Αχιλλέα η Χιλιόφυλλος

20140922

[Το φυτό του ομηρικού Αχιλλέα]
Πηγή: http://fysikaproionta.blogspot.gr
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Η ιστορία & οι μύθοι της Αχιλλέας

Αχιλλέα (Achillea millefolium) Η αχιλλέα γνωστή και ως χιλιόφυλλο, αγριαψιθιά, πέλινο, πισιδιά, σεμεσάντο, συμηλούδι και λάζαρος γιατί με τα λουλούδια της στολίζονται τα παιδιά που ψάλλουν για το Λάζαρο στα χωριά το Σάββατο του Λαζάρου.

Η επιστημονική της ονομασία δόθηκε από τον Λινναίο αλλά στη πραγματικότητα το πήρε από τον ήρωα Αχιλλέα, που κατά το θρύλο λέγεται ότι φύτρωσε από τη σκουριά, που έπεσε στο χώμα από το δόρυ του στον Τρωικό πόλεμο. Με βάση έναν άλλο μύθο όταν εκείνος πληγώθηκε στη φτέρνα από το δηλητηριασμένο βέλος του Πάρη, η θεά Αφροδίτη κλαίγοντας, του έδωσε την Αχιλλέα για αυτό και ονομάζεται το «Δάκρυ της Αφροδίτης», το «χαμόγελο της Αφροδίτης».

Ακόμα λέγεται πως οι Δρυίδες της έδωσαν πολλές ιερές δυνάμεις και την χρησιμοποιούσαν για να προβλέψουν τον καιρό.
Οι αρχαίοι Κινέζοι πρόλεγαν το μέλλον σε μια τελετή που περιγράφεται στο Ι Τσιγκ – το βιβλίο των χρησμών, γνωστό ως Χρησμός με βλαστό Αχιλλέας. Πολλές λαϊκές παραδόσεις δίνουν στην Αχιλλέα πολλές ισχυρές και μαγικές δυνάμεις και την αφιερώνουν στον άγιο Ιωάννη το βαπτιστή. Το χρησιμοποιούσαν ακόμα και οι μάγισσες στα μαγικά φίλτρα που έφτιαχναν και έπαιρνε την ονομασία «παιχνίδι του διαβόλου» όπου φαίνεται πως η Αχιλλέα σχετίζεται με κακά πνεύματα. Τα παλιά χρόνια ο κόσμος σεβόταν τις θεραπευτικές ιδιότητες της Αχιλλέας γι’ αυτό και την αποκαλούσε «το ιώδιο των αγρών». Τον Μεσαίωνα έτριβαν λίγο από τα φύλλα της Αχιλλέας για να σταματήσουν την ρινορραγία αλλά και για να σταματήσουν ημικρανίες από την υπέρταση που προκαλούσαν ρινορραγία γαργαλώντας τις εσωτερικές μεμβράνες της μύτης με ένα φύλλο. Ο Διοσκουρίδης (1ος μ.Χ. αιώνας) την χρησιμοποίησε σαν αιμοστατικό και οι Ινδιάνοι της Αμερικής εκτιμούσαν την ικανότητα να γιατρεύει πληγές και τραύματα. Στην Ιρλανδία το 19ο αιώνα πίστευαν πως η Αχιλλέα έφερνε καλοτυχία επειδή ήταν το πρώτο φυτό που έκοψε ο Ιησούς όταν ήταν παιδί. Σύμφωνα με λαϊκή πεποίθηση, όποιος έβλεπε όνειρο να μαζεύει Αχιλλέα για να θεραπεύσει κάποιον, σύντομα θα μάθαινε ευχάριστα νέα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *