Autor: Joachim Czichos
Με την αύξηση του δείκτη μάζας σώματος [BMI=Body-Mass-Index] μειώνονται οι επιδόσεις λειτουργίας του εγκεφάλου. Όσο μεγαλύτερο είναι το σωματικό βάρος ηλικιωμένων γυναικών, τόσο δυσμενέστερα αυτό επενεργεί στο μνημονικό. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα μίας αμερικάνικης μελέτης επενεργεί ιδιαιτέρως αρνητικά στην εγκεφαλική λειτουργία ένα υψηλότερο τμήμα πάχους στο σώμα. Εδώ παρουσιάζει μία ισχυρότερη επίδραση το πάχος του ισχίου απ’ ό,τι αυτό της κοιλιάς. Αιτίες γι’ αυτό μπορεί να είναι περιστατικά που προκαλούν φλεγμονή σε διάφορα είδη ιστών πάχους που σχηματίζονται σε διαφορετικούς κάθε φορά όγκους, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό “Journal of the American Geriatric Society”.
«Πρέπει να βρούμε αν ένα είδος πάχους είναι πιο βλαπτικό από ένα άλλο, και πως το πάχος επηρεάζει την διανοητική λειτουργία», λέγει η Diana Kerwin από το Northwestern University of Chicago. «Δεν μπορούμε μεν να το αλλάξουμε που θα επικαθίσει το πάχος, αλλά όσο γίνεται λιγότερο από αυτό είναι ασφαλώς το βέλτιστο». Η Kerwin και οι συνάδελφοί της αξιολόγησαν δεδομένα από 8745 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 65 και 79 ετών. Μεταξύ άλλων βρήκαν το δείκτη BMI, καθώς και την κατανομή του πάχους του σώματος και πραγματοποίησαν άλλα τυποποιημένα τεστ μνήμης. Εδώ οι γυναίκες έπιασαν το μέγιστο 100 πόντους σε μία κλίμακα αξιολόγησης.
Με την αύξηση του δείκτη ΒΜΙ κατά μία τιμή, επιδεινώνονταν το αποτέλεσμα του τεστ κατά μία μονάδα. Συντελεστές επίδρασης, όπως αγγειακά προβλήματα, διαβήτης, ηλικία και επίπεδο μόρφωσης πάρθηκαν υπόψη στην στατιστική αξιολόγηση. Εκτός αυτού αποδείχθηκε ότι μεγαλύτερες ποσότητες ισχιακού πάχους επενεργούσαν ισχυρότερα απ’ ότι αποθέματα λίπους στην κοιλιακή χώρα. Είναι γνωστό ότι διαφορετικά είδη ιστών πάχους αποδεσμεύουν διαφορετικές ποσότητες ορμονών. Μερικές από αυτές μπορεί να διαλύσουν αντιδράσεις φλεγμονής στο σώμα και μέσω αυτού πιθανόν να εμποδίζουν την διανοητική λειτουργία, αναφέρει η Kerwin. «Το λίπος μπορεί να περιορίζει την αιμάτωση του εγκεφάλου ή να συμβάλει στη δημιουργία πλάκας που αποτελεί ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Alzheimer”. Αυτά τα αποτελέσματα, υποστηρίζει η Kerwin, θα όφειλαν οι γιατροί να τα ισχυροποιήσουν και να προτρέψουν ηλικιωμένες ασθενείς που είναι υπέρβαρες στο ισχίο, να χάσουν βάρος.
ΦτΣ 117