20141125
72 χρόνια μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014, στο Γοργοπόταμο η κεντρική εκδήλωση του Πανελλήνιου Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Λαμιέων και Αντιστασιακές Οργανώσεις, για την απόδοση του οφειλόμενου φόρου τιμής στους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με της έπαρση σημαίας, την επιμνημόσυνο δέηση και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Νίκο Σταυρογιάννη, από τον Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Φθιώτιδας κ. Ευθύμιο Καραΐσκο, από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, από τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτή Φθιώτιδας κ. Κων/νο Κουτσογιαννακόπουλο, από τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. Βουλευτή Φθιώτιδας κ. Δημήτρη Μπριάνη, από τον εκπρόσωπο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Βουλευτή Φθιώτιδας κ. Βασίλη Κυριακάκη, από τον εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Γραμματέα της Ν.Ε. Φθιώτιδας κ. Χρήστο Μπώκο, από τον εκπρόσωπο των ΑΝ.ΕΛ. κ. Θεόδωρο Χειμάρα, από τον εκπρόσωπο της ΔΗΜ.ΑΡ., κ. Χρήστο Πολύμερο, από τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Βουλευτή Μαγνησίας κ. Παρασκευά Μουτσινά, από τον επικεφαλής του Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτή κ. Επαμεινώνδα Μαριά, από τον Γραμματέα του ΠΣΑΕΑ κ. Δημήτριο Παλαιολογόπουλο.
Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Γενικό Γραμματέα του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Ναπολέων Ζέρβας, κ. Δημήτρη Γερογιάννη, έγινε εκφώνηση των ονομάτων των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στον Γοργοπόταμο, των ονομάτων των Υπαταίων που εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς και των ονομάτων των φονευθέντων από την έκρηξη νάρκης στον Γοργοπόταμο και έγινε η ανάγνωση Ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του ΠΣΑΕΑ κ. Στέλιο Ζαμάνο.
Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τους εκπροσώπους των Πολιτικών, Στρατιωτικών Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιζώντων αγωνιστών και των εκπροσώπων των Αντιστασιακών Οργανώσεων και η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Λαμιέων.
Ομιλία Δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη στο Γοργοπόταμο για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης και την επέτειο ανατίναξης της γέφυρας
72 χρόνια μετά την ανατίναξη της Γέφυρας, που στέκει δίπλα μας και μας ενώνει, βρισκόμαστε και φέτος εδώ προκειμένου να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ήρωες της Αντίστασης που έγραψαν το όνομα του Γοργοποτάμου ανεξίτηλα στην συλλογική μνήμη, πλάι σ’ αυτά των Θερμοπυλών και της Αλαμάνας. Γιατί η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, που αποτέλεσε το έναυσμα για μαζική αντίσταση στον κατακτητή, πέρασε στις ηρωικότερες στιγμές της ιστορίας αυτού του τόπου αφού υποδαύλισε πράξεις αντίστασης, μετέφερε το μήνυμα του ξεσηκωμού σε κάθε χωριό της σκλαβωμένης πατρίδας. Δημιούργησε χιλιάδες μικρές και μεγάλες εστίες αντίστασης, επέδρασε στην ψυχολογία των σκλαβωμένων και εξαθλιωμένων Ελλήνων, επέδρασε στο συλλογικό φρόνημα.
72 χρόνια μετά από κείνο το πρωινό του Νοέμβρη του ’42, ξαναζωντανεύουν στην μνήμη μας στιγμές από το μεγαλύτερο, όπως έχει χαρακτηριστεί, σαμποτάζ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, όταν οι ενωμένοι αντάρτες του Άρη και του Ζέρβα έδωσαν στο εσωτερικό της υπόδουλης πατρίδας το μήνυμα της Εθνικής ομοψυχίας και συνεννόησης και στο εξωτερικό έδωσαν στην Εθνική Αντίσταση και στους αγωνιστές της την παγκόσμια θέση τους στο πάνθεον των ηρώων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Αυτά τα διαχρονικά μηνύματα εθνικής συνεννόησης και αντίστασης που κληροδότησαν στις επόμενες γενιές αποτελούν και το φωτεινό φάρο που πρέπει να φωτίζει και τις σύγχρονες επιλογές της πατρίδας μας που βιώνει μια ανθρωπιστική κρίση. Γιατί σήμερα, δυστυχώς, η ελληνική κοινωνία βιώνει μια πολύ δύσκολη εποχή. Δεν βρισκόμαστε, βέβαια, σε έναν κηρυγμένο πόλεμο σαν και αυτόν που έζησαν οι προηγούμενες γενιές. Βρισκόμαστε, όμως, στη μέση ενός σκληρού οικονομικού πολέμου που οδήγησε την πατρίδα στην μεγαλύτερη, από τα χρόνια της Κατοχής, καταστροφή. Ξαναβλέπουμε δίπλα μας ανθρώπους που δυσκολεύονται να επιβιώσουν, που ψάχνουν να βρουν τροφή στα σκουπίδια, που φεύγουν μετανάστες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Συνανθρώπους μας με ασθένειες που δεν έχουν περίθαλψη, παιδιά που δεν μπορούν να εμβολιαστούν.
Δικό μας ιστορικό καθήκον και χρέος, μένοντας πιστοί στο μήνυμα του Γοργοποτάμου, είναι να ξεπεράσουμε τις διαχωριστικές γραμμές του χθες και να οικοδομήσουμε μια νέα εθνική ενότητα που θα βγάλει τον τόπο από την κρίση και θα οδηγήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας. Θα ξαναγεννήσει την ελπίδα και θα ξαναχτίσει από την αρχή τις γέφυρες της εθνικής ανεξαρτησίας, της προκοπής και της αξιοπρέπειας.
Φίλες και φίλοι,
Ως Δήμαρχος Λαμιέων, ενός Δήμου που προέκυψε από τη συνένωση μεταξύ άλλων και της μαρτυρικής Υπάτης, θεωρώ υποχρέωση μου και από το Γοργοπόταμο, αυτόν τον τόπο σύμβολο, να αναφερθώ στο ιστορικά αδικαίωτο αίτημα που ενώνει ολόκληρο τον ελληνικό λαό:
Τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Επιτέλους, έχει έλθει η ώρα για την έμπρακτη δικαίωση της Θυσίας του Ελληνικού Λαού. Μιας Θυσίας που συντέλεσε σε μέγιστο βαθμό στην απελευθέρωση της Ευρώπης! Και σ’ αυτό είμαστε αμετακίνητοι! Οι νεκροί της μαρτυρικής Υπάτης που καταστράφηκε τον Ιούνη του ’44 ζητούν Δικαίωση! Η Ιστορία μας καλεί να σταθούμε με θάρρος και αποφασιστικότητα ενώπιον των ευθυνών μας. Μας καλεί να δώσουμε την μόνη υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε από δω, απ αυτόν τον ιστορικό τόπο. Να διεκδικήσουμε αυτό το ιστορικό, ηθικό αλλά και υλικό χρέος. Το χρωστάμε σε αυτούς που αντιστάθηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.
Ο Δήμος Λαμιέων τιμά τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και με πλήρη συναίσθηση της διαχρονικής υποχρέωσής του, να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη, σχεδιάζει την αναβάθμιση του «Μουσείου Εθνικής Αντίστασης 41-44» ώστε να το καταστήσει αντάξιο αυτών που συμβολίζει αλλά και του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει στο μέλλον.