20140506
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[Σχόλιο ΓΑ: Η κρίση στην Ουκρανία που δείχνει να εξελίσσεται σε εμφύλιο, πυροδοτεί σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις και πιθανόν μία νέα περίοδο αντιπαράθεσης σε διεθνή κλίμακα. Σ’ αυτό το κλίμα χάνεται το μέτρο. Είναι όντως προκλητικό να βλέπει κανείς τους νεοναζί της Ουκρανίας, πιθανόν απογόνους αυτών που στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο συγκρότησαν μεραρχίες στο πλευρό του Χίτλερ (!), να προβαίνουν σε ωμότητες με θύματα αντιφρονούντες ρωσόφωνους, αλλά και ισχυρή σηματοδότηση του απεχθούς ιδεολογικού των προφίλ, καθώς καταστρέφουν μνημεία που τιμούν το Κόκκινο Στρατό και τα 20 εκατομμύρια θύματα της ΕΣΣΔ.. Από τη Δύση, θα περίμενε κανείς μία σχετικοποίηση αυτών των δεδομένων. Ας μην ξεχνούμε ότι στις περιοχές αυτές ζουν από αρχαιοτάτων χρόνων Ελληνικοί πληθυσμοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα ονόματα μεγάλων πόλεων είναι ελληνικά. Η θέση της χώρας μας οφείλει να είναι προσεκτική. Να σημειώσουμε ακόμη και το γεγονός αντίστοιχης απαγόρευσης εγκωμιασμού των Ναζί, ακόμη και στην ίδια τη Γερμανία]
***
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε σήμερα το νόμο που καθιστά αξιόποινη πράξη, η οποία τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 5 ετών, την άρνηση των ναζιστικών εγκλημάτων και τη διαστρέβλωση του ρόλου της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο νόμος αυτός, που χαρακτηρίζεται από τους επικριτές του ως απόπειρα περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης με στόχο να ικανοποιήσει τους πιο συντηρητικούς Ρώσους, την εκλογική βάση του Ρώσου προέδρου, ποινικοποιεί επίσης τη βεβήλωση των μνημείων του πολέμου.
Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να ενώσει μια κοινωνία που κατά τον Πούτιν έχασε τα ηθικά στηρίγματά της μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το 1991. Ο νέος νόμος απαγορεύει «τη σκόπιμη διάδοση ψευδών πληροφοριών για τη δράση της ΕΣΣΔ» κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Στις αρχές του έτους διακόπηκε η αναμετάδοση του σήματος του ανεξάρτητου τηλεοπτικού καναλιού Ντοζντ, όταν οργάνωσε μια δημοσκόπηση μεταξύ των τηλεθεατών του με το ερώτημα εάν το Λένινγκραντ —η Αγία Πετρούπολη σήμερα— θα έπρεπε να παραδοθεί στις γερμανικές δυνάμεις για να αποφευχθεί η πολιορκία του, που κράτησε 872 ημέρες, και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Λίγες ημέρες αργότερα ο μπλόγκερ Βίκτορ Στεντέροβιτς δέχτηκε σφοδρή κριτική από τους υποστηρικτές του Κρεμλίνου επειδή συνέκρινε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου του 1936, τους οποίους χρησιμοποίησε ο Αδόλφος Χίτλερ για να εξωραΐσει την εικόνα του Ναζιστικού κόμματος.
Από την πλευρά του, ο βετεράνος τηλεοπτικός παρουσιαστής Βλαντίμιρ Πόσνερ, σχολιάζοντας το νόμο όταν εισήχθη για πρώτη φορά προς συζήτηση, είχε δηλώσει ότι στόχος του ήταν «να κλείσει το στόμα δημοσιογράφων, ιστορικών και συγγραφέων». Εξέφρασε μάλιστα το φόβο ότι «ουσιαστικά θα απαγορευτεί η κριτική στον Στάλιν» για τα «σοβαρά λάθη που οδήγησαν στο θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών».