20140819
Λίγες ημέρες απομένουν για την αποκάλυψη του μυστικού που κρύβει ο τάφος στην Αμφίπολη και η αγωνία κορυφώνεται. Ωστόσο κανείς για την ώρα δεν μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις καθώς οι αρχαιολόγοι δεν έχουν μπει ακόμη στα άδυτα του αρχαίου τύμβου.
Πάντως από χθες η ομάδα των αρχαιολόγων ξεκίνησε τις προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου, ο οποίος σφραγίζει τον μεγαλοπρεπή τάφο.
Σύμφωνα με την επικεφαλής Κατερίνα Περιστέρη, η ανασκαφή προχωρά βήμα βήμα και ίσως χρειαστεί ακόμη και ένας
Ήδη δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερς από τα Βαλκάνια επισκέφθηκαν την περιοχή ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται και μεγάλα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα.
Ο Δήμαρχος Αμφίπολης Γιώργος Βογιατζής επισημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένα μέσα από πολλά κράτη ζητάνε στοιχεία, συνεντεύξεις.
Σ. Καργάκος: Πρόκειται για μνημείο ανδρός
Νωρίτερα σήμερα, ο γνωστός ιστορικός Σαράντος Καργάκος εξέφρασε για ακόμα μια φορά την σιγουριά του ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στην Αρχαία Αμφίπολη. «Εάν βρεθεί τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτός θα είναι στη Μακεδονία και η Αρχαία Αμφίπολη συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες», τόνισε.
Μιλώντας στον «ΑΝΤ1» ο ιστορικός ευχήθηκε οι τάφοι να είναι ασύλητοι, πράγμα όπως εκτίμησε δύσκολο, δεδομένου ότι τα κεφάλια των Σφιγγών που βρίσκονται στην είσοδο, αλλά και η προχειροκατασκευασμένη είσοδος του τάφου μαρτυρούν ότι οι αρχαιολόγοι «ήρθαν δεύτεροι».
Ερωτηθείς για το ποιος ή ποιοι πιστεύει ότι είναι θαμμένοι στο μνημείο, όπου βρίσκονται τρεις ταφικοί θάλαμοι, ο κ. Καργάκος εκτιμά ότι δύσκολα ένα τέτοιο μνημείο να φτιάχτηκε για τον Μέγα Αλέξανδρο, τη Ρωξάνη και την Ολυμπιάδα, δεδομένου του άσχημου τέλους που είχαν και οι τρεις.
Ο κ. Καργάκος θεωρεί βέβαιο ότι το μνημείο ανεγέρθη για άνδρα, εξαιτίας κυρίως του Λέοντα, αφού όπως εξήγησε οι λέοντες είναι δηλωτικό ανδρικών μνημείων.
Τυπωμένες σε νομίσματα οι Σφίγγες της Αρχαίας Αμφίπολης
Σε τετράδραχμα 14,40 και 12,90 γραμμαρίων, σε δυόβολο 1,40 γραμμαρίων καθώς και σε υποδιαίρεση του 1/8 του στατήρα, 1,20 γραμμαρίων (σύμφωνα με την αρχαϊκή μέτρηση), φαίνεται πως είναι αποτυπωμένες οι Σφίγγες της Αρχαίας Αμφίπολης, σύμφωνα με τον νομισματολόγο-ερευνητή Αστέριο Τσίντσιφο, ο οποίος αναφέρει ότι “το αρχαίο αυτό νόμισμα πρωτοέκανε την εμφάνιση του στην περιοχή της Αρχαίας Αμφίπολης, στα τέλη του 6ου αιώνα π. Χ.”.
Ξεδιπλώνοντας το “κουβάρι” της ιστορίας της περιοχής, ο κ. Τσίντσιφος ανατρέχει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην εποχή που η πόλη των Εννέα Οδών, μετέπειτα Αμφίπολη, γνώρισε μεγάλη δόξα στα χρόνια της αρχαιότητας, λόγω της θέσεως που κατείχε, καθώς ήταν κομβικό εμπορικό σημείο και συνόρευε με το μεγάλο εμπορικό λιμάνι της Αμφίπολης.
Την ίδια ώρα, όπως λέει ο νομισματολόγος Αστέριος Τσίντσιφος, εξακριβωμένα ασημένια αμφιπολίτικα τετράδραχμα νομίσματα που χρονολογούνται από το 390 π.Χ μέχρι το 360 π.Χ., όπου συναντάμε τις τελευταίες εμφανίσεις της Σφίγγας σαν σύμβολο, σε μικρογραφία δίπλα στο Απόλλωνα, πουλήθηκαν: το ένα 14,40 γραμμαρίων, στον οίκο δημοπρασιών Leu της Ζυρίχης, στις 16 Μαΐου του 2001 έναντι 390.000 ελβετικών φράγκων, ενώ το δεύτερο εξακριβωμένο τετράδραχμο 14,43 γραμμαρίων δημοπρατήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 2011, στη Νέα Υόρκη, στον οίκο δημοπρασιών CNG, στην τιμή των 700.000 δολαρίων.
Xenos57
ο τάφος αποτελείται ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ από ΤΡΙΑ διαφορετικά Και διακριτά τμήματα
(πριν έναν χρόνο έγινε γεωφυσική διασκόπηση) και τέτοια έργα, έφτιαχνε και ήταν ειδικός ο Δεινοκράτης, Αρχιτέκτων του Μ. Αλεξάνδρου… ο οποίος είχε στόχο να σκαλίσει στο ένα πόδι της Χαλκιδικής το άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου σε κολοσσιαίο μέγεθος
και ο οποίος σχεδίασε την Αλεξάνδρια της Αιγύπτου