FtS36
Για τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και της τοπικής Αυτοδιοίκησης
Η πολυδιάσπαση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναγνωρίζεται πλέον από όλους ως το κρίσιμο δομικό πρόβλημα του τοπικού πολιτικού και διοικητικού μας συστήματος. Η βασική πτυχή του είναι η εγγενής δημογραφική, οικονομική και αναπτυξιακή καχεξία 5.500 περίπου κοινοτήτων με πληθυσμό κάτω των 1500 κατοίκων που δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν με τις ταχύτητες που προκρίνουν τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα της Αυτοδιοίκησης. Δεν είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες ενός ελαχίστου επιπέδου στους πολίτες, πολύ δε περισσότερο δεν έχουν την ικανότητα να εκπληρώσουν τη σύγχρονη αποστολή τους, να αναλάβουν δηλ. δυναμικό ρόλο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της τοπικής ανάπτυξης.
Η υπέρβαση αυτής της δυσάρεστης πραγματικότητας επιβάλει την “άμεση” εφαρμογή ενός ευρύτατου σχεδίου ανασυγκρότησης του κράτους και εκσυγχρονισμού του διοικητικού μας συστήματος, ουσιώδες μέρος του οποίου αποτελεί και η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).
Αυτό ακριβώς το θέμα της νέας συγκρότησης, δομής και λειτουργίας των ΟΤΑ αποτέλεσε για την νέα Κυβέρνηση του κ. Κ. Σημίτη αντικείμενο μεθοδικής και συστηματικής μελέτης και επεξεργασίας καρπός της οποίας είναι το πρόγραμμα ” Ιωάννης Καποδίστριας”. Στόχοι αυτού του προγράμματος όπως τους ανέλυσε ο αρμόδιος Υφυπουργός συμπατριώτης μας κ. Λάμπρος Παπαδήμας κατά την ημερίδα της 24.03.1997 στο Δημοτικό θέατρο Λαμίας, είναι:
1. Ο εκσυγχρονισμός του Διοικητικού συστήματος
2. Ο εκσυγχρονισμός του τοπικού πολιτικού συστήματος
3. Η τήρηση της νομιμότητας, η διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων και ο κοινωνικός έλεγχος στην άσκηση της τοπικής εξουσίας
4. Η ενίσχυση του ρόλου της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης με την ανάθεση σημαντικών αρμοδιοτήτων που μόνο ευρύτερες από τις υφιστάμενες διοικητικές μονάδες είναι σε θέση να ασκήσουν
5. Η οικονομική αυτοδυναμία και η διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ
Η ανασυγκρότηση της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αναγκαίος, αν όχι και ικανός όρος για να εκπληρωθούν οι στόχοι της ισόρροπης ενδογενούς ανάπτυξης της Ελλάδας. Ιδιαίτερη είναι μάλιστα η σημασία της για την ανασύνταξη του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της εκτός των αστικών κέντρων Ελλάδας με επίκεντρο την ανάδειξη του πολιτισμικού, οικολογικού και κοινωνιολογικού πλούτου της Ελληνικής κοινωνίας.
Σε αυτή την προοπτική, η διοικητική ανασυγκρότηση θα επιτρέψει στην πολιτεία να καταστρώσει και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα τοπικών δημοσίων επενδύσεων για τη δημιουργία βασικών υποδομών κοινωνικού, διοικητικού και τεχνικού εξοπλισμού, έτσι ώστε να καταστεί ικανή η τοπική αυτοδιοίκηση να δρομολογήσει σχέδια τοπικής ανάπτυξης έχοντας πλέον την ικανότητα να τα υλοποιήσει με αυτάρκεια.
Η εφαρμογή του προτεινομένου γι αυτόν τον σκοπό, επιχειρησιακού προγράμματος “Ιωάννης Καποδίστριας” με συγκεκριμένα μέτρα, πόρους και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, αποτελεί την “εγγυητική πρωτοβουλία” της πολιτείας.
Η ολοκλήρωσή του θα έχει αποδώσει στην ελληνική ύπαιθρο και κυρίως στα χωριά της ορεινής και νησιωτικής Ελλάδας, σύγχρονες υποδομές διοικητικού, κοινωνικού και τεχνικού εξοπλισμού.
Είναι αυτονόητο ότι ως αντίτιμο αυτής της πρωτοβουλίας, η πολιτεία θα ζητήσει από τη νέα συγκροτημένη πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση και τους συλλογικούς φορείς των κατοίκων και των καταγόμενων από τα χωριά να μεριμνήσουν, μέσα στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και να αναλάβουν την σημαντική ευθύνη της κινητοποίησης των τοπικών κοινωνικών δυνάμεων για την ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και την ανάδειξη της πολιτισμικής και ιστορικής κληρονομιάς του “Ελληνικού χωριού” ως αναπόσπαστου στοιχείου της ελληνικής κοινωνίας στο διάβα της προς την επόμενη χιλιετία.
Η παραπάνω προοπτική είναι η απάντηση σε όλους εκείνους που επιχειρούν ή που θα επιχειρήσουν να ανακόψουν την πορεία ανασύνταξης της πολιτείας και της κοινωνίας επικαλούμενοι την “κατάργηση των χωριών”, τον κλονισμό της συναισθηματικής σχέσης του Έλληνα με το χωριό ή τέλος την καθυπόταξη του “Ελληνικού θεσμού της Κοινότητας” προκειμένου να διατηρηθεί το υφιστάμενο πολιτικό και διοικητικό σύστημα της καχεκτικής τοπικής αυτοδιοίκησης. Οψόμεθα.
Λαμία, Κ. Γέμελος