Ο κόμβος στον Άγιο Αθανάσιο
Πολλές είναι οι απόπειρες να εξωραϊστεί το γήπεδο που εκτείνεται στο Ταυ του κεντρικού οδικού δικτύου, στην είσοδο του Σκαμνού.
Ο Σύλλογός μας, εξ όσων προσωπικά γνωρίζω αφού συμμετείχα και προσωπικά, προχώρησε σε 4-5 απόπειρες δενδροφύτευσης, αλλά στη συνέχεια τα αδέσποτα γιδοπρόβατα του χωριού ξεπάστρευαν να νεαρά φυτά. Από την άλλη μεριά οι διερχόμενοι οδηγοί σταθμεύουν στο επίκαιρο αυτό σημείο που παρέχει μοναδική θέα προς το φαράγγι του Βαθυρέματος, αλλά αποθέτουν τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών. Εδώ και κάμποσο καιρό ο Σύλλογός μας κινήθηκε για την καλαίσθητη περίφραξη του χώρου με ελεγχόμενες εισόδους. Αυτό έγινε δύο φορές, αλλά και τις δύο απόπειρες τις σταμάτησε ο δημοτικός μας άρχοντας στο πλαίσιο της γνωστής του πολεμικής κατά του Πολιτιστικού Συλλόγου. Κάλεσε την αστυνομία και έντρομοι οι εργάτες εγκατέλειψαν το χώρο για να μην συλληφθούν. Τα αστυνομικά όργανα, προφανώς, είδαν ότι ο επισπεύδων είναι εκπρόσωπος του ΟΤΑ και στράφηκαν εναντίον των ανθρώπων του Συλλόγου λες και όφειλαν να προλάβουν κάποιο ανοσιούργημα! Το ίδιο σενάριο επαναλήφθηκε για δεύτερη φορά και το έργο έμεινε ημιτελές. Το ίδιο βράδυ κλάπηκε η ξυλεία που κόστισε πολλά χρήματα στους συγχωριανούς.
Το αξιοπερίεργο, όμως, είναι ότι ο συγχωριανός που επικαλείται την ιδιότητά του ως εκπροσώπου του Δήμου στο χωριό, παραβλέπει ότι ο Δήμος δεν έχει ουδεμία δικαιοδοσία στον χώρο αυτόν που ανήκει στην 3η ΔΕΣΕ. Το πιο αξιοσημείωτο είναι –και δείχνει ξεκάθαρα το είδος και την ποιότητα της νοοτροπίας του δημοτικού μας άρχοντα- ότι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του χώρου εγγράφως επαίνεσαν το Σύλλογο (τέτοιες πρωτοβουλίες είναι καλοδεχούμενες κλπ) για την πρωτοβουλία του. Το ζήτημα όμως είναι ποιος θα τιθασεύσει τον Πολύκαρπο, ο οποίος μάλιστα μας τρέχει και στα δικαστήρια για δυσφήμηση κττ. Εδώ κολλάει αυτό που προσφυώς χρησιμοποιούν οι συγχωριανοί: Αν και μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι! Να το ελπίσουμε από τον νέο προσκείμενο πολιτιστικό σύλλογο του χωριού; Ίδωμεν.
Ένα χαντάκι στο δημοτικό δρόμο που δεν λέει να κλείσει
Από τη Διοίκηση του πολιτιστικού μας Συλλόγου λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη καταγγελία:
Ανοικτή επιστολή προς την Δημοτική Αρχή (Δήμο Γοργοποτάμου)
Κύριοι,
πριν από ένα χρόνο περίπου σκάψατε το δρόμο του Αγίου Αθανασίου, στο ύψος της ομώνυμης εκκλησίας, για να δώσετε δεύτερη παροχή νερού στα δύο ακριανά σπίτια του χωριού.
Το έργο τελείωσε, ο δρόμος όμως δεν αποκαταστάθηκε. Κάθετα στο δρόμο υπάρχει ένα χαντάκι που χάσκει ακόμη μέχρι σήμερα και σπάνε τα διερχόμενα αυτοκίνητα.
-Θα πρέπει να συμβεί ένα πιο σοβαρό ατύχημα ώστε να μεριμνήσετε για την ολοκλήρωση της παρέμβασής σας;
-Κανένας δημοτικός άρχων δεν έτυχε να περάσει, ούτε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου για όλο αυτό το διάστημα;
Οι διώξεις εκπροσώπων του Δήμου κατά του πολιτιστικού Συλλόγου
Εξ αναβολής συζητήθηκε στις 23.06.2009 στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας υπόθεση του εξ Οίτης συντοπίτη μας Μιχάλη Γρούσπα, Αντιδημάρχου Γοργοποτάμου, κατά των συγχωριανών μας Δημήτρη Ευστράτογλου και Κώστα Γέμελου, προέδρου και πρώην προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού. Η κατηγορία είχε ως αντικείμενο την διανομή σε συγχωριανούς ανοικτής επιστολής του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού απευθυνόμενης προς τον Αντιδήμαρχο Μιχάλη Γρούσπα, εν όψει των εκλογών ΟΤΑ το φθινόπωρο του 2006. Στην επιστολή αυτή υπήρχαν ερωτήματα με στοιχεία κριτικής για τα πεπραγμένα του υπόψη αιρετού άρχοντα.
Η δίκη ολοκληρώθηκε με την αθώωση των κατηγορουμένων, ύστερα από μία εξονυχιστική διερεύνηση σε όλες τις διαστάσεις του θέματος. Το νομικό πλαίσιο της δίκης, εξ όσων μπορέσαμε να αντιληφθούμε από την ακροαματική διαδικασία, στηρίζεται σε έναν νόμο του 1933 που θεωρεί αξιόποινη πράξη την διακίνηση ψευδών ειδήσεων σε βάρος υποψηφίων σε εκλογές που έχουν ως συνέπεια την παραπλάνηση των εκλογέων. Το δικαστήριο επέμεινε σε μία λεπτομερή -εξαντλητική θα λέγαμε- εξέταση του κατηγόρου, από τις αναφορές του οποίου, ως φαίνεται, μπόρεσε να διαμορφώσει γνώμη. Ως μάρτυρας κατηγορίας εξετάσθηκε εν συντομία η κα Παναγίτσα (που έχει το καφενείο στην πλατεία του γειτονικού χωριού της Οίτης), ενώ το δικαστήριο δεν έκρινε σκόπιμο και δεν εξετάσθηκε κάν μάρτυρας υπεράσπισης των κατηγορουμένων (ήταν ο υπογραφόμενος ΓΑ).
Συνοπτική ήταν και η απολογία των συγχωριανών κατηγορουμένων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πρόεδρος του Δικαστηρίου αποκάλυψε σε μία φάση της δίκης ότι είναι γνωστή στους δικαστικούς κύκλους η διένεξη του Δήμου Γοργοποτάμου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαμνού. Ένα άλλο σημείο που θα άξιζε να υπογραμμισθεί είναι στη φάση της απολογίας του Κώστα Γέμελου στον οποίο ευθέως τέθηκε το ερώτημα, προς τι αυτή η αντιπαράθεση του Δήμου –δια των στελεχών του- κατά του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού. Άκρως διαφωτιστική και συνοπτική η απάντηση του ΚΓ που επεσήμανε μόνον δύο στοιχεία: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού με την πολύπλευρη και πρωτότυπη δραστηριότητά του αποτέλεσε τον βασικό πόλο έλξης νέων οικογενειών – οικιστών που έδωσαν πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης με ένα ύψος επενδύσεων περί τα 20 εκ Ευρώ και άλλαξε άρδην την παλαιά μίζερη εικόνα του μικρού χωριού. Για να προσθέσει εν συνεχεία: Στον Πολιτιστικό Σύλλογο εντάσσονται άνθρωποι με ανιδιοτελή κοινωνική προσφορά και ευαισθησία. Στην άλλη πλευρά βρίσκονται άνθρωποι που δεν συμμερίζονται αυτές τις συμπεριφορές.
Επιβάλλεται να γίνει αναφορά και σε μία πρωτοβουλία των δικηγόρων σε μία διακοπή της δίκης (Μιχάλης Αστρακάς για τους κατηγορούμενους Σκαμνιώτες και ένας άξιος και έντιμος κατά την κρίση μου δικηγόρος από την άλλη πλευρά του κατηγόρου, λυπάμαι που δεν ξέρω το επώνυμό του, Κώστας είναι το μικρό του όνομα) διαμόρφωσαν ένα κείμενο συναινετικό προς την κατεύθυνση αποκλιμάκωσης της αντιπαράθεσης και το οποίο είδε με θετική διάθεση και το δικαστήριο. Το κείμενο αυτό θα δημοσιευθεί τόσο στην ΦτΣ, όσο και στα «Νέα της Οίτης», ευθύς μόλις είναι διαθέσιμο από το δικαστήριο που το παρέλαβε.