20121215 ΓΑ
Ο ορυμαγδός των φορολογικών μέτρων φέρνει στο προσκήνιο και το ζήτημα των αγροκτημάτων, όχι μόνον στο Σκαμνό, αλλά σε όλη την επικράτεια, όπου ακόμη το Κτηματολόγιο δεν έχει εμφανισθεί.
Το Υπουργείο Οικονομικών αναζητεί τρόπους διεύρυνσης της λεγόμενης φορολογικής βάσης και μετά από τα ακίνητα και τα οικόπεδα, τώρα φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει και στη φορολόγηση των αγροτικών εκτάσεων.
Η έλλειψη Κτηματολογίου έχει αποθρασύνει τους επιτήδειους καταπατητές και οι ιδιοκτησίες βρίσκονται υπό αμφισβήτηση. Εύλογο το ερώτημα, λοιπόν, τι θα δηλώσει ο ιδιοκτήτης στο Ε9 (=δήλωση ακινήτων στην Εφορία) για την οποία το Υπουργείο Οικονομικών φέρεται να καλεί τους πολίτες για ενημέρωση των σχετικών στοιχείων τους –ηλεκτρονικά- μέχρι τον Ιανουάριο του 2013.
Από την Υπηρεσία του Κτηματολογίου, δεν μπορέσαμε να αντλήσουμε σαφείς πληροφορίες πέραν μίας γενικής εξαγγελίας, σαν αυτές που κατά καιρούς έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ότι μέχρι το 2020 θα καλυφθεί ολόκληρη η επικράτεια με το Κτηματολόγιο, δηλαδή όλες οι αστικές, ημιαστικές περιοχές, οι αγροτικές και δασικές εκτάσεις. Οι περιπέτειες του Κτηματολογίου και η διασπάθιση πόρων της ΕΕ έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα στο παρελθόν. Πρόκειται περί ενός ακόμη σοβαρού σκανδάλου, στην αλυσίδα των εγκλημάτων σε βάρος της χώρας που το πολιτικό σύστημα της παρακμής, δεν θέλησε και δεν μπόρεσε να οδηγήσει στην διαλεύκανσή του.
Η αβελτηρία της Πολιτείας, όπως συνοπτικά παρουσιάζεται παραπάνω, επέτρεψε την επιδείνωση του προβλήματος. Μέσα στην αναμπουμπούλα των αγροτικών ενισχύσεων που διέφθειρε τους πάντες στη χώρα μας και τελικά μας άφησε χωρίς αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, υποχρεωμένους να εισάγουμε λαχανικά, κηπευτικά, φρούτα και κρεατικά από άλλες χώρες, ενώ κάποτε ήμασταν αυτάρκεις μέχρι που πραγματοποιούσαμε και σημαντικές εξαγωγές. Οι New York Times σκιτσάροντας την έκταση της διαφθοράς στην Ελλάδα είχαν γράψει ότι η Κρήτη λάμβανε ενισχύσεις για τεράστιες υποτιθέμενες καλλιέργειες ελιάς, που αντιστοιχούσαν σε έκταση ίσαμε την Σαντορίνη.
Για την απογραφή των κοπαδιών είχε ακουστεί ότι διακινούνταν κοπάδια από περιοχή σε περιοχή, ώστε να τα μετρήσει η επιτροπή που ήταν να επισκεφθεί την κτηνοτροφική μονάδα!
Με όλα αυτά ίσως και δεν θα πρέπει να παραξενευόμαστε γιατί έχουμε χάσει εντελώς την υπόληψή μας ως Έλληνες στο διεθνές στερέωμα.
Αλλά για να φέρουμε το ζήτημα στα καθ’ ημάς, θα σημειώσω δική μας εμπειρία από την οικογένειά μας, καθώς κτήματα στην ευρύτερη περιοχή του Μπράλλου, προικώα, από την μακαρίτισσα τη μάνα μου, είχαν παραχωρηθεί έναντι ασήμαντου ανταλλάγματος σε καλλιεργητές, το πλείστον των οποίων, ίσως και χωρίς δόλια σκοπιμότητα, με τη χρήση των τεράστιων σύγχρονων τρακτέρ, μετατόπισαν ή εξαφάνισαν του ογκόλιθους που στις γωνίες του αγροκτήματος οριοθετούσαν την ιδιοκτησία. Σήμερα, ελάχιστοι ιδιοκτήτες είναι σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια τα όρια της ιδιοκτησίας τους.
Είναι επιτακτική ανάγκη το ζήτημα αυτό να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την αποκατάσταση μία στοιχειώδους ευταξίας και προάσπισης του δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Η ανάγκη διευθέτησης αυτού του σοβαρού ζητήματος, γίνεται ακόμη πιο έντονη αν αναλογιστούμε ότι οι φοβερές συνέπειες της κρίσης που κατέστρεψαν τη χώρα μας, μεταξύ άλλων θα μας οδηγήσουν εκ των πραγμάτων στην επιβαλλόμενη επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή, αναζητώντας, όμως, αυτή τη φορά σωστότερες λύσεις και επιλογές στην κατεύθυνση των εναλλακτικών καλλιεργειών που μεγιστοποιούν το όφελος. Θα ήταν δε εξόχως εποικοδομητικό, αν η εξομάλυνση αυτή μπορούσε να συνδυαστεί και με τον λεγόμενο αναδασμό. Ένα μέτρο που σε πολλές περιοχές της χώρας εφαρμόσθηκε με πλήρη επιτυχία. Δηλαδή, ο αναδασμός, έρχεται να θεραπεύσει προβλήματα που ανακύπτουν από τον μεγάλο κατακερματισμό της γης σε μικρά αγροτεμάχια που δεν προσφέρονται για ορθολογική εκμετάλλευση.
Είναι παρήγορο ότι άνθρωποι της νέας γενιάς έχουν αντιληφθεί και επισημαίνουν αυτά τα προβλήματα, για να θυμηθώ σχετική εισήγηση του καλού φίλου συγχωριανού Αντώνη Μαζωνάκη στην περασμένη συνέλευση του Συλλόγου μας.