Για το όνομα «Τζιβάρας»

FtS59

Με την έρευνα γύρω από τα ονόματα που επικρατούν στο Σκαμνό, είχε ασχοληθεί πριν από αρκετά χρόνια ο αγαπητός μας κ. Γεώργιος Λ. Αστρακάς δίνοντας άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία και πληροφορίες για διάφορα ονόματα μεταξύ των οποίων και το όνομα «Τζιβάρας» που είναι και το επικρατέστερο.

Με τη βοήθεια του Καθηγητή Θανάση Φούρλα, αντλούμε τώρα περισσότερες λεπτομέρειες για το ίδιο ζήτημα, μέσω ΗΠΑ!

Την έρευνα φέρεται να έχει ξεκινήσει ο Θανάσης Τζαβάρας δημοσιεύοντας μάλιστα τα λεπτομερή στοιχεία της (ΙSBN 960-256-402-4, Θανάσης Τζαβάρας 1999, Εξάντας Εκδοτική ΑΕ). Ο συγγραφέας ανατρέχει σε πηγές του περασμένου αιώνα και προσεγγίζει το ζήτημα από πολλές πλευρές.

Για τη σημασία αυτού του ονόματος, αποκλείνει υπέρ της άποψης «πως τούτο το επίθετο, Τζαβάρας, μπορεί να συναντηθεί στο χρόνο με το Τζαναβάρης –Τζαναβάρας –canavar- που πάει να πει στα Αρβανιτοτούρκικα θεριό – παλικάρι ή πάλι με το Τζιβάρας, που μπορεί νάναι και ο γείτονας αφού civar σημαίνει περίχωρα – γειτονιά».

Στο Σκαμνό επικρατεί το όνομα Τζιβάρας, αλλά και η παραλλαγή Τζουβάρας. Η οικογένεια του αείμνηστου Στάθη Τζουβάρα, αλλά και όλοι οι Τζουβαραίοι στο Μοσχοχώρι που είναι συγγενείς με το πλείστον των Τζιβαραίων στο Σκαμνό, υιοθέτησαν την παραλλαγή «Τζουβάρας». Στο Πολύδροσο ο κ. Δημήτρης Τζιβάρας, Πρόεδρος της Κοινότητας και μάλλον Δήμαρχος του νεοσύστατου Δήμου, εκ των αναγνωστών της ΦτΣ, δεν γνωρίζουμε αν πρόσκειται στους Σκαμνιώτες ή σε άλλη ομάδα γενεαλογικού δένδρου.

Από την ίδια μελέτη βλέπουμε 70 Τζαβαραίους στα βορειο-δυτικά της Αττικής, 65 στη Θήβα – Λειβαδιά και περίπου 100 σε Αρκαδία – Αχαϊα – Ηλεία – Μεσσηνία.

Πολλοί Τζαβαραίοι στην περίοδο της μετανάστευσης, ξεκίνησαν το υπερωκεάνειο ταξίδι τους προς την Αμερική. Ο Γραμματέας στο Ellis Island κατέγραψε ανάλογα με τη διάθεσή του ονόματα όπως Stamatis Tziavaras – Chiavaras [Anemohori – Pyrgos] στο American Immigrant Wall of Honor – κατάλογο.

Η Ιστορία του Ελληνοτουρκικού & Ελληνοβουλγαρικού Πολέμου «εις στοίχους συντεταγμένη από την αρχήν μέχρι τέλους» φέρεται να εκτυπώθηκε στο Τυπογραφείο Τζαβάρα – Μπακογιάννη, 811 Blue Island Avenue, Chicago, Ill. 1913

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *