FtS107
Μαρία Ρεβέκκα – Κινίνη
Αυτή είναι η προτροπή μιας γερμανικής παροιμίας, που οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Πλευρές της «σκιώδους» οικολογικής καταστροφής που συντελείται σήμερα, αποτελούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η καταστροφή τεράστιων δασικών εκτάσεων, η μείωση του στρώματος του όζοντος στην ατμόσφαιρα, η όξινη βροχή, τα βιομηχανικά λύματα, τα πυρηνικά ατυχήματα και η απάνθρωπη ζωή στις σύγχρονες γιγαντουπόλεις.
Από την άλλη πλευρά, έχουμε μία σωτήρια λύση, την κύρια και πρωταρχική πηγή ενέργειας για τη Γη, που είναι ο ήλιος μας. Η ενέργεια που προέρχεται από τον ήλιο είναι καθαρή, ανεξάντλητη, ήπια και ανανεώσιμη. Η ηλιακή ακτινοβολία δεν ελέγχεται από κανέναν και αποτελεί ένα ανεξάντλητο ενεργειακό πόρο, που παρέχει ανεξαρτησία, προβλεψιμότητα και ασφάλεια στην ενεργειακή τροφοδοσία. Επιπλέον η ηλιακή ακτινοβολία έχει τροφοδοτήσει και εξακολουθεί να τροφοδοτεί με ενέργεια όλες σχεδόν τις ανανεώσιμες και μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ενέργεια του ηλίου είναι, όμως, και από μόνη της μία σημαντική πηγή, την οποία αξιοποίησε ο άνθρωπος από τα αρχαία ακόμα χρόνια. Είναι γνωστό ότι η ακτινοβολία του ήλιου όχι μόνο δίνει φως, αλλά επίσης θερμαίνει τα σώματα στα οποία προσπίπτει. Αυτή τη θερμότητα μπορούμε είτε να τη χρησιμοποιήσουμε άμεσα, όπως έρχεται από τον ήλιο, είτε να την αποθηκεύσουμε με τεχνητά μέσα και να τη χρησιμοποιήσουμε όταν τη χρειαστούμε.
Η χώρα μας δέχεται άφθονη ηλιακή ακτινοβολία., προσφέρεται ιδιαίτερα για την εκμετάλλευση αυτής της πηγής ενέργειας. Σε μία χώρα που είναι τόσο προικισμένη σε ήλιο, το μόνο που λείπει είναι η ισχυρή πολιτική βούληση για την ουσιαστική προώθηση της ηλιακής ενέργειας. Θεωρείται αναγκαίο, επομένως, να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας γιατί, αν δεν εκμεταλλευθούμε στο έπακρο αυτή την ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, αν δεν στραφούμε προς τον ήλιο, το ενεργειακό μας μέλλον διαγράφεται πιο μαύρο και από τον άνθρακα.
10 λόγοι για να στραφείτε στην ηλιακή ενέργεια
1. Αξιοπιστία
Είναι μία καθ’ όλα ώριμη και δοκιμασμένη τεχνολογία.
2. Αποκέντρωση
Η θερμική ενέργεια παράγεται στα σημεία ζήτησής της. Αποφεύγονται έτσι οι τεράστιες απώλειες μεταφοράς ενέργειας μέσω του ηλεκτρικού δικτύου (που στην Ελλάδα φτάνουν κατά μέσο όρο στο 12%).
3. Αυτονομία
Αποτρέπονται οι τεράστιες δαπάνες για την εισαγωγή ενέργειας και η ανασφάλεια λόγω εξάρτησης από εισαγόμενους ενεργειακούς πόρους, το 70% των ενεργειακών πόρων που καταναλώνει, τη στιγμή που ο ήλιος είναι δωρεάν και υπάρχει παντού.
4. Ανάπτυξη
Η ενίσχυση της εγχώριας αγοράς θα αυξήσει την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ανταγωνιστικότερο περιβάλλον των εξαγωγών.
5. Θέσεις εργασίας
Ήδη πάνω από 3.500 άτομα απασχολούνται στη βιομηχανία ηλιακών συστημάτων στην Ελλάδα. Η περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς συνεπάγεται νέες θέσεις εργασίας σε μία καθαρή τεχνολογία.
6. Ευκολία
Η τοποθέτηση ενός ηλιακού συλλέκτη είναι απλή. Η δε συντήρηση που απαιτεί είναι ελάχιστη.
7. Εξοικονόμηση χρημάτων
Για τον απλό καταναλωτή ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι η πιο απλή και συμφέρουσα λύση για να περικόψει τους λογαριασμούς ρεύματος. Το μέσο ετήσιο κέρδος του μπορεί να φτάσει έως 100 Ευρώ περίπου.
8. Εξοικονόμηση ενέργειας
Για την Ελλάδα η εξοικονόμηση που ήδη συντελείται, είναι πολύ σημαντική. Οι εγκατεστημένοι ηλιακοί θερμοσίφωνες εξοικονομούν ήδη 1,1 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο, όση ενέργεια παράγει δηλαδή ένας συμβατικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 200 μεγαβάτ. Χωρίς τους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα υπήρχε ένα σημαντικό έλλειμμα ισχύος, ιδιαίτερα στα απομονωμένα ηλεκτρικά δίκτυα των νησιών που θα αντιμετώπιζαν έτσι συχνές διακοπές ρεύματος, ιδίως κατά την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.
9. Προστασία περιβάλλοντος
Αποτρέπεται η έκκληση μεγάλων ποσοτήτων ρύπων που επιβαρύνουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
10. Κλιματικές αλλαγές
Αποτρέπεται η κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και κατά συνέπεια οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που προκαλούν τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές. Ένα τυπικό θερμοσιφωνικό σύστημα για οικιακή χρήση παράγει στην Ελλάδα ετησίως 840-1.080 κιλοβατώρες και αποσοβεί την έκκληση 925-1.200 κιλών CO2 το χρόνο, όσο δηλαδή θα απορροφούσε 1,5 στρέμμα δάσους.
***
Από το περιοδικό «Ξυλοκαστρινές Διαδρομές» Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2009, Τεύχος Νο 46