20140504
dimitris.delevegos@capital.gr / του Δημήτρη Δελεβέγκου
[Σχόλιο ΓΑ: Η είσοδος του γνωστού hedge fund στην εταιρεία ύδρευσης της Αττικής, σε ένα μονοπώλιο, που αποσκοπεί στην στήριξη του κοινωνικού ρόλου και αποστολή του βασικού αυτού φυσικού αγαθού, ίσως και θα πρέπει να μας προβληματίσει. Και τούτο ενδεχομένως και σε συνδυασμό με τις κινήσεις που προηγήθηκαν με την διακίνηση του ποσοστού αυτού από την ΑΤΕ στην Πειραιώς και τη συσχέτιση αυτής της πράξης με την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς και τη συμμετοχή σ΄αυτήν του υπόψη κερδοσκοπικού οίκου]
***
«Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει έως το τέλος Μαρτίου, γεγονός που θα προκαλέσει την κατάρρευση του ευρώ». Αυτό είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο του 2012 ο δισεκατομμυριούχος Αμερικάνος John Paulson, ιδρυτής του ομώνυμου fund που την Τετάρτη απέκτησε το 10% της ΕΥΔΑΠ, όπως πρώτο μετέδωσε το Capital.gr.
H εξαγορά από το νεοϋορκέζικο hedge fund Paulson&Co. του ποσοστού που διατηρούσε η Τράπεζα Πειραιώς στην ΕΥΔΑΠ φανερώνει, σε πρώτη ανάγνωση, ότι οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία διαψεύστηκαν. Και αποτελεί την πρώτη τοποθέτηση στις ελληνικές υποδομές του αμερικανικού fund που έδινε, μέχρι πρότινος, το «παρών» μόνο στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.
Δεδομένου επίσης, ότι ο Paulson αγοράζει στην πτώση επειδή προβλέπει άνοδο, η «είσοδος» στα ελληνικά νερά δείχνει τις προοπτικές όχι μόνο της συγκεκριμένης αγοράς αλλά και της οικονομίας, ενώ σηματοδοτεί τη σταδιακή αλλαγή του μίγματος του εγχώριου επιχειρηματικού χάρτη.
Και μπορεί για τα μεγέθη του fund που διαχειρίζεται κεφάλαια 22,8 δισ. δολαρίων, η εκταμίευση περίπου 86 εκατ. ευρώ (για την απόκτηση του 10%) να μην μοιάζει με “big deal”, ωστόσο καταδεικνύει τις σημαντικές προοπτικές της ΕΥΔΑΠ.
Η εισηγμένη κατάφερε να «κλείσει» το κεφάλαιο των χρεών του Δημοσίου, έχοντας εισπράξει, κατά το 2013, περίπου 400 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να έχει «κλειδώσει» η επιστροφή κεφαλαίου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, την καλή μερισματική πολιτική και τη σημαντική ρευστότητα (270 εκατ.) καθιστά την εισηγμένη ως μία από τις καλύτερες εταιρείες με βασικό μέτοχο το Δημόσιο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.
Σε κάθε περίπτωση, η ΕΥΔΑΠ εμφανίζει σημαντικές προοπτικές για τη δημιουργία υπεραξίας, κάτι που προσέλκυσε το αμερικανικό hedge fund του οποίου ο ιδρυτής μπήκε στο κλάμπ των δισεκατομμυριούχων το 2007, ποντάροντας κατά της αμερικανικής αγοράς ενυπόθηκων δανείων. Κέρδισε, δηλαδή, 3,7 δισ. δολάρια, καθώς είχε προβλέψει το «κανόνι» των αμερικανικών στεγαστικών δανείων, επενδύοντας (μέσω των CDS τίτλων εξασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ακινήτων του 2007.
Η ιδιωτικοποίηση
Όσον αφορά την αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, όλα θα κριθούν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το εάν η μεταβίβαση των μετοχών της εισηγμένης στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι νόμιμη. Προσφυγή στο ΣτΕ έχει υπάρξει και για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ωστόσο η κατάσταση είναι περισσότερο περίπλοκη για την αττική εταιρεία ύδρευσης. Και αυτό επειδή τα πάγια στοιχεία έχουν ενοποιηθεί στον όμιλο ΕΥΔΑΠ, σε αντίθεση με την ΕΥΑΘ που διαθέτει απλώς τη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης.
Ωστόσο, το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί η αποκρατικοποίηση, δεν εμπόδισε τον John Paulson να αποκτήσει το 10% της εισηγμένης με κεφαλαιοποίηση που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ (990 εκατ.). Εξάλλου, ο κλάδος του νερού δεν θα μπορούσε να μην είναι γεμάτος προοπτικές σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, της οποίας ένα σημαντικό τμήμα απειλείται με ερημοποίηση και η βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων απαιτεί σημαντικές επενδύσεις.
Για την ώρα, η αγορά αναμένει την αλλαγή της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ και ιδίως εάν το νέο μέλος -ο εκπρόσωπος του Paulson&Co.-θα είναι εκτελεστικό.
Το Paulson&Co.
Μπορεί ο πρόεδρος του αμερικανικού fund John Paulson να προέβλεψε την κατάρρευση των αμερικανικών ακινήτων, επενδύοντας σε αυτή, ωστόσο, το… χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει και αποτυχημένες επενδύσεις. Πριν από καιρό σχεδόν κατέρρευσε-έχασε τη μισή του αξία- ένα από τα μεγαλύτερα funds του Paulson&Co., καθώς οι αναλυτές του υποτίμησαν την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Απώλειες είχε λόγω και των τοποθετήσεών του σε χρυσό.
Το Paulson&Co., που ιδρύθηκε το 1994, «χτυπάει» επενδυτικά πριν από μεγάλα οικονομικά ή επιχειρηματικά γεγονότα (χρεοκοπίες κρατών ή εταιρειών, επιχειρηματικές αναδιαρθώσεις) και τοποθετείται σε προβληματικές επιχειρήσεις.
Η απόκτηση του 10% της ΕΥΔΑΠ διαδέχτηκε μία ακόμη επένδυση που πραγματοποίησε το αμερικανικό hedge fund επί ευρωπαϊκού εδάφους και αφορά την εξαγορά του 4,5% του ολλανδικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών KPN.