Μία αποφράδα ημερομηνία: 19.12.1797

20130108

Γεωργίου Πούλιου, Δικηγόρου

Η ημερομηνία αυτή είναι η αρχή του μαρτυρίου του Ρήγα Βελεστινλή (Φεραίου). Την ημέρα αυτή (19.12.1797), ο Ρήγας έφθασε, στην Τεργέστη, από τη Βιέννη. Την ημέρα αυτή συνελήφθη από την Αυστριακή Αστυνομία και δυστυχώς παραδόθηκε, στις οθωμανικές αρχές, οι οποίες τον μετέφεραν, στον πύργο Νεμπόϊζα, του Βελιγραδίου, από τον οποίο και τον «ΓΚΡΕΜΟΤΣΑΚΙΣΑΝΕ».

Μια επιστολή, του Ρήγα, που απευθυνόταν, στον έμπορο Κορωνιό, παρελήφθη, από τον συνεργάτη του, Κοζανίτη, Δημήτριο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. Ο Κορωνιός ήταν εκτός Τεργέστης, σε εμπορικές δουλειές.

Ο Οικονόμου άνοιξε την επιστολή, διάβασε το επαναστατικό περιεχόμενο και αντί αυτός ο ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΣ, νέος, ΕΦΙΑΛΤΗΣ να την φυλάξει και να κλείσει το στόμα του, πήγε και την παρέδωσε, στην Αυστριακή Αστυνομία.

Ο Ρήγας φθάνοντας στην Τεργέστη, κουβαλούσε, στο μυαλό του και οραματιζόταν ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Μια Δημοκρατία που θα εκτεινόταν, στη Βαλκανική, στο Αιγαίο και τη Μικρά Ασία και θα συμπεριελάμβανε, όλους τους λαούς ανεξαρτήτως Θρησκείας.

Έφθασε, στην Τεργέστη. Που να φαντασθεί τι τον περίμενε. Ο Πρόδρομος της Ελευθερίας των Ελλήνων, με τη σύλληψή του και τη θυσία του έγινε ο Πρωτομάρτυρας.

Στις 24 Ιουλίου 1798 τον «γκρέμισαν» από τον πύργο, λέγοντας, ότι σκοτώθηκε, στην προσπάθειά του να αποδράσει.
Ο Ρήγας δεν πρόφθασε να συναντήσει την ιστορία. Πέρασε όμως στη χώρα του μύθου. Από τότε ο Ρήγας ενέπνευσε Εθνικοαπελευθερωτικούς και αλυτρωτικούς αγώνες. Έγιναν προσπάθειες για Βαλκανική συνεργασία, κινήσεις για Συνταγματικές Ελευθερίες και λαϊκά κινήματα. Πριν από το Ρήγα, πολλοί είναι αυτοί που πρόσφεραν τη ζωή τους, για την ανάκτηση της Ελευθερίας. Ο Ρήγας όμως υπερέχει από τους άλλους. Με το συγγραφικό του έργο, αλλά και με τη συνωμοτική του δράση, κατέστη Πρόδρομος και Πρωτομάρτυρας της Ελευθερίας. Έγινε το ίνδαλμα των μεταγενεστέρων Ελληνικών γενεών. Αγωνίσθηκε και θυσιάσθηκε για εθνικά και πανανθρώπινα ΙΔΕΩΔΗ. Το εθνεγερτικό του σάλπισμα φούντωσε τη σπίθα της Επαναστάσεως του 1821. Το κήρυγμα του συνοψίζεται, στο: Ως πότε παλληκάρια ….. Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή και στο Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ 18.12.2012

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *