FtS72
“..Αγαπητέ Γιώργο,
έλαβα το πρόσφατο τεύχος της ΦτΣ και με συγκίνηση διάβασα το άρθρο που αφιέρωσες στον παππού μου. Σε ευχαριστώ ολόψυχα που τίμησες τη μνήμη του, όπως επίσης και για τα καλά σου λόγια για μένα. Όπως καταλαβαίνεις, για μας στην ξενιτιά, η εφημερίδα του χωριού, μας κάνει να αισθανόμαστε λίγο πιο κοντά στην πατρίδα, γι΄ αυτό και την περιμένουμε με ανυπομονησία και απολαμβάνουμε κάθε της γραμμή. Να είσαι πάντα καλά και να συνεχίζεις με την ίδια αξιοζήλευτη επιτυχία να εκπροσωπείς τη Φωνή των Σκαμνιωτών..»
Σύνταξη:
Δίκή μας είναι η χαρά, αγαπητέ μας Λουκά, και μέγιστη η ικανοποίηση που θα μπορούσαμε να νοιώσουμε, διαβάζοντας τέτοιες γραμμές. Και μόνον αυτού του είδους τα μηνύματα που ευτυχίσαμε να λάβουμε από επίλεκτα μέλη της Σκαμνιώτικης κοινωνίας, μας δείχνουν με σαφήνεια ότι αξίζει τον κόπο να γίνεται αυτή η προσπάθειά μας για το χωριό μας και τους ανθρώπους του.
Η αναφορά στον παππού σου, αποτελεί βασικό χρέος κάθε κοινωνίας που θέλει να στηρίζεται σε στοιχειώδεις αρχές και αξίες. Δεν αισθανόμαστε, λοιπόν, ότι κάναμε κάτι περισσότερο πέραν από αυτό το χρέος, πέραν του να αποδώσουμε την δέουσα τιμή και σεβασμό στη μνήμη ενός αδικοχαμένου ανθρώπου και από την άλλη, να αντλήσουμε, εμείς οι νεότεροι, διδάγματα αποφυγής και αποτροπής τέτοιων κτηνωδιών που μας ντροπιάζουν και μας επιστρέφουν στην εποχή των σπηλαίων. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι για το αφιέρωμα αυτό αντλήθηκε πλήθος στοιχείων από πηγές που έχουν όλα τα ατράνταχτα αντικειμενικά ντοκουμέντα που τεκμηριώνουν πλέον την νεώτερη ιστορία του τόπου μας. Εάν σαν Σύλλογος με κοινωνικές ευαισθησίες δεν ασχολούμαστε με παρόμοια ζητήματα, θα πρέπει να πάψουμε να ονομαζόμαστε «πολιτιστικός».
***
Fts57
Ο συγχωριανός μας αγαπητός Λουκάς Αστρακάς, ο γιος του Γιώργου που μας κάνει υπερήφανους σαν σπουδαίος επιστήμονας του κλάδου της Φυσικής, ήδη διακεκριμένος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ των ΗΠΑ, ένα από τα κορυφαία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου, επανήλθε στην Ελλάδα, πλην όμως για λίγο. Ο σκοπός ήταν και πάλι ευχάριστος:
Στις 16.09.2000 νυμφεύθηκε την ελληνίδα εκλεκτή της καρδιάς του κα Μαρία Σκοπελίτη. Το μυστήριο του γάμου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα) στο Ίλιον Παλατιανής της ευρύτερης περιοχής τηςπρωτευούσης.
Στο Λουκά, αυτό το άξιο παιδί του Σκαμνού και στην νέα Σκαμνιώτισσα, την Μαρία, ευχόμαστε εγκαρδίως ευτυχία στον κοινό δρόμο που επέλεξαν να πορευθούν στη ζωή τους, καλή υγεία και άξιους απογόνους, όπως είναι και οι ίδιοι.
***
Με εφόδιο το πνεύμα!
FtS48
Η δύναμη του τόπου μας, του Ελληνισμού στο σύνολό του, συμφωνούν άπαντες, ότι στηρίζεται στην πρώτη ύλη που διαθέτουμε: το πνεύμα! Χάρις σ αυτό μεγαλούργησε ο Ελληνισμός δια μέσου των αιώνων κι εδώ ακριβώς καλείται και πάλι να στηριχθεί για να τα καταφέρει και πάλι στις δύσκολες περιόδους και επαχθείς συνθήκες που αντιμετωπίζουμε. Κάθε φορά που αυτή η ρήση επαληθεύεται, είναι φυσικό να μας διακατέχει δικαιολογημένη υπηρηφάνεια και ενθουσιαμός. Τα ανθρώπινα αυτά αισθήματα επιτείνονται αν τα βήματα της πνευματικής προόδου σημειώνονται από το Σκαμνό και τα παιδιά του.
Για τον υπογράφοντα δεν ήταν έκπληξη οι διαπιστούμενες επιδόσεις, γιατί είχα την ευκαιρία να γνωρίσω, κάπως καλύτερα, τον νέο Σκαμνιώτη επιστήμονα της Φυσικής, αγαπητό Λουκά Γ. Αστρακά. Ο ορθοφροσύνη, το ήθος, το ξάστερο μυαλό του Λουκά προοιωνίσθηκαν από νωρίς τα επόμενα βήματά του. Μόλις πρόσφατα, στις 5 Μαρτίου 1999 ο Λουκάς απέκτησε τον ακαδημαϊκό τίτλο του Διδάκτορα (PhD) των φυσικών επιστημών από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ύστερα από μία πενταετή επιτυχή έρευνα που πραγματοποίησε μεταπτυχιακά ο νέος λαμπρός επιστήμονας, ως διδακτορική διατριβή, στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας των Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της έρευνας του Λουκά έγιναν γνωστά στη διεθνή επιστημονική κοινότητα μέσα από σχετικές δημοσιεύσεις σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά παγκόσμιας κυκλοφορίας.
Παραπέρα συνέπεια αυτών των δημοσιεύσεων ήταν να δεχθεί ο Λουκάς πολλές και σοβαρές προτάσεις να εργασθεί σε ερευνητικά κέντρα τόσο της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού. Στις τελευταίες περιλαμβάνονται και κορυφαία κέντρα έρευνας των ΗΠΑ, όπως το Κέντρο Ερευνας του Τέξας, το Πανεπιστήμιο Τζων Χόπκινς της Βαλτιμόρης, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, καθώς και στη Μινεάπολη της Μινεσσότας. Τελικά ο Σκαμνιώτης επιστήμονας επέλεξε την παγκοσμίου φήμης Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, όπου πλέον θα συνεχίσει τις έρευνές του με αντικείμενο τη μέθοδο απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (MRI).
Να συγχαρούμε από καρδιάς τος αγαπητό μας Λουκά. Μας κάνει όλους υπηρήφανους και δίνει σε όλα τα νέα παιδιά του Σκαμνού, μαζί και με όλους όσους Σκαμνιώτες διακρίνονται στις επιστημονικές και επαγγελματικές επιδόσεις των απτό παράδειγμα για μίμηση. Ταυτόχρονα του ευχόμαστε μία καλή συνέχιση της σταδιοδρομίας του για το καλό της δικής μας, αλλά και της παγκόσμιας κοινωνίας.
***
Δρ. Λούκας Γ. Αστρακάς
FtS95
Είμαστε στην ιδιαίτερη ευχάριστη θέση να πληροφορήσουμε τους συγχωριανούς μας ότι Ο αγαπητός μας Λουκάς, ένας λαμπρός επιστήμονας στον κλάδο της φυσικής με εξαιρετικές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ερευνητική δράση στο Harvard University, προσφάτως εντάχθηκε στο εκπαιδευτικό δυναμικό, ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το αντικείμενο του Λουκά είναι άκρως ενδιαφέρον με τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο που δείχνει πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι η επιστήμη της φυσικής ακόμη και για τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την υγεία των ανθρώπων. Μιλάμε για την Φυσική Ιατρική, έναν κλάδο που υπόσχεται πολλά.
Συγχαίρουμε το Λουκά και τον ευχαριστούμε για την εκπροσώπηση του Σκαμνού στην ευρύτερη κοινωνία, που καλύτερη δεν γίνεται. Μας κάνει υπερήφανους και τον συγχαίρουμε από καρδιάς ευχόμενοι το έργο του και από το θώκο του μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας των ΑΕΙ, να ωφελήσει την κοινωνία των ανθρώπων.
Συνειρμικά δεν μπορούμε παρά να θυμίσουμε ότι από την ίδια οικογένεια –και παρά τις τότε δυσχερείς καταστάσεις που είναι γνωστές στο χωριό μας- ο Περικλής Αστρακάς, σήμερα Δικηγόρος Αθηνών, ήταν ο πρώτος Σκαμνιώτης φοιτητής, ο πρώτος συγχωριανός που πάτησε το πόδι του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.