Οικογένειες Τσαντίλα & Μαζωνάκη
Αγαπητέ Κε Αποστολόπουλε,
΄Έχοντας λάβει το τελευταίο φύλλο Νο 75 (Ιαν.-Φεβ. ’04) της εφημερίδος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΦτΣ, αισθανθήκαμε την ανάγκη να απευθύνουμε προς την εφημερίδα σας την παρούσα επιστολή, προκειμένου να εκφράσουμε δημοσίως ορισμένες σκέψεις και συναισθήματα που μας έχουν δημιουργηθεί:
Το έτος 2002, παρασυρόμενοι από τους καλούς μας φίλους Κώστα και Κούλα Γεμέλου, αγοράσαμε από ένα οικόπεδο στον Σκαμνό. Δεν ήταν όμως μόνο η ευχάριστη παρέα των φίλων μας που μας προέτρεψε. Ήταν παράλληλα και η ομορφιά της γύρω φύσης αλλά και η καλαίσθητη και ευπρεπείς εικόνα του χωριού, με τους όμορφα διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους, το παραδοσιακό πέτρινο κτίριο του πολιτιστικού συλλόγου, τις λιθοδομές, τις ξύλινες ταμπέλες, τις βρύσες κλπ.
Με τις αλλεπάλληλες επισκέψεις μας στη συνέχεια, ανακαλύπταμε σιγά – σιγά τον ψυχικό πλούτο και την καλοσύνη των ανθρώπων του Πολιτιστικού Συλλόγου, έργα των οποίων ήταν όλα τα παραπάνω.
Όσο περισσότερο γνωρίζαμε ορισμένους ανθρώπους – αγαπητούς φίλους πλέον – και καταστάσεις, τόσο ωρίμαζε μέσα μας η απόφαση να κτίσουμε ο καθένας από μία εξοχική κατοικία στον Σκαμνό.
Η απόφασή μας αυτή υλοποιήθηκε χάρη στον φίλο μας Κώστα Γέμελο, ο οποίος ανέλαβε εξ ολοκλήρου και ανιδιοτελώς τον σχεδιασμό και την κατασκευή των κατοικιών μας, συντονίζοντας και επιβλέποντας τα συνεργεία με περισσότερο ζήλο και μέριμνα, απ’ ότι αν επρόκειτο για δικές του. Ο αγώνας και η αγωνία του για την ολοκλήρωση των κατασκευών πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να προλάβουμε να κάνουμε γιορτές στον Σκαμνό, όλοι παρέα (οι οποίες θα μας μείνουν αξέχαστες), ήταν μεγαλύτερη από την δικιά μας.
Ο χρόνος κατασκευής των δύο κατοικιών, μικρότερος από εννέα μήνες, είναι χρόνος ρεκόρ.
Στο διάστημα αυτό αντιμετώπισε δυσκολίες και αγκάθια τόσο από μία μικρή μειοψηφία εντοπίων κατοίκων, όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση, με σημαντικό κόστος σε προσωπικό χρόνο και σε ψυχική φθορά. Σημαντικό κουράγιο έδινε η συμπαράσταση των φίλων του Πολιτιστικού Συλλόγου και οι σχετικές αναφορές και άρθρα στην ΦτΣ.
Τελικώς, με την απίστευτη συμβολή του Κου Γέμελου, καταφέραμε να εορτάσουμε τα περασμένα Χριστούγεννα στα καινούρια σπίτια μας στον Σκαμνό και να συμμετάσχουμε στις θερμές παρέες και εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου. Η ευγνωμοσύνη μας θα σας συνοδεύει πάντα και ελπίζουμε να μπορέσουμε να συμβάλουμε και εμείς με το δικό μας λιθαράκι στο έργο του Συλλόγου, τον οποίο θεωρούμε πόλο έλξης και αιτία για να γίνει κανείς κάτοικος του Σκαμνού.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:
Ορισμένους μόνιμους κατοίκους που πιθανώς να μην είδαν «με καλό μάτι» την εγκατάστασή μας, θα θέλαμε να τους παρακαλέσουμε να μας δώσουν μια ευκαιρία να μας γνωρίσουν πρώτα, πριν μας απορρίψουν. Δεν είμαστε «άγρια που ήρθαν να διώξουν τα ήμερα».
Σε κάποιους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αντί να δημιουργούν κίνητρα προσέλκυσης νέων ανθρώπων, αντιθέτως κάνουν ότι μπορούν για να τους απωθήσουν, θα θέλαμε να εκφράσουμε την λύπη μας. Ίσως πρέπει να υλοποιήσουμε γρήγορα τις σκέψεις μας για μεταφορά των εκλογικών μας δικαιωμάτων στον Σκαμνό, μήπως και τύχουμε καλύτερης προσοχής τους. Άλλωστε, στο πίσω μέρος του μυαλού μας, υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο μελλοντικής μόνιμης μετακόμισής μας στο χωριό. Η Αθήνα μας είναι ήδη ανυπόφορη πλέον.
Ευχαριστούμε θερμά
Οικογένειες Αθ. Τσαντίλα και Αντ. Μαζωνάκη
Σύνταξη:
Ευχαριστούμε τους καλούς συγχωριανούς μας για την επιστολή τους και χαιρόμαστε που βρήκαν στον τόπο μας όχι μόνον το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο και ανάγλυφο, αλλά και άξιους φίλους μέσα στους κόλπους του πολιτιστικού Συλλόγου. Του Συλλόγου που πράγματι πιστώνεται με την ριζική αναμόρφωση του οικισμού με μία ασυνήθιστα δραστική και αποτελεσματική προσπάθεια που σπάνια συναντά κανείς σε άλλους, ακόμη και πολύ μεγαλύτερους οικισμούς. Αυτό μπορέσαμε να το επιτύχουμε γιατί σταθήκαμε τυχεροί έχοντας στο δυναμικό μας ανθρώπους με σπάνιο ψυχικό μεγαλείο και αίσθηση του ωραίου. Είμαστε σε θέση να πιστοποιήσουμε ότι σ΄ αυτόν τον πυρήνα δικαιωματικά εντάσσεστε κι΄ εσείς που με πολλούς και ουσιαστικούς τρόπους δείξατε το ενδιαφέρον σας για τη μικρή μας κοινωνία, τον μικρό, πλην όμορφο οικισμό μας. Γι΄ αυτό σας ευχαριστούμε από καρδιάς και σας συγχαίρουμε.
Ήδη στην επιστολή σας αναφέρεσθε στον αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή αυτής της προσπάθειας, τον Κώστα Γέμελο. Τον κορυφαίο άνθρωπο που καλή τύχη τον οδήγησε στο Σκαμνό. Οι κατασκευαστικές του ιδέες και η δημιουργική του φαντασία με μόνιμη αναφορά στα καλύτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία και υλικά του οικισμού μας, την πέτρα του λατομείου, το ξύλο, το κεραμίδι, αναδείχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο και γι΄ αυτό του είμαστε όλοι μας ευγνώμονες. Δεν είμαστε λίγοι, όπως σαφώς και ο υπογραφόμενος που με ικανοποίηση δεχθήκαμε αυτά τα μαθήματα του Κώστα και τα δείγματα της δουλειάς του τα υιοθετήσαμε σαν βελτιώσεις στα σπίτια μας, όταν αυτά είχαν ήδη οικοδομηθεί χωρίς αυτόν. Δεν είναι ειδικός τεχνικός ο υπογράφων να κάνει εξειδικευμένα σχόλια για το έργο ενός μηχανικού, όπως είναι ο Κώστας, αλλά απλά θα πω ότι κάθε εργασία του φαίνεται ότι περιλαμβάνει κάτι από την ψυχή του, είναι ένα κατασκευαστικό ποίημα! Προσθέσαμε κεραμοσκεπές στις λαθεμένες ταρατσοκατασκευές (από την εποχή που το ακατάσχετο μπετόν αποτελούσε μόδα!), χτίσαμε μανδρότοιχους και καλντερίμια από πέτρα, ώστε να βάλουμε έστω εκ των υστέρων μερικές πινελιές που συμβάλλουν στην σωστή αισθητική που συμβιβάζεται με τον ορθό χαρακτήρα του οικισμού και τον ευρύτερο χώρο. Τα ίδια αισθήματα ευγνωμοσύνης έχουμε όλοι μας απέναντι στον Κώστα και του ευχόμαστε από τη θέση αυτή και με την ίδια ευκαιρία να του χαρίζει ο Μεγαλοδύναμος υγεία, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει το έργο αυτό και να μας πλημμυρίζει από υπερηφάνεια.
Δεν διέλαθαν, αγαπητοί μας φίλοι, της προσοχής μας τα «αγκάθια» στα οποία αναφέρεσθε. Εννοείται ότι δεν είμαστε ευτυχείς με αυτά τα φαινόμενα. Η προσέλευση στο χωριό και άλλων νέων οικιστών με το ίδιο ήθος, την ίδια κοινωνική και δημοκρατική αγωγή που διακρίναμε στις οικογένειές σας, μας επιτρέπουν να προσβλέπουμε σε μία βελτίωση της ανθρωπογεωγραφίας. Ήδη μπορούμε να πούμε ότι η παραμονή μας στο Σκαμνό και η ανθρώπινη επικοινωνία με τους νέους συγχωριανούς μας, αποτελεί ιδιαίτερα θετικό στοιχείο που μας δίνει χαρά και ευχαρίστηση.
Συνέχεια στην πρωτοβουλία του Δήμου Γοργοποτάμου να τιμήσει τους μαχητές της Εθνικής Αντίστασης
Το κείμενό μας στο προηγούμενο φύλλο της ΦτΣ προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των αναγνωστών μας. Στεκόμαστε στις ιδιαίτερα σημαντικές παρατηρήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κ. Γεωργίου Λ. Αστρακά του οποίου η αντικειμενικότητα και το ήθος είναι πανθομολογούμενα. Πέραν αυτού, ο ίδιος «την περίοδο της κατοχής ήτο 14 ετών παιδί, θυμάται και γνωρίζει πολύ καλά ποιοι ήταν αντιστασιακοί και ποιοι όχι.». Παραθέτει κατάλογο 6 ενεργών αγωνιστών μεταξύ των οποίων και ένας συγχωριανός που «όταν βγήκε στο κλαρί, κάθε άλλο παρά ως αντιστασιακός έδρασε και συμπεριφέρθηκε», γι΄ αυτό είχε και την ποινή που του επέβαλε ο Άρης.
Συνοψίζουμε:
Με ευθύνη δύο συγκεκριμένων μελών του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ έγιναν αμετροεπείς και αφύσικες αναγνωρίσεις «αντιστασιακών». Με τις υπόψη υπογραφές – εισηγήσεις απόκτησαν την ιδιότητα αυτή άνθρωποι με ανύπαρκτη ή ασήμαντη αντιστασιακή δράση, ενώ αγνοήθηκαν άλλοι που όντως με σεμνότητα ανταποκρίθηκαν στις αρχές και κελεύσματα της φυλής μας.
Ο Γιώργος στέκεται στην περίπτωση μιας γυναίκας αναγνωρισμένης κατά τα ανωτέρω, ως αντιστασιακής, που όταν έβλεπε τους Ιταλούς και τους Γερμανούς έτρεχε να κρυφτεί στα λόγγια και στα ρέματα!!!
«… επίσης μεγάλη ευθύνη φέρουν και εκείνοι που υπέγραψαν ψέματα για να πάρουν σύνταξη οι ανάξιοι της Πατρίδας. Και ξέρεις πόσοι τέτοιοι είναι σε ολόκληρη τη χώρα; Χιλιάδες!!! Όλους αυτούς τους θεωρώ αχρείους και παλιανθρώπους!!! Πάντως σε πληροφορώ πως ανάλογα φαινόμενα παρατηρήθηκαν και μετά την απελευθέρωση του 1821. Και τότε χιλιάδες έσπευσαν να εξασφαλίσουν πιστοποιητικά από τους οπλαρχηγούς και καπεταναίους για να πάρουν σύνταξη, ενώ δεν ήξεραν πως λειτουργεί το καριοφίλι ή η κουμπούρα. Και για τους τότε και για τους σήμερα: Αίσχος και πάλι αίσχος!!!!»
Τι να προσθέσουμε εμείς στις κρίσεις του Γιώργου Λ. Αστρακά;
Η συσχέτιση με την αντίστοιχη περίοδο μετά το 1821 έχει ασφαλώς τις αναλογίες της, αλλά δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι το επίπεδο παιδείας του σκλαβωμένου για τετρακόσια χρόνια γένους στον τούρκικο ζυγό, δεν ήταν ό,τι το καλύτερο. Συνεπώς τα αντίστοιχα φαινόμενα στο πρόσφατο παρελθόν βαραίνουν ιδιαίτερα στην κρίση μας και θεωρούνται όντως απαράδεκτα. Τέτοιες ενέργειες, προερχόμενες από στελέχη και μαχητές του ΕΑΜ –ΕΛΑΣ, μουτζουρώνουν και αμβλύνουν το νόημα της προσωπικής των προσφοράς.
Ας παρηγορηθούμε, ωστόσο, με τις υπαρκτές και όχι φανταστικές περιπτώσεις μελών του ΕΑΜ που βασανίσθηκαν και φυλακίσθηκαν από τους κατακτητές και άφησαν στο δρόμο από μία λυκουνιά παιδιά σε πολύ δύσκολους καιρούς και συνθήκες! Έχουμε υπόψη μας τουλάχιστον δύο περιπτώσεις που δεν επιθυμούμε να κατονομάσουμε. Οι ίδιοι δεν ζήτησαν αναγνώριση, ούτε σύνταξη και εξήγησαν απλά πως έκαναν το ελάχιστο αναγκαίο καθήκον. Κάνουμε, ωστόσο, την αναφορά για να προκαλέσουμε αφ΄ ενός μεν τις αναγκαίες συγκρίσεις, αφ΄ ετέρου δε για να παρηγορηθούμε ότι δεν τα χάσαμε όλα τα μαθήματα των άξιων προγόνων μας.
Γ. Πούλιος: Για την Εθνική παλιγγενεσία
Ευχαριστίες για την πρόσκληση
Ο καλός φίλος του Σκαμνού και Ασωπού κ. Γεώργιος Πούλιος, ήδη Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Παροναξίας, έκανε την 21η Μαρτίου 2004 στην ευρύχωρη αίθουσα τελετών της Ομοσπονδίας επί της οδού Χαλκοκονδύλη στην Αθήνα, ενώπιον πολυπληθούς και εκλεκτού ακροατηρίου, ομιλία διάρκειας μίας ώρας. Ο ομιλητής εστίασε την προσοχή του στο κλίμα το προεπαναστατικό και σκιαγράφησε το ρόλο και τη σημασία κορυφαίων παραγόντων, όπως στο Ρήγα Βελεστινλή, τον Αδαμάντιο Κοραή, το Λάμπρο Κατσώνη.
Ευχαριστούμε τον κ. Γ. Πούλιο για την πρόσκλησή του. Το Σκαμνιώτικο Σύλλογο εκπροσώπησαν στην λαμπρή αυτή εκδήλωση, την οπαία ακολούθησε δεξίωση, η κα Μαρία Ρωμέση – Αποστολοπούλου και ο διευθυντής σύνταξης της ΦτΣ που ο κεντρικός ομιλητής προσφώνησε με ενθουσιασμό, υπογραμμίζοντας την αγάπη του για το Σκαμνό.
Συνεχίζεται το ενδιαφέρον για το ημερολόγιο Σκαμνού
Συγχωριανοί που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το μοναδικό ημερολόγιο Σκαμνού με τα σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα που μας πάνε μισό μέχρι ένα αιώνα πίσω, αναζητούν επίμονα ένα ημερολόγιο για το προσωπικό τους αρχείο. Αρκετοί συγχωριανοί αναγνώρισαν συγγενείς τους και προσφιλή των πρόσωπα στο μοναδικό αυτό φωτογραφικό άλμπουμ.
Επαναλαμβάνουμε ότι ίσως μερικά ακόμη αντίτυπα διαθέτει ο Σύλλογος, αλλά θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να αποταθούν στον Ταμία ή τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και όχι στη ΦτΣ που δεν διαθέτει απόθεμα.
ΕΟΣ Ηλιούπολης
Ευχαριστούμε τους επιτελείς και τα μέλη, εξαιρετικούς φίλους του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ηλιούπολης για το καλαίσθητο και πολύ ενημερωτικό πρόγραμμα Αναβάσεων – Εκδηλώσεων Α’ Εξαμήνου 2004 που είχαν την καλοσύνη να μας στείλουν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης απαρτίζεται από επίλεκτα στελέχη με κοινωνική και περιβαλλοντολογική ευαισθησία. Πρωταγωνιστούν στην προστασία του Υμηττού που δέχεται παντοειδείς επιθέσεις, ενώ τιμούν με μεγάλη συμμετοχή κατ΄ έτος το φαράγγι του Ασωπού και το Σκαμνό έναντι του οποίου δεν κρύβουν τα φιλικά τους αισθήματα.
Προσκυνηματική εκδρομή στη Ρωσία
Ευχαριστούμε το Σύλλογο Φίλων Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Στυλίδος για την αποστολή του άκρως ενδιαφέροντος προγράμματος 7ήμερης εκδρομής προσκυνηματικού χαρακτήρα –από 10.07. έως 17.07.2004- που μας έστειλαν. Με κόστος μόνον 1.400 Ευρώ κατ΄ άτομο σε δίκλινο δωμάτιο επιλεγμένων ξενοδοχείων και κάλυψη όλων των χερσαίων και αεροπορικών μετακινήσεων, με αφετηρία και τέρμα την πόλη της Λαμίας, πτήσεις και χερσαίες διαδρομές εκτός και εντός της αχανούς χώρας, ελληνόφωνες ξεναγήσεις, είσοδοι σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ημιδιατροφή καθ΄ όλη τη διάρκεια του ταξιδίου, βίζα και ασφάλεια.
Μεταξύ άλλων στους προορισμούς – σταθμούς περιλαμβάνεται η Μόσχα, το Ζάγκορσκ, το Ν. Νοβγκοροντ, το Ντιβέγιεβο, η Αγία Πετρούπολη (μεταξύ των διάφορων αξιοθέατων περιλαμβάνεται και το Hermitage, από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο).
Για παραπέρα λεπτομέρειες παραπέμπουμε στα τηλέφωνα:
22310-26081, 22380-23441, κιν. 6979-447035, 6977-719019