Από την ιστορία της Κοινότητας Οίτης

ΦτΣ Νοέμβριος – Δεκέμβριος 1994

Η καρδιά και η ψυχή κάθε Κοινότητας είναι ανάλογα ο Γραμματέας ή η Γραμματέας της. Το κοινό σ’ αυτούς κατά κανόνα απευθύνεται για να τακτοποιήσει τα διάφορα θέματά του. Είναι οι μόνοι που γνωρίζουν απ’ έξω κι’ ανακατωτά τη γραφειοκρατία και οι μόνοι, ουσιαστικά, που διευθύνουν και διεκπεραιώνουν τα ζητήματα του κοινοτικού γραφείου. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα λοιπά μέλη του Συμβουλίου, απλώς παίρνουν τις αποφάσεις, οι οποίες πολλές φορές, πρέπει να πούμε υπαγορεύονται από το Γραμματέα. Είναι ο ειδήμων και κατ’ ανάγκη οι πάντες, θέλουν δε θέλουν, τον ακούν και τον συμβουλεύονται. Δεν μπορούν να κάνουν κι’ αλλιώς.

Στην κοινότητά μας, ως τώρα υπηρέτησαν  πολλοί Γραμματείς, αλλά έχω τη γνώμη πως τομή στην ιστορία αποτελεί η θητεία του Νικολάου Ι. Παναγή ο ποίος ήταν και ο πρώτος υπάλληλός της, διορισμένος από το Κράτος. Υπηρέτησε από  01.08.1953-30.06.1961. Η θητεία του συνέπεσε με τη δύσκολη περίοδο της ανασυγκρότησης και αναδιοργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και της τοπικής Αυτοδιοίκησης, ύστερα μάλιστα, από τις καταστροφές της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Ο Νίκος ο Παναγής κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στην Κοινότητα, διακρίθηκε για την εργατικότητά του και, προ παντός, για την μεθοδικότητά του στην αντιμετώπιση των διαφόρων θεμάτων που αναφύονταν. Σε τούτο τον βοήθησε και το γεγονός ότι ήταν εγγράμματος και καλά καταρτισμένος σε θέματα Γραφείου.

Η σύνταξη του Δημοτολογίου, η ανασύνταξη του Μητρώου Αρρένων, η αρχειοθέτηση, θεματολογικά, των μέχρι τότε διάσπαρτων εγγράφων, καθώς και η κατασκευή του Κοινοτικού Γραφείου και του εσωτερικού δικτύου υδρεύσεως, είναι μερικά από τα έργα που φέρουν την προσωπική του σφραγίδα.

Η ικανότητά του σύντομα αναγνωρίσθηκε από πολλούς και κυρίως από τη Νομαρχία, γι’ αυτό και του ανέθεσε πρόσθετα καθήκοντα Γραμματέα και στις Κοινότητες Παύλιανης και Σκλήθρου. Την 01.07.1961 διορίσθηκε μετά από διαγωνισμό, στο Δήμο Λαμίας από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Μετά από τον Νίκο τον Παναγή, Γραμματέας ανέλαβε ο Αγαμέμνων Ε. Ευσταθίου, περισσότερο γνωστός, ως Μένιος. Υπηρέτησε επί 32 χρόνια, ήτοι από 01.07.1961 – 30.05.1993.

Σε όλη την πολυετή θητεία του στην Κοινότητα, εργάσθηκε και αυτός με ζήλο και ενδιαφέρον. Διέθετε επαρκείς γνώσεις, ευστροφία και μεθοδικότητα και όλα αυτά τα χρόνια η Κοινότητα «κατά το μάλλον ή ήττον», λειτούργησε υποδειγματικά.

 Για παράδειγμα η συμβολή του στη διαδικασία απονομής συντάξεων και επιδομάτων ΟΓΑ, που άρχισε κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας και που σαν ανταποκριτής, διεκπεραίωνε πολύ γρήγορα, ήταν αξιόλογη και όλοι πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Επίσης και τα άλλα έργα που έγιναν στην Κοινότητα, όπως τσιμεντοστρώσεις των δρόμων και της Πλατείας Οίτης, επέκταση και βελτίωση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, σίγουρα φέρουν τη σφραγίδα και αυτού.

Μετά τον Μένιο στην Κοινότητα διορίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά της, ως Γραμματέας, Η Βασιλική Παρκιώτη – Παρλαβάντζα. Η νέα Γραμματέας δεν είναι δημότης της Κοινότητας, όπως οι προηγούμενοι. Ευχόμαστε και η Κυρία Παρλαβάντζα να επιτύχει στο έργο της και να καταξιωθεί στην εκτίμηση των κατοίκων της Κοινότητα το ίδιο, όπως ο Νίκος Παναγής και ο Μένιος Ευσταθίου.

Γεώργιος Λ. Αστρακάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *