20140711
Γεωργίου Πούλιου, Δικηγόρου
Είναι Φεβρουάριος του 1828.Το επισημαίνω 1828. Ένα τμήμα της Ελλάδος είναι ελεύθερο. Ο ραγιάς άρχισε να αναπνέει. Ο Έλληνας έχει πατρίδα. Έχει δικό του αφεντικό. Έχει τον Κυβερνήτη του. Αυτός είναι ο Ιωάννης ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ. Έχει πια Κράτος.
Ο Σουλτάνος δεν έχει πάρει ακόμη «χαμπάρι» ότι η καρέκλα του κουνιέται. Ζει, κινείται και ενεργεί σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Συνεχίζει να διατάζει. Έχει βέβαια και συμπαραστάτες. Κάλεσε τον τότε Πατριάρχη και τον διέταζε, ότι πρέπει να διαφωτίσει τους ραγιάδες και μάλιστα από τους άμβωνες των εκκλησιών και να τους πει αν θέλουν να σώσουν τα κεφάλια τους και να ζήσουν ειρηνικά, όπως μέχρι τώρα, με τους Τούρκους, να σταματήσουν κάθε εχθροπραξία εναντίον τους. Η διαταγή αμέσως εφαρμόσθηκε. Ο Εθνάρχης της εποχής εκείνης, Πατριάρχης, φρόντισε για την εφαρμογή της. Δεν αρκέσθηκε μόνο για αυτό. Σκέφθηκε ότι έπρεπε να συμβουλεύσει και τους Έλληνες της ελεύθερης Ελλάδος, και αυτούς που είχαν ελευθερωθεί και είχαν Κυβερνήτη τον Καποδίστρια, υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων, Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας.
Ο Πατριάρχης συγκάλεσε σύνοδο Δεσποτάδων και έβγαλε μια συνοδική απόφαση (Διαταγή) με περιεχόμενο ανάλογο προς τα κηρύγματα από τους άμβωνες και την επιθυμία του Σουλτάνου.
Τη συνοδική επιστολή την παρέδωσε και την παρέλαβαν οι μητροπολίτες, Νικαίας, Χαλκηδόνος, Ιωαννίνων, Χαλκιδικής και ο πρωτοσύγκελος του Πατριαρχείου, να την πάνε, στον Καποδίστρια (από την Κωνσταντινούπολη, στην Πελοπόννησο. Κουράγιο).
Οι πέντε αυτοί Δεσποτάδες, στο δρόμο βρήκαν πολλά εμπόδια. Φθάσανε, κατάντημα, να ζητήσουν τη βοήθεια και του Ιμπραήμ. Ο Μπραήμης τους οδήγησε μέχρι την Τριπολιτσά.
Ο Στρατηγός Βλαχόπουλος δεν τους επέτρεψε να μπουν στην Τριπολιτσά γιατί την εποχή εκείνη είχε πέσει, στη γύρω περιοχή πανώλη. Ο Βλαχόπουλος έστειλε τον Γραμματέα του Βυζάντιο, ζωγράφος και αργότερα συγγραφέας του γνωστού θεατρικού έργου ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ και τους έδωσε εξηγήσεις.
Οι Δεσποτάδες εξεδήλωσαν την αγανάκτησή τους, την οργή τους και εξεστόμισαν απειλές. Ευτυχώς δεν έγιναν δεκτές.
Στον Καποδίστρια φθάσανε.
Ο Καποδίστριας με πολύ ευγένεια και διπλωματικό τρόπο ,απέρριψε την συνοδική επιστολή και έδωσε απάντηση. Η απάντηση υπάρχει.
Φίλε αναγνώστη πήγαινε σε μια οργανωμένη βιβλιοθήκη και ζήτησε «Ελληνική Επανάσταση» του Διονυσίου ΚΟΚΚΙΝΟΥ, Τόμος ΙΙος, σελ. 446-447 και διάβασε. Η γνώση είναι δύναμη.
Τα συμπεράσματα δικά σου
ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 06.07.2014