δίστομο και ο βαρύς φόρος της Κατοχής.

40.000 οι εκτελεσμένοι, 50.000 τα θύματα του Ολοκαυτώματος, 600.000 οι νεκροί από την πείνα, πάνω από 30 δις το γερμανικό χρέος προς την Ελλάδα.
Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι», λέει η σοφή λαϊκή μας παροιμία. Τη θυμηθήκαμε διαβάζοντας τη γραπτή δήλωση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ μας είπε ότι τάχα δεν κατανοεί την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υποστηρίξει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το αίτημα των απογόνων των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο Δίστομο Βοιωτίας, να αποζημιωθούν από το γερμανικό κράτος για την φριχτή ομαδική δολοφονία των δικών τους ανθρώπων.

[Εκτελέσεις στο Δαφνί 72 αγωνιστών]

Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, που αναζητώντας νομικίστικα επιχειρήματα επικαλέστηκε «το προνόμιο της ετεροδικίας», έκανε λόγο για τις «διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δικαίου και κυρίως η ασυλία της Γερμανίας, ως κράτους», απειλώντας πως αν… δικαιωθούν οι προσφεύγοντες απόγονοι των θυμάτων του Διστόμου «απειλείται η παγκόσμια κοινότητα κρατών με νομική ανασφάλεια». Και για να βάλει και λίγο κερασάκι στην τούρτα του, στο τέλος μας έκανε και μία παραχώρηση, αναφέροντας ότι η Γερμανία γνωρίζει την ιστορική της ευθύνη καθώς και «τα ιδιαίτερα δεινά που υπέστη ο ελληνικός λαός στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο».

Από ποιόν όμως υπέστη αυτά τα δεινά ο ελληνικός λαός; Από το χιτλερικό καθεστώς που υπήρχε στη χώρα του και το οποίο επί 3,5 χρόνια που είχε καταλάβει την Ελλάδα, είχε εφαρμόσει όχι μόνο ένα εφιαλτικά απάνθρωπο καθεστώς κατοχής, με δεκάδες χιλιάδες εκτελέσεις πολιτών, ακόμη και παιδιών, βασανιστήρια, Ολοκαυτώματα ολόκληρων χωριών ή συνοικιών, αλλά επίσης και την οικονομική εξόντωση της χώρας. Αρπάζοντας τα συναλλαγματικά διαθέσιμα που υπήρχαν στην Τράπεζα της Ελλάδος, λεηλατώντας την βιομηχανική και αγροτική παραγωγή. Και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι εξ αιτίας εκείνης ακριβώς της λεηλασίας, άρχισε η κατρακύλα της ελληνικής οικονομίας που οδήγησε τη χώρα μας σήμερα στην αγκαλιά της τρόϊκας. Είναι δε απορίας άξιο που οι μέχρι τώρα ελληνικές κυβερνήσεις, από την απελευθέρωση και εντεύθεν, δεν είναι το πολιτικό ανάστημα να αξιώσουν με πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέσα την καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων στην κατεστραμμένη από τους Γερμανούς στον πόλεμο Ελλάδα.

Βαρύ φόρο αίματος, πλήρωσε η χώρα μας στη διάρκεια της τριπλής Γερμανο-Ιταλο-Βουλγαρικής κατοχής, από τον Απρίλιο του 1941, οπότε εισέβαλαν τα γερμανικά στρατεύματα στην Ελλάδα, μέχρι τον Οκτώβριο του 1944 που εγκατέλειψαν το ελληνικό έδαφος. Συγκεκριμένα:
– 38.960 ήταν οι εκτελεσμένοι, 12.000 οι σκοτωμένοι από πυροβολισμούς ή από αδέσποτες σφαίρες, 70.000 οι νεκροί σε μάχες, 600.000 οι νεκροί από την πείνα.
– 45.000 ήταν οι Έλληνες όμηροι, 60.000 οι συμπατριώτες μας όμηροι εβραϊκής καταγωγής που μαρτύρησαν οι περισσότεροι στα κρεματόρια των ναζιστικών στρατοπέδων και 200.000 οι φυλακισμένοι στη διάρκεια της κατοχής.
– Επίσης, ενάμισι εκατομμύριο έλληνες προσβλήθηκαν από βαριές ασθένειες.
Η ναζιστική Γερμανία άφησε απλήρωτα διάφορα χρέη που είχε προς τη χώρα μας και συγκεκριμένα:
1) Χρέη ύψους 80 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων αγοραστικής αξίας 1938
2) Διαφορά κλήριγκ σε βάρος της Γερμανίας και υπέρ της Ελλάδας ύψους 593.873.000 δολαρίων αγοραστικής αξίας του 1938
Κοντά σε όλα αυτά, είναι και οι υποχρεώσεις που δημιούργησε η Χιτλερική Γερμανία, όπως:
– Τα Αναγκαστικά Δάνεια τα οποία συνήψε το Γ’ Ράιχ από την Ελλάδα με το ζόρι, για τη διατροφή των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής αλλά και για τη διατροφή του Africa Korp, δηλαδή της Στρατιάς του Ρόμμελ στη Βόρεια Αφρική. Τα δάνεια αυτά, ήταν ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σύμφωνα με τον καθηγητή Α. Αγγελόπουλο, σήμερα ανέρχονται σε πάνω από 13 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση ένα χαμηλό επιτόκιο, ύψους 3% μόνο.
– Οι αποζημιώσεις που οφείλει η Γερμανία από αρπαγές δημοσίου και ιδιωτικού πλούτου, καταστροφές, απλήρωτες υπηρεσίες (κατασχέσεις, μεροκάματα), πολεμικό υλικό, έμμεσες ζημιές και συνέπειες ζημιών κατά την κατοχή. Ολα αυτά ανέρχονται σε 10.876.504.537 δολάρια. Αλλά οι Σύμμαχοι μας αναγνώρισαν μόνο τα 7.1 δισεκατομμύρια δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938 και χωρίς τόκους. Με ένα χαμηλό επιτόκιο, ύψους 3% το χρέος αυτό ανέρχεται σήμερα σε πάνω από 26 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι έναντι όλων αυτών, μεταπολεμικά η Γερμανία πρόσφερε το 1961 μόνο 115 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα στην Ελλάδα ως αποζημίωση για τα ανθρώπινα θύματα και αυτά με όρους, ένας από τους οποίους ήταν να αποφυλακιστεί αμέσως ο εγκληματίας πολέμου Μαξιμίλιαν Μέρτεν, στρατιωτικός διοικητής Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της κατοχής, ο οποίος στις 5 Μαρτίου 1961, είχε καταδικαστεί για την εξόντωση 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, στέλνοντας τους στα στρατόπεδα της Γερμανίας, όπου βρήκαν το θάνατο στα κρεματόρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *