20140623
Γιώργου Σμοκοβίτη
Εισαγωγικό σχόλιο ΓΑ: Ο κ. Γ. Σμοκοβίτης παρακολούθησε το διεθνές συνέδριο για τον Αχιλλέα και έδειξε ενδιαφέρον. Τον ευχαριστούμε γι’ αυτό. Στο σημείωμα που ακολουθεί εισφέρει αρκετές χρήσιμες σκέψεις για τον Αχιλλέα, καθώς και σχετικές πληροφορίες. Μερικές από αυτές κινούνται κοντά σε παρόμοιες θέσεις του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα. Πέρα από τις άμεσες παρατηρήσεις για τον Αχιλλέα, θεωρούμε επίσης χρήσιμες και τις αναφορές σε γεωγραφικά κοντινές θέσεις με πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Τις αναφορές σε πολιτικούς και αιρετούς άρχοντες, δεν θα ήθελα να σχολιάσω. Είναι σχεδόν γνωστό ότι η πλειάδα των πολιτικών έχει διαφορετική ατζέντα. Οι πιο καλοπροαίρετοι επιχειρούν κινήσεις που έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα απόδοσης, ώστε να γίνει λίγος ντόρος και να επανεκλεγούν. Το εγχείρημά μας, δεν συνδέεται με τέτοιες αντιλήψεις. Είναι εν πάσει περιπτώσει ευχάριστο το γεγονός ότι στο συνέδριο προσέτρεξαν άνθρωποι που μας ενδιαφέρουν ή ενδιαφέρονται να βρεθούν τα ανάκτορα του Αχιλλέα στη Φθία. Κατά κύριο λόγο σε αυτούς τους ανθρώπους απευθυνόματε και τους θέλουμε κοντά μας. Το φάσμα του δικού μας ενδιαφέροντος είναι συγκεκριμένο και ίσως και να μην μας βοηθάει να πλατιάσουμε σε πολλά και ετερόκλητα ζητήματα. Ακόμη και αυτή η ίδια προσέγγιση του θέματός μας, καθώς με σαφήνεια ακούστηκε από κάποιους ομιλητές και σαφώς από τον καθηγητή Μπριάνα, είναι να εστιαστούμε σε πραγματικά γεγονότα, στοιχεία και ενδείξεις που θα μας οδηγήσουν στο στόχο μας. Υπό την έννοια αυτή, το τεράστιο θέμα της Ιλιάδας, παρουσιάζει μέγιστο μυθολογικό, φιλολογικό, ποιητικό κλπ ενδιαφέρον. Δεν υποτιμάμε αυτή τη διάσταση, αλλά είναι έξω από το δικό μας πλαίσιο. Γι’ αυτά τα ζητήματα, όπως είπε ο καθηγητής, μπορεί κάλλιστα να γίνει ένα άλλο συνέδριο.
****
Στο πλαίσιο μιας ενότητάς τους επαναφέρω αναφορές με συγκεκριμένα αιτήματα κοινού στόχου την προβολή ΔΙΕΘΝΩΣ ΟΛΗΣ της περιοχής μας, με προφανή ποικίλα και μεγάλα οφέλη για όλους. Τοπικά και Εθνικά.
1ον) Την «απόσυρση» ενός «αγαλματίδιου» του ΑΧΙΛΛΕΑ από τον Άγιο Λουκά Λαμίας και την «επανίδρυσή» του στον τόπο μας με Αξιοπρεπές άγαλμα. Αναφορές υπάρχουν όχι μόνο προς τον Δήμο Λαμιέων αλλά και στα Υπουργεία με απαντήσεις μόνο από την ΙΔ΄ Εφορία Αρχαιοτήτων Στερεάς Ελλάδας, για τον «αρμόδιο φορέα υλοποίησης» που όμως ουδέποτε έχει «κινηθεί» καθώς και θετικά από το ΤΕΕ Στερεάς Ελλάδας και τους ευχαριστώ.
2ον) Μνημείο Πρώτων Αμφικτυονιών στο κομβικό σημείο της καλύτερης προβολής του στο ύψος Ανθήλης στην προέκταση της Εθνικής οδού ή στις Θερμοπύλες (ή και στον τόπο της αρχαίας σύγκλησής τους που όμως δεν προσφέρεται ως σημείο «προβολής»). Ομοίως Αναφορές σε Δήμο, Υπουργεία «αρμοδίους» έχουν κατατεθεί, μόνη απάντηση ότι μπήκε «στον προϋπολογισμό» του Δήμου αλλά μετά 2 χρόνια από την… υιοθέτηση αιτήματος, υλοποίηση ακόμη δεν υπάρχει.
3ον) Μνημείο και πράξεις προβολής της Αρχαίας ιδιαίτερης Πατρίδας των Ελλήνων και των σύγχρονων Στερεοελλήνων.
4ον) Καθιέρωση κατ’ έτος διαφορετικής περιοχής εντός Περιφέρειας, της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ΤΩΝ ΝΕΩΝ της ΣΤΕΡΕΑΣ Ελλάδας, αρχής γενομένης επιτέλους φέτος από τις Θερμοπύλες με τόπο συνάντησης ΤΩΝ ΝΕΩΝ της ΣΤΕΡΕΑΣ (έχω αναλυτική πρόταση καταθέσει) και προοπτική συνάντησης των ΝΕΩΝ ΟΛΗΣ της Πατρίδας με επίκεντρο Πολιτισμό και Ανάπτυξη.
Η Σχολή Ελληνικού Πολιτισμού στο άλλοτε Πανεπιστήμιο ΣΤΕΡΕΑΣ Ελλάδας με έδρα τη Λαμία που τελικά είχε και την θετική τοποθέτηση Υπουργού Παιδείας ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο ποικίλης Πνευματικής και Οικονομικής Προόδου με ΔΙΕΘΝΗ προβολή και αξιοποίηση του ΠΛΟΥΤΟΥ προς «εκμετάλλευση» όλων των «πηγών πλουτισμού» των σημερινών και του Μέλλοντος κατοίκων τούτης της χώρας. Η «επαναφορά» ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ του Πανεπιστημίου στην αρχική του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ θέση είναι εύκολα εφικτή, έχει διασωθεί, υπάρχει εδώ η αρχική επιστημονική υποδομή του.
Το ενδιαφέρον μου στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ από πλευράς ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ για τη ΘΡΑΚΗ μεταφέρει το αίτημα ΠΡΟΣ την Κεντρική Εξουσία και την Αυτοδιοίκηση αλλά και στο γενικότερο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΟΛΙΤΩΝ για τη ΘΡΑΚΗ να ΙΔΡΥΘΕΙ στο εκεί Περιφερειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ με τεράστια ΕΘΝΙΚΗ προσφορά ΣΗΜΕΡΑ και στο ΜΕΛΛΟΝ, αφού οι εδώ εκλεγμένοι και διορισμένοι «αξιωματούχοι» ΔΕΝ αξιοποίησαν τέτοια πηγή ΠΛΟΥΤΟΥ για ΕΘΝΙΚΑ και Περιφερειακά οφέλη τεράστια και γι’ αυτό τεράστια απώλεια και ζημιών επί τόσα χρόνια χωρίς αξιοποίηση. Στο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσίαζα τις σκέψεις μου με συνεχή απουσία μετέπειτα υποψηφίων για την Αυτοδιοίκηση.
΄Αλλωστε και πάλι ΕΔΩ σε τούτο το κομμάτι γης κατακτήθηκε η Σύγχρονη ΝΙΚΗ του Πολιτισμού, στην χώρα πηγής σύγχρονων Πολιτισμών, Ελευθερίας Ανθρώπου και Δημοκρατίας Λαών, στο Γοργοπόταμο. Σύμβολο ΕΘΝΙΚΗΣ Αντίστασης Λαών και Εθνών με Ιστορία εναντίον οποιουδήποτε εχθρού ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΕΤΑΙ ΄Εθνος, Πατρίδα, Κυριαρχία Λαού και ΕΔΑΦΙΚΗ ακεραιότητα του Κράτους ΤΟΥΣ και των… «συνόρων με… απόμακρους ή… γειτόνους…» ΕΔΩ νίκησε το αδούλωτο Πνεύμα των ΕΛΛΗΝΩΝ ενωμένων. Συνδυασμός ΣΥΜΒΟΛΟ: ντόπιος Αχιλλέας, Σπαρτιάτης Λεωνίδας (και Θεσπιείς) αλλά ΚΑΙ Αμφικτυονίες ΜΑΖΙ. Οι ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ – Παγκόσμιος Θρύλος ‒ Υπερασπιστές με την Ειρηνική όμως των ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΩΝ προηγούμενη προσπάθεια διευθέτησης διαφορών είναι ΕΔΩ ΜΑΖΙ να θυμίζουν στον τόπο μας, στη γειτονιά μας και παγκοσμίως ότι καλεί το Πνεύμα Ελευθερίας σε Ειρήνη, αλλά έχει και τους ΄Αριστους Πολεμιστές να υπερασπίζονται διαφορετικό Πολιτισμό, Ελευθερία, Πολίτευμα και ΕΔΑΦΗ ΤΟΥΣ από κάθε επιβουλέα.
Ακόμα και το βουνό των Κενταύρων στην Μαγνησία μπορεί να βρει το συμπλήρωμά του στο «βουνό του Ηρακλή» και όλος ο ορεινός όγκος Φθιώτιδας Φωκίδας να αποκτήσει μία άλλη δυναμική αξιοποίησής του. Θα ήθελα με βάση τη Λαμία ατελείωτες ομάδες τουριστών από όλο τον κόσμο να έρχονται να φέρνουν και μετά άλλους από το δικό τους τόπο να μαθαίνουν ότι τούτο τον τόπο ο Ευλογημένος Ουρανός μέσα στον οποίο ζούμε σε τούτη τη γωνιά της Γης, φάνηκε απίστευτα γενναιόδωρος στην Πλάση Τόπου και Ανθρώπου «να τον μαθαίνουν» να τον ΖΟΥΝ και να ωφελούνται όλοι. Δεν είναι δύσκολο, εύκολο είναι όταν η Πίστη σε όσα πιστεύουμε αποκτά τη Δύναμη να «κινήσει βουνό».
Ελπίζω και εύχομαι και προσφέρω προκαταβολικά (έστω και με μελλοντική διάψευση) τον καλό μου «σκόπιμο» λόγο στην ΠΟΛΙΤΙΚΑ Αναβαθμισμένη Φθιώτιδα και ζητώ την ενωμένη στήριξη ΟΛΩΝ τέτοιων πρωτοβουλιών από το «κέντρο» της πολιτικής ζωής στο καλύτερο Πολίτευμα που είναι ο ΠΟΛΙΤΗΣ τουλάχιστον κατά τις διακηρύξεις «αξιωματούχων» και μάλιστα ο μη απογοητευμένος από την πενία πολιτικής πρακτικής κάθε λογής και επιπέδου αξιωματούχων που θέλουν να αποτελούν κέντρο πολιτικής χωρίς πολλάκις «αντίκρυσμα επιταγής» έργων τους και στήριξης πρωτοβουλιών μελών του Εκλογικού Σώματος του οποίου ζητούν την «χρήσιμη» Εντολή τους…
Χαιρετίζω την ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αναβάθμιση Φθιώτιδας: Χωρίς να ξεχνώ κανέναν εκπρόσωπό μας αλλά κυρίως συγχαίροντας τον κ. Σταϊκούρα για την «αναδόμηση του προς άνω» Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας. Τα πάντα στη συγ-κυβέρνηση ελλήνων σήμερα και εδώ είναι «οικονομικό πρόβλημα» τα άλλα ή «στο ημίφως ή στο σκότος» σε μακράν δεύτερη επιλογή ενασχόλησης και ενημέρωσης σε όλους τους τομείς ιδιαίτερα της εξωτερικής πολιτικής. Κατά τούτο είναι Πρώτος στο ενδιαφέρον πολιτικής ελπίζω και προσφοράς του. Η «οικονομική στήριξη» περιοχής μας απαραίτητη. Τον κ. Κουτσούμπα, Αρχηγό του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ελλάδα. Τον κ. Σταυρογιάννη ταυτόχρονα ΚΑΙ Αρχηγό ομάδας βουλευτών στην Βουλή των Ελλήνων. Ταυτόχρονα και πρόσφατα εκλεγμένο Δήμαρχο Λαμιέων (μέχρι ανάληψης καθηκόντων μόνο αυτοδιοικητικού, ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ στην Αυτοδιοίκηση, καθεστώς ασυμβίβαστο με ταυτόχρονη ιδιότητα σύγχυσης «προεκλογικού γραφείου συγκεκριμένου πολιτικού» στον ΔΗΜΟ) και ελπίζω καθαρής επιλογής του μόνο στον ΔΗΜΟ. Είναι ένα «μείγμα εκπροσώπων Πολιτικής Δύναμης Ανάπτυξης στη Φθιώτιδα». Προσέφερα πολιτικές δυνατότητες ΠΟΛΙΤΗ στο καλύτερο των πολιτευμάτων που σημαίνει ΕΝΤΟΛΗ κυρίαρχου εκλογικού Σώματος, συνόλου ΠΟΛΙΤΩΝ με βαθιά Γνώση ότι στο «αντιπροσωπευτικό σύστημα» (που ΟΛΟΙ επικαλούμαστε) την απόφαση και σφραγίδα δεν έχει η… «άμεση Δημοκρατία» αλλά την έχουμε με συμφωνία μας παραχωρήσει σε «αντιπροσώπους μας» αλλά με την ΕΝΤΟΛΗ μας Σεβασμού Πολιτών, ωφέλειας ΚΟΙΝΩΝ και ποτέ ζημιά τους και ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ λόγων και έργων τους. ΄Εχουμε όλοι μαζί τη ΔΥΝΑΜΗ από τη Φθιώτιδα για οφέλη στην περιοχή και στην ΕΛΛΑΔΑ μας. Θα «πισωγυρίσουμε στο… σημειωτόν» ή θα προχωρήσουμε σε νοοτροπία και ΠΡΑΞΗ;
Η στήριξη και αλληλοβοήθεια είναι αμφίδρομη κι’ όχι μονόδρομος στο Πολίτευμα που οφείλουν τη θέση τους οι εκπρόσωποι. Στήριξη πολιτών αλλά και υποστήριξη θέσεων ΠΟΛΙΤΩΝ και ΦΟΡΕΩΝ με ΠΡΑΞΕΙΣ ή έστω τεκμηριωμένες απαντήσεις.
Αυτά και μόνο ενδεικτικά, από την εύφορη ΦΘΙΑ σε τούτες τις συγκυρίες από… Κρήτη μέχρι ΘΡΑΚΗ και από Ιόνιο μέχρι ΚΑΙ Αιγαίο. Αναμένω Δημόσια και ευθεία στήριξη, απόρριψη ή διορθώσεις από αντιπροσώπους μας που τους παραχωρήσαμε τη σφραγίδα μας.
Τους ερχόμενους δεν έχουμε το δικαίωμα να τους μεγαλώνουμε με μιζέρια αλλά ΜΟΝΟ να τους παραδίνουμε ολοένα καλύτερο «παρελθόν». Είμαστε διατεθειμένοι να μην αλληλοκοροϊδευόμαστε και να ενώσουμε Δυνάμεις στο καλύτερο με ειλικρίνεια και συνέπεια; Και με αντίστοιχο τίμημα αφού τίποτα ΚΑΛΟ δεν χαρίζεται εκτός από το Πνεύμα Θεού στη Ζωή μας. Αυτή η Ζωή «στιγμής» στην αιωνιότητα και σε συγκεκριμένους τόπους έχει παρελθόν. Αν δεν το τιμάς ενώ ΑΞΙΖΕΙ, εμποδίζεις ένα καλύτερο Μέλλον.