20150427
Κορυφώνονται οι ενέργειες για την ανάδειξή του
[Η ομιλήτρια κ. Μ.-Φ. Παπακωνσταντίνου στο βήμα]
Μια ξεχωριστή εμπειρία βίωσαν οι 300 παρευρισκόμενοι το βράδυ της Τετάρτης 22 Απριλίου 2015 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, στην εξαιρετική ομιλία της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας κας Μαρίας-Φωτεινής Παπακωνσταντίνου, με τίτλο «ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΤΟΥ ΔΑΦΝΟΥΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ. Δυνατότητες και προοπτική ανάδειξης», την οποία διοργάνωσε ο Εξωραϊστικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Λαμίας.
Η ανασκαφέας παρουσίασε με την συνοδεία πλούσιου εποπτικού υλικού το ιστορικό μιας συναρπαστικής ανασκαφής στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, εστιάζοντας στο κορυφαίο της εύρημα, το Ασκληπιείο του Δαφνούντος. Επίσης, αναφέρθηκε στην ιστορία της ιατρικής και στην λειτουργία των Ασκληπιείων στην αρχαιότητα και μοιράστηκε με το κοινό τις αγωνιώδεις προσπάθειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων για την διάσωση του μνημείου καθώς και το προσωπικό της όραμα για την ανάδειξή του, με την υλοποίησή ενός έργου πνοής για την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και των Καμένων Βούρλων.
«…το Ασκληπιείο και ο περιβάλλων χώρος του θα αποτελέσουν έναν οργανωμένο με σύγχρονες προδιαγραφές αρχαιολογικό χώρο, με τη δημιουργία κόμβου εισόδου πάνω στον βόρειο παράδρομο του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου, την κατασκευή χώρου στάθμευσης, κτιρίου εισόδου, διαδρόμου περιήγησης και χώρου στάσης–θέασης στο ψηλότερο σημείο του, καθώς και με την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και καθιστικών σε διάφορα σημεία της διαδρομής…
[Ο Δήμαρχος Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου απευθύνει χαιρετισμό]
Ο χώρος θα χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση ξεναγήσεων και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικών με την αρχαία ιατρική και τη λατρεία του Ασκληπιού, για την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεδρίων αλλά και ως αφετηρία φυσιολατρικών περιπάτων στις πλαγιές της Κνημίδας. Παράλληλα, προβλέπεται η σύνδεσή του με τους λοιπούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ στο πλαίσιο μιας ενιαίας πολιτιστικής διαδρομής, και η ένταξή του σε μια διαδρομή ιαματικού τουρισμού στην πλούσια σε ιαματικές πηγές Φθιώτιδα, σε θέσεις όπου εκτελούνται ή προβλέπονται αρχαιολογικά έργα, όπως οι Θερμοπύλες και η Υπάτη».
«… η αποψινή συνάντηση σηματοδοτεί την κορύφωση της προσπάθειας για την απόδοση του Ασκληπιείου του Δαφνούντος –ενός από τα σημαντικότερα Ασκληπιεία στον αρχαίο ελληνικό κόσμο που η λοκρική γη φύλαξε στοργικά για χιλιάδες χρόνια αλώβητο στα σπλάχνα της, μαζί με όλα τα μυστικά του- στις γενιές που έρχονται, στα παιδιά μας». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την ομιλία της η κ. Παπακωνσταντίνου, αποσπώντας το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του ακροατηρίου.
[Η κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Δήμου Λαμιέων]
Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και η Διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Έλενα Κουντούρη, υπογραμμίζοντας τη σημασία του Ασκληπιείου και το ενδιαφέρον του Υπουργείου για την αποκατάστασή του, ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Απόστολος Καραναστάσης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώστας Αποστολόπουλος και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λαμιέων κ. Βίβιαν Αργύρη.
Τέλος, ο Δήμαρχος Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου κ. Ιωάννης Συκιώτης σε σύντομη παρέμβασή του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η ένταξη του έργου της ανάδειξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, η οποία μόλις ξεκινά, τυγχάνει της υποστήριξης, τόσο του Δήμου, όσο και του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωσή του.
Επίσης, συνεχάρη τον Σύλλογο Γυναικών Λαμίας για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της εκδήλωσης και την κ. Μαρία-Φωτεινή Παπακωνσταντίνου για τις άοκνες προσπάθειές της για την ανάδειξη του Ασκληπιείου αλλά και την συνολική προσφορά της στο χώρο του πολιτισμού.