Επιμέλεια
Σταματία Ευστράτογλου
Συμπόσιο για τον Θεμιστοκλή
Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση πληροφορούμαστε τη συμμετοχή του κ. Γιώργου Πούλιου, πολύτιμου συνεργάτη της ΦτΣ, στο σημαντικό συμπόσιο για τον Θεμιστοκλή και το ρόλο του που διοργάνωσε ο Δήμος Κερατέας. Ο καλός φίλος και συνεργάτης μας ήταν εκ των βασικών εισηγητών και παρουσίασε μία ενδελεχή ιστορική έρευνα για τον Θεμιστοκλή.
Οφείλουμε συγχαρητήρια τόσο στον Δήμαρχο Σταύρο Ιατρού που διοργάνωσε τον Συμπόσιο, όσο και στους εισηγητές, όλως δε ιδιαιτέρως στον κ. Γιώργο Πούλιο για το πολύτιμο υλικό που ανίχνευσε μέσα από πλήθος ιστορικών πηγών για να καταδείξει το ρόλο και τη σημασία του Θεμιστοκλή με τους χειρισμούς και την στρατηγική του που οδήγησαν στην ελληνική επιτυχία στην ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 Π.Χ.) την ίδια περίοδο που έλαβε χώρα η σύγκρουση του Λεωνίδα στα δικά μας χώματα, των Θερμοπυλών. Μια εξέλιξη που διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο για την προστασία της πατρίδας μας, αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης από τον περσικό επεκτατισμό.
ΓΑ
Δωριείς – Ηρακλειδείς
Μία αξιόλογη εκδοτική εργασία ολοκληρώθηκε με το βιβλίο του συντοπίτη μας Μπραλιώτη Βασιλείου Π. Ταγκαλάκη υπό τον τίτλο Η Παλαιά Διαθήκη των Ελλήνων – Δωριείς – Ηρακλειδείς – Αχαιοί – Αιολείς – Πελασγοί – Ίωνες – Εκδόσεων Εντός.
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 8 Μαρτίου 2010 στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών, στην οδό Σίνα – στην Αθήνα και μεταξύ των ομιλητών που παρουσίασαν το βιβλίο ήταν και ο διαπρεπής , επίσης Μπραλιώτης, οικονομολόγος και συγγραφέας, Νίκος Τσίτσας.
Αξίζει ν’ ακούσουμε μερικά σχόλια για την αξιέπαινη έρευνα, από τον ίδιο τον συγγραφέα Βασίλη Ταγκαλάκη:
Οι Δωριείς, μία μεγάλη ελληνική φυλή, έχουν αδικηθεί από τους ιστορικούς που απασχολήθηκαν με την ιστορία μας. Έλληνες και ξένους.
Δεν αποδίδεται κανένα θετικό στοιχείο σ’ αυτούς, έστω και αν στα αρχαία κείμενα αναδεικνύονται σημαντικά και ίσως καθοριστικά γεγονότα μεγάλης σημασίας και τους τοποθετούν σε ισάξιο ιστορικό και πολιτιστικό επίπεδο με τα άλλα ελληνικά φύλα.
Σπουδαία και καθοριστικά σημεία της πορείας τους είναι:
Το γεγονός ότι μετά την καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης τον 16ο π.Χ. αιώνα ελληνοποιούν την Κρήτη, τη Δωδεκάννησο και την νότια Μ. Ασία. Δημιουργούν στη συνέχεια το μεγάλο Μινωικό πολιτισμό, που από την Κρήτη απλώνεται στην Ανατ. και Δυτική Μεσόγειο. Χυτεύουν μετάλλευμα και παράγουν πρώτοι το σίδηρο, κατασκευάζοντας εργαλεία, σκεύη και όπλα. Εισάγουν την αρχιτεκτονική στην κατασκευή κτηρίων και ναών πρώτοι (βλέπε Δωρικός αρχιτεκτονικός ρυθμός), ενώ θεσπίζουν το πρώτο σύνταγμα που προβλέπει ισονομία των δύο φύλων, ευνομία και το ηρωικό ιδεώδες που κορυφώθηκε με τη θυσία του Λεωνίδα Α’ από το γένος των Σπαρτιατών βασιλέων, των Αγιάδων με τους 300 Σπαρτιάτες, Δωριείς στην καταγωγή, στις Θερμοπύλες χάριν όλων των Ελλήνων.
Αξίζει, λοιπόν, να προμηθευτούμε και να μελετήσουμε αυτό το ενδιαφέρον βιβλίο και να συγχαρούμε το Βασίλη Ταγκαλάκη για το έργο του.
ΓΑ
Νίκος Κουβέλης
Στις 21.03.2010 απεβίωσε ο Νίκος Κουβέλης (84) συνεπεία ανακοπής, ένας ιδιαίτερα αγαπητός γαμπρός του Σκαμνού, καθώς σύζυγός του είναι η Καλλιόπη Αθαν. Βασιλόπουλου. Ο Νίκος ήταν κουρέας στο επάγγελμα και απέκτησε με την Καλλιόπη δύο παιδιά, τη Γιάννα και την Παναγιώτα, τη σύζυγο του Κώστα Γκούμα. Αξιώθηκε επίσης να δει τέσσερα εγγόνια και ένα δισέγγονο. Ο Νίκος αγαπούσε πολύ το Σκαμνό και περνούσε κάμποσο καιρό στο χωριό μας. Περπατούσε ευχαρίστως στις τριγύρω περιοχές ξεκινώντας και από νωρίς το πρωί. Δεν παρέλειπε πηγαίνοντας βόλτα προς το Βαθύρεμα να μαζέψει και μερικά ματσάκια ρίγανη που πρόσφερε ευχαρίστως στους φίλους συγχωριανούς του. Στάθηκε κοντά στον πολιτιστικό μας σύλλογο και ακάματος συνέδραμε τον Κώστα και την Παναγιώτα στις ετοιμασίες για τις εκάστοτε εορταστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επιτυχία τους. Στα χόμπι του Νίκου ήταν και οι φωτογραφίες, έχοντας παράξει ο ίδιος ένα αξιόλογο αποτέλεσμα που ανάγεται σε τέχνη περιοπής.
Η επικήδεια τελετή έλαβε χώρα στη Λαμία και η ταφή στο Κο9μητήριο Ξηριώτισσας. ενώ το μνημόσυνο των 4ο θα τελεσθεί, όπως μαθαίνουμε από την οικογένεια στις 25.04.2010.
Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια των καλών συγχωριανών και φίλων.
Οδυσσέας Καναβέτας
Ξαφνικά μας άφησε για το μεγάλο ταξίδι ο Οδυσσέας Καναβέτας (85) από την Οίτη, όπου και κηδεύτηκε. Ο Οδυσσέας, άνθρωπος με σπάνιο ήθος, απολάμβανε μεγάλης εκτίμησης από τους Σκαμνιώτες, οι οποίοι έδειχναν την αγάπη και εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, όντας συνδημότες στην ίδια Κοινότητα Σκαμνού – Οίτης με την επί μακρόν υπερψήφιση και ανάδειξή του στη θέση του Προέδρου της Κοινότητας. Ολόκληρος ο βίος και πολιτεία του Οδυσσέα ήταν άμεμπτος. Δημοκράτης αγνός και τίμιος. Αδελφός της δικής μας Γιούλας Ντάου, μίας ακόμη εξέχουσας προσωπικότητας που δικαίως αγαπήθηκε πολύ από τους συγχωριανούς. Το μνημόσυνο του Οδυσσέα τελέσθηκε στις 18.03.2010 στην γενέτειρα του, την Οίτη.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια αυτού του άξιου συντοπίτη που η απουσία του συνιστά απώλεια για την κοινωνία μας.
Ροδοθέα και Κώστας
Ευχόμαστε περαστικά στους καλούς και αγαπητούς μας Κώστα και Ροδοθέα που τον χειμώνα ταλαιπωρήθηκαν με πρόσκαιρα προβλήματα υγείας που είχαν σαν αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να περάσουν τις γιορτές του Πάσχα στο Σκαμνό.
Ευχόμαστε από την καρδιά μας γρήγορη ανάρρωση και πάλι να βρεθούμε κοντά όλοι μαζί στο Σκαμνό.
Ένα μεγάλο μπράβο στην Ερασμία και τον Μεταξά
Μία υποδειγματική αρχιτεκτονική παρέμβαση καμαρώσαμε τώρα τελευταία στο σπίτι της Ερασμίας και του Μεταξά με όμορφη λιθοδομή, σκάλες, μάντρες, επενδύσεις και παρτέρια.
Τους συγχαίρουμε και τους ευχόμαστε καλή υγεία στους ίδιους και τα παιδιά τους να περνούν όμορφες μέρες στο σπίτι τους του Σκαμνού, που προσθέτει πόντους στην γενική βελτίωση της εικόνας του οικισμού.
Τα φυτά στον Άγιο Αθανάσιο
Η βρυσούλα του Αγίου Αθανασίου, για λόγους που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, έμεινε χωρίς νερό. Έτσι οι άνθρωποι του Συλλόγου μας αδυνατούν να φροντίσουν τα νεαρά φυτά στον όμορφο περίβολο που με τόση δαπάνη ανέδειξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος.
Μήπως και κάποιος αρμόδιος θα συγκινηθεί;
Ευθύμιος Απ. Αποστολόπουλος
Σε μία περιπέτεια υγείας βρέθηκε μπλεγμένος ο αγαπητός μας Μάκης και του ευχόμαστε περαστικά. Αν και συνταξιούχος, υπερβάλλει εαυτόν σε εργώδεις χειρονακτικές ασχολίες που ίσως και να ευθύνονται για την ταλαιπωρία του.
Απόστολος Σούλας, ένας υπέροχος φίλος του Σκαμνού
Ο φίλος λαϊκός ποιητής από την ηρωική και τιμημένη Καισαριανή Απόστολος Σούλας (ανορθόγραφος) χάρηκε για την αναφορά μας στο πρόσωπό του στο προηγούμενο φύλλο της ΦτΣ και εκφράζει τα αισθήματά του με ένα δικό του στιχούργημα για το Σκαμνό του χθες –με τα καφενεδάκια Ν. Ζαλαώρα και Ευθ. Αποστολόπουλου- μα και του σήμερα. Τον ευχαριστούμε πολύ.
Σκαμνός Φθιώτιδας
Απόστολου Σούλα
Σκαμνός, είν’ ένα χωριό
που το ζηλεύουν όλοι
άμα το δεις από κοντά
είν’ ένα περιβόλι.
Τα ταβερνάκια τα μικρά
και τα καφενεδάκια.
νομίζεις ότι περπατάς
στης Πλάκας τα δρομάκια.
Πολέμησες τους Γερμανούς
σαν τον Καισαριανιώτη
και βγήκες στο αντάρτικο
δίπλα στο Βελουχιώτη.
Να κι η Φωνή των Σκαμνιωτών
που ό,τι κι αν ζητήσεις
αμέσως θα εξυπηρετηθείς
χωρίς καθυστερήσεις.
ο ανορθόγραφος, 01.03.2010
Οι Λοκροί και οι Νόμοι των Οπουντίων Λικρών
Μία σπουδαία μελέτη για τους Οπούντιους Λοκρούς παρουσίασε ο δικός μας διαπρεπής νομικός και δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Πούλιος, στις 25.04.2010 στην επιβλητική αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας με την στήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου και του Συλλόγου Ρουμελιωτών Καλλιθέας στον οποίο πρόεδρος είναι, ως γνωστόν, ο καλός μας φίλος, εκ Παλαιοχωρίου ορμώμενος, Βίκτωρ Σαμπώ.
Συγχαρητήρια σε όλους.