Τοπική αυτοδιοίκηση

stavrogiannis

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2014

20140526

Ένα νέο σκηνικό διαμορφώνεται στην Τοπική μας Αυτοδιοίκηση και στην Ευρώπη, με σημαντικές επιπτώσεις και στην κεντρικό πολιτική σκηνή της χώρας, καθώς χθες 25.05.2014 ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στις 18.05.2014.

Για το Σκαμνό

Ξεκινώντας από το Σκαμνό που λογίζεται ως συνοικισμός, προσαρτώμενος διοικητικά, στην Κοινότητα Οϊτης έχουμε πολύ σημαντικές εξελίξεις, καθώς η επιλογή τόσο των συγχωριανών μας, όσων και των κοντοχωριανών της Οϊτης στηρίχθηκε σε καθαρά προσωπική εκτίμηση και αξιολόγηση των υποψηφίων χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τις ευρύτερες πολιτικές πεποιθήσεις των υποψηφίων, όπως σώνει και καλά επιχειρούν να προωθήσουν και να αναδείξουν οι κομματικοί σχηματισμοί της χώρας.

Έτσι λοιπόν, ο μεγάλος νικητής στην Κοινότητα Οίτης, είναι ο Βασίλης Σταικούρας που συγκέντρωσε την συντριπτική πλειοψηφία των προτιμήσεων των εκλογέων από τους δύο οικισμούς, με 103 σταυρούς προτίμησης. Ο Βασίλης Σταϊκούρας, από την Οίτη, θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κοινότητας [Σκαμνού-] Οίτης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του, ώστε να δικαιώσει την μεγάλη εμπιστοσύνη που κέρδισε από τους συνδημότες του. Αξιόλογη είναι και η προτίμηση στο πρόσωπου του συγχωριανού Νίκου Τζιβάρα [ο γιος του Παπα-Στάθη] που έλαβε 30 σταυρούς προτίμησης. Ακολουθούν [με το ψηφοδέλτιο του Νίκου Σταυρογιάννη] η κυρία Μαρία Καναβέτα – Πορτελάνου [με 16 σταυρούς προτίμησης] και ο Θόδωρος Πηγαδάς, από το Σκαμνό [γαμπρός του Πολύκαρπου Αστρακά] με 13 σταυρούς προτίμησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο συγχωριανός μας Γιάννης Ζαλαώρας, υποψήφιος στη Λαμία [τοπικό Συμβούλιο] αποκόμισε με το ψηφοδέλτιο του Γιώργου Κοτρωνιά, πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων στην πρώτη θέση, ξεπερνώντας τους 400 σταυρούς προτίμησης, με μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο του ιδίου ψηφοδελτίου που έπεται με περίπου το ήμισυ γύρω από 200 ψήφους.

Για το Δήμο Λαμιέων

Αλλαγή στο κεντρικό σκηνικό του αισθητά διευρυμένου καλλικρατικού Δήμου Λαμιέων έχουμε καθώς ο Νϊκος Σταυρογιάννης, ανεξαρτητοποιημένος Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, μετά από διαφωνία του με χειρισμούς της ΝΔ με την οποία αρχικά εξελέγη, ηγούμενος του Συνδυασμού «Πρόταση Ευθύνης», κέρδισε με 53,35% των ψήφων, έναντι ποσοστού 46,65% του συνδυασμού «Κοινωνική Συμμαχία» του Γιώργου Κοτρωνιά.


Μικρός οικισμός ο Σκαμνός και ως εκ τούτου δεν έχει καταφέρει, εκτός από το πολύ απώτερο παρελθόν στον 13ο Αιώνα [βλέπε περί αυτού σε άλλες θεματικές ενότητες για Προκοβενίκο και σηροτροφεία] να έχει μία κάποια αυτοδιοικητική αυτοτέλεια. Κατά καιρούς θεωρήθηκε προσάρτημα στο Ελευθεροχώρι και εν συνεχεία στο Γαρδικάκι –σήμερα Οίτη συγκροτώντας ενιαία Κοινότητα στο παρελθόν ή δημοτικό διαμέρισμα κατά τον μετέπειτα καποδιστριακό Δήμο Γοργοποτάμου και ήδη σήμερα –Οκτώβριος 2012- τον διευρυμένο καλλικρατικό Δήμο Λαμιέων.

[Γιώργος Κοτρωνιάς, Δήμαρχος Λαμιέων]

giorgos-kotronias

[Συντοπίτες που έκαναν παρέμβαση στο καποδιστριακό σχήμα Δ. Γοργοποτάμου, ως ανεξάρτητοι, χωρίς κόμματα και καπελώματα, με εντυπωσιακή επιτυχία στην αρχή, αλλά άδοξο τέλος στο 2ο γύρο]

topiki-autodiikissi- 1-001

Με την εισαγωγή της καποδιστριακής δομής της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκδηλώθηκε μία ευχάριστη αναλαμπή στην περιοχή μας, καθώς άνθρωποι ανεξάρτητοι από κόμματα, πολιτικούς και παρατάξεις, χωρίς καπελώματα, επαγγελματίες της ζωής και όχι κομματάρχες, διεκδίκησαν την ψήφο του τότε Δήμου Γοργοποτάμου και αναδείχθηκαν πρώτοι, προκαλώντας αναταραχή στους «επαγγελματίες» του είδους, οπότε κι εκείνοι πέρασαν στην αντεπίθεση συσπειρωμένοι για να ανατρέψουν τον διαφαινόμενο κίνδυνο. Την κατάληξη την βλέπει κανείς σήμερα τόσον στους ΟΤΑ, όσον και στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.

Η κατάσταση αυτή είχε και τα θετικά της, καθώς καλλιέργησε ένα έντονο συναίσθημα συνοχής μεταξύ των κατοίκων που στην μεγάλη τους πλειονότητα νοιάζονται και φροντίζουν οι ίδιοι για το χωριό τους. Νοιώθουν υποχρέωση να παίρνουν τις τύχες του χωριού στα χέρια τους και να μην περιμένουν το μάννα εξ ουρανού. Από της συστάσεώς του ο Σύλλογος ανέπτυξε και εμπέδωσε αυτή την αντίληψη στα μέλη του. Ήδη σήμερα με την βαθιά και πολύπλευρη κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας, είναι προφανές ότι σχετίζεται με την παρακμή του πολιτικού μας συστήματος και τις πελατειακές σχέσεις και τα ρουσφέτια, αναδεικνύεται περίτρανα η ορθότητα της νοοτροπίας που καλλιεργήθηκε ως βασικό πολιτιστικό στοιχείο και πρότυπο κοινωνικής συμπεριφοράς.

Διοικητική εξέλιξη

  1. Σύσταση και εξέλιξη του Νομού Φθιώτιδος
  2. Στο Δήμο Οιτέων
  3. Δήμος Ηρακλειωτών Ι
  4. Δήμος Ηρακλειωτών ΙΙ (νυν Δήμος Γοργοποτάμου)
  5. Δημογραφική και διοικητική εξέλιξη Ι
  6. Δημογραφική και διοικητική εξέλιξη ΙΙ
  7. Από την ιστορία της Κοινότητας Οίτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *