Προστασία του Καλλιδρόμου
Σε κοινή σύσκεψη εκπρόσωποι του Σκαμνιώτικου Συλλόγου και του αντίστοιχου Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχωρίου, συζητήθηκε το θέμα του Καλλιδρόμου. Ο κ. Ευθύμιος Πλαστήρας και άλλα μέλη της οικογένειας Πλαστήρα, που ως γνωστόν είναι συγγενείς του αείμνηστου Στρατηγού που και έλκουν την καταγωγή τους από το Σκαμνό, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και ανησυχούν για τους κινδύνους που απειλούν το πανέμορφο βουνό. Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες οι απόψεις των κοντοχωριανών και ιδιαιτέρως του Θύμιου Πλαστήρα που είναι στέλεχος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με ειδίκευση σε θέματα Ορεινού Τουρισμού.
Μείναμε σύμφωνοι να δοθεί συνέχεια στην επικοινωνία στην οποία θα εμπλέξουμε και τους αντίστοιχους Πολιτιστικούς και Περιβαλλοντολογικούς Συλλόγους των οικισμών που βρίσκονται στην βορειοδυτική πλευρά του Καλλιδρόμου, ήτοι Δρυμαία, Παλαιοχώρι, Μπράλος, Σκαμνός, Ελευθεροχώρι, Άγιος Χαράλαμπος και Μενδενίτσα.
Ανάδειξη ορεινών όγκων
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Φθιώτιδα και η σχετική αναφορά του στο θέμα, επαναφέρει και τις προτάσεις του Σκαμνού στην άμεση επικαιρότητα:
Σήμανση μονοπατιού και διαμόρφωση από Σκαμνό στο Φαράγγι του Ασωπού.
Συνέχιση και ολοκλήρωση καλντεριμιών στο Σκαμνό, κατά το πρότυπο Τρανή Βρύση Γούπατο –που επειδή είναι μέρος του κατοικημένου χώρου θα πρέπει να συμπληρωθεί με πλάγιες λιθοδομές και εντοιχισμένο φωτισμό.
Επέκταση του καλντεριμιού στο παλιό μονοπάτι στις παρυφές της πλαγιάς από την Τρανή Βρύση στην Παλιά Βρύση (παλαιός οικισμός) και από κει στον Άγιο Γεώργιο (το ανηφορικό παλιό μονοπάτι. Τα μονοπάτια αυτά στα απίθανης και μοναδικής ομορφιάς σημεία του θερέτρου, προσφέρονται για άσκηση μικρών και μεγάλων σε συνδυασμό με την μοναδική απόλαυση της φύσης.
Σήμανση και διαμόρφωση του μονοπατιού Σκαμνός – Νευρόπολη. Διαδρομή για κάπως καλύτερη εκγύμναση.
Σήμανση και διαμόρφωση μονοπατιού ζικ ζακ Χαλάστρα – Σπηλιά που δεσπόζει του Σκαμνού στο πάνω μέρος. Μοναδική ευκαιρία για γυμναστική μαζί με την απόλαυση της μοναδικής θέας: Οίτη, Γέφυρα Παπαδιάς, Ασωπός, το άγριο ανάγλυφο των αλλεπάλληλων λοφοσειρών του Σκαμνού και της ευρύτερης περιοχής.
Δημιουργία πάρκου άγριας πανίδας με περίφραξη, προστασία και εγκαταστάσεις με καταφύγια και ποτίστρες στο δασικό τμήμα που περικλείεται μεταξύ της κορυφογραμμής Αγκορτσιά – Βαθύρεμα και μέχρι τη συμβολή του Βαθυρέματος και Γατορέματος και στην πάνω πλευρά στα όρια περίπου του δασικού δρόμου Πίσω – Βρύση. Στο πρότυπο αυτό καταφύγιο θα εκτραφούν και θα τεθούν υπό προστασία αγριογούρουνα, ελάφια, ζαρκάδια και άλλα άγρια ζώα.
Για την ευρύτερη περιοχή και με κατάλληλη δραστηριοποίηση των δημοτικών αρχών, της Νομαρχίας και της περιφέρειας μπορεί και πρέπει να προωθηθούν
δράσεις αποκατάστασης του παραδοσιακού αρχιτεκτονικού ύφους, αναπαλαιώσεις, προσθήκες κτιριοδομικών κατασκευών σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια και χώρους
Ανακατασκευές, επισκευές παραδοσιακών γεφυρών, όπως για παράδειγμα η παλαιά πέτρινη γέφυρα στον Ντούνο
Ο ταμιευτήρας νερού με φράγμα στο φαράγγι του Ασωπού, χωρίς να υποστεί βλάβη το μνημείο της φύσης που θα συνεχίσει να είναι επισκέψιμο μετά την τεχνητή λίμνη.
Τα φαράγγια της Ελλάδας
Στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων των φροντιστηρίων Δαβανέλλου, στη Λαμία , οργάνωσε το Μάϊο, ο ΕΟΣ (Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος) Λαμίας σημαντική εκδήλωση υπό τον παραπάνω τίτλο και τη συμμετοχή πολλών συνέδρων μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Γοργοποτάμου κ. Παναγιώτης Σπαθούλας και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού κ. Κώστας Γέμελος. Προέχουσα θέση, όπως ήταν αναμενόμενο, είχε η παρουσίαση του φαραγγιού του Ασωπού με την ασύγκριτη ομορφιά του.
Τα σκουπίδια «πνίγουν» το περιβάλλον
Ένα μεγάλο μπράβο μέσα από την καρδιά μας, οφείλουμε στα παιδιά του Γυμνασίου Μοσχοχωρίου που συνέστησαν Περιβαλλοντολογική ομάδα η οποία προχώρησε στον εντοπισμό και ανάδειξη προβλημάτων επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, όπως, για παράδειγμα, η αειφόρος ανάπτυξη, η στήριξη της βιοποικιλότητας, το πρόβλημα ερημοποίησης από την άναρχη διαχείριση του υδροφόρου ορίζοντα, τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων κ.ά.