FtS63
Υπό Γεωργίου Πούλιου,
Ορειβάτη – Μέλους ΦΟΣ Ηλιούπολης «Ο Υμηττός»
Δικηγότου παρ΄ Αρείω Πάγω, Αθηνών
Φίλε αναγνώστη,
αν θέλεις να συναντήσεις τον Ξένιο Δία με όλη τη σημασία των λέξεων και όπως εννοούσαν τη φιλοξενία οι Αρχαίοι Έλληνες, έλα του χρόνου και εσύ στο χωριό Σκαμνός, προκειμένου να περάσεις το ωραιότερο φαράγγι. Το φαράγγι του Ασωπού.
Για πέμπτη χρονιά (08 και 09.09.2001) με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηλιουπόλεως (20 ορειβάτες) μαζί μ΄ άλλους εκατοντάδες ορειβάτες, αξιώθηκα και φέτος να διασχίσω το φαράγγι του Ασωπού.
Στο χωριό αυτό (Σκαμνός) του Καλλίδρομου θα συναντήσεις λίγους μονίμους κατοίκους. Αυτοί οι λίγοι, διακρίνονται, για την ευγένειά τους, την προθυμία τους, τη φιλοτιμία τους, τη φιλοξενία τους και την πίστη τους στις παραδόσεις, στα Ιερά και τα Όσια της φυλής μας.
Επιθυμία μου είναι να μεταφέρω πάνω σ΄ αυτό το άψυχο χαρτί τι έγινε και πως περάσαμε αυτό το Σαββατοκύριακό στο Σκαμνό. Κάθε περιγραφή θα είναι κατώτερη της πραγματικότητας.
Το χωριό αυτό είναι πρότυπο προς μίμηση. Σε συναρπάζει η καθαριότητά του. Τα πάντα λαμποκοπάνε. Ίσως για πολλούς απίστευτο, και όμως αληθινό. Αν αμφιβάλεις έλα να το διαπιστώσεις.
Φθάνεις στα πρώτα σπίτια. Άλλοι σε περιμένουν στο δρόμο και άλλοι κάθονται στις κάτασπρες και καταπράσινες αυλές τους. Σε αιχμαλωτίζουν με τις καλησπέρες τους και τη γελαστή έκφραση του προσώπου τους.
Φθάνοντας στην πλατεία του χωριού σε περιμένουν τα κεράσματα (λουκούμι και τσίπουρο) που σου προσφέρουν μέλη των Συλλόγων, Ορειβατικού Λαμίας και Πολιτιστικού Σκαμνού. Αυτοί οι δύο Σύλλογοι αδελφοποιημένοι, με όλη την έννοια της λέξεως, έχουν αναλάβει την οργάνωση της Πανελλήνιας αυτής οργάνωσης, και λέγω Πανελλήνιας, γιατί κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι ορειβατικοί Σύλλογοι συμμετέχουν (Αγχιάλου, Λαρίσσης, Λειβαδιάς, Ναυπάκτου, Καλαμάτας, Βερροίας, Πεζοπορικού Αθηνών, Αχαρνών, Θεσσαλονίκης, Σπάρτης, Ηλιουπόλεως Αθηνών, Τρικάλων και άλλων (ζητώ συγνώμην που δεν θυμάμαι τους υπόλοιπους.
Αυτοί οι δύο Σύλλογοι (Λαμίας και Σκαμνού) εκπροσωπούνται από τους πανάξιους προέδρους, τον Γεώργιο Τσώρο και τον Κωνσταντίνο Γέμελο, τους οποίους στηρίζουν τα μέλη των Συμβουλίων των και 100δες συμπατριώτες τους, των οποίων τα ονόματα δεν γνωρίζω. Μπορώ όμως να αναφέρω τον Γεώργιο Γεωργουλόπουλο (της Λαμίας) και τον Γεώργιο Αποστολόπουλο (του Σκαμνού). Και οι δύο τους βρισκόντουσαν επί ποδός και συνεχώς μπροστά μας, προκειμένου να μας διευκολύνουν και να ικανοποιήσουν κάθε αίτημα των ορειβατών, που δυσκολεύομαι να εκτιμήσω τον αριθμό, αλλά καθόλου απίθανο να πέρασαν τους 800.
Την αξέχαστη βραδιά του Σαββάτου, με το βραδυνό πλούσιο φαγοπότι και ξεφάντωμα, τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Νικόλαος Κασσιός, Νομαρχιακός Σύμβουλος ΝΔ Φθιώτιδος, με την σύζυγό του, ο Δήμαρχος Γοργοποτάμου κ. Παναγιώτης Σπαθούλας, με τη σύζυγό του και άλλοι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοικήσεως.
Βέβαια παρόντες ήταν και οι οικοδεσπότες και πρόεδροι των Συλλόγων Ορειβατικού Λαμίας κ. Γελωργιος Τσώρος, με τη γυναίκα του και Πολιτιστικού Σκαμνού κ. Κωνσταντίνος Γέμελος, με τη γυναίκα του, την αθόρυβη αυτή ηρωϊδα, την ψυχή του Σκαμνού.
Την εκδήλωση ομόρφηνε και ανέβασε την ποιότητα της βραδιάς, ως και το Εθνικό μας φρόνημα, μα παραδοσιακές Ελληνικές στολές και με πολύ ελληνική λεβεντιά, το χορευτικό της Ν. Μαγνησίας Λαμίας.
Οι διοργανωτές Σύλλογοι, στους εκπροσώπους των Συλλόγων της βραδιάς προσέφεραν το ωραιότερο αναμνηστικό, ένα τουριστικό οδηγό της Φθιώτιδας και μία καταπληκτική κασέτα (video) με το ίδιο περιεχόμενο. Η κασέτα αυτή, εν συντομία, μας ξεναγεί στην εύφορο Φθία, στο λίκνο των Αμφικτιονιών. Βλέποντας αυτή την κασέτα νοερά περπατάς τα τοπία του απέραντου φυσικού κάλους της Φθιώτιδας και βλέπεις το πλήθος των ιστορικών μνημείων που συνθέτουν το ψηφιδωτό της περιοχής.
Τη Κυριακή το πρωϊ (09.09.2001) ώρα 09:00, μετά από ένα πλούσιο πρωϊνό και πολύτιμες οδηγίες του κ. Γεωργίου Τσώρου, φορώντας μαγιό, οι ορειβάτες, κάτω από ένα καυτό ήλιο (πέρυσι έβρεχε) ξεκίνησαν για τη διάσχιση του φαραγγιού, από το Σκαμνό, το ωραίο αυτό χωριό και με θέα τη γέφυρα της Παπαδιάς και το κροτάλισμα των τρένων που περνούσαν. Πόσοι ξεκινήσαμε δεν γνωρίζω. Πρέπει όμως το πρωϊ να έφθασαν πάρα πολλοί από τα γύρω χωριά, γιατί είδα πούλμαν και πολλά ΙΧ.
Ποιος να ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία ορειβάτης δεν έμαθα, γνώρισα όμως τον μικρότερο, που πέρασε το φαράγγι, ήταν ο μικρός Νίκος, ηλικίας 5 ½ ετών, κατά δήλωση του κ.Τάσου Γέμελου, αδελφού του κ. Κων. Γέμελου.
Φίλε αναγνώστη,
μπαίνοντας στο φαράγγι δεν θέλεις να βγεις. Ζεις ένα όνειρο. Ζεις ένα ονειρεμένο κόσμο που δεν μπορώ να τον περιγράψω. Εκείνο το «τσαλαβούτημα» μέσα στα δροσερά νερά, είναι το κάτι άλλο. Είναι θέαμα ανεπανάληπτο. Από το φαράγγι όλοι βγαίνουμε βρεγμένοι και όλοι γελαστοί και ευχαρεστημένοι.
Στα δύσκολα σημεία οι διοργανωτές Σύλλογοι είχαν λάβει τα μέτρα τους. Υπήρχαν γερά σχοινιά και γερές σκάλες, αλλά και λεβέντες ορειβάτες του Ορειβατικού Λαμίας που ήταν έτοιμοι να βοηθήσουν.
Η διαδρομή του φραγγιού είναι πολύ γοητευτική. Οι απότομοι βράχοι και η κοίτη με τα τρεχούμενα νερά συνεπαίρνουν τον ορειβάτη και τον οδηγούν σε μια οπτική εικόνα απαράμιλλου κάλους χρωμάτων και εναλλαγών.
Η οργάνωση ήταν άψογη. Για την καλή αυτή οργάνωση πληροφορήθηκα, ότι συνέβαλε η Νομαρχία Φθιώτιδος και ο Δήμος Γοργοποτάμου.
Συγχαρητήρια προς όλους. Δεν υστέρησε κανένας.
Συγχαρητήρια στους ανώνυμους κατοίκους του Σκαμνού, άνδρες και γυναίκες, που μας ετοίμασαν την καταπληκτική φασολάδα και έψησαν τα νόστιμα λουκάνικα. Πιστεύω ότι όλοι νοσταλγούμε το ωραίο κρασί που ήπιαμε άφθονο κατ΄ ευθεία από το βαρέλι.
Εκλεκτοί φίλοι της Λαμίας και του Σκαμνού, είμαστε αιχμάλωτοί σας.
Εγώ προσωπικά, αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για τις εγκάρδοιες εκδηλώσεις σας, προς το πρόσωπό μου. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τη Μαρία και το Γιώργο Αποστολόπουλο, για τη φιλοξενία τους.
Καλή αντάμωση του χρόνου.
Με πολύ αγάπη, Γιώργος Πούλιος, Αθήνα 12.09.2001