Προς ιδιωτικοποίηση ο φορολογικός έλεγχος;

20130606

Πλήρης η αποτυχία του φορολογικού μηχανισμού της χώρας. Οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Η διαπίστωση αυτή ωθεί το ΔΝΤ [=Διεθνές Νομισματικό Ταμείο] που μετέχει στην στήριξη της χώρας, να εξετάζει την ιδιωτικοποίηση του φορο-ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να αλλάξει ένας πολύ-διεφθαρμένος μηχανισμός, όταν μάλιστα διαπλέκεται με το σύστημα της πολιτικής εξουσίας επί μακρόν. Το σύστημα αυτό δεν θέλει, ούτε μπορεί να κάνει τομές.

Με την πίεση των πιστωτών ήδη έχει εκχωρηθεί σε ελεγκτικές εταιρείες ο φορολογικός έλεγχος μεγάλων επιχειρήσεων που εκ των πραγμάτων –λόγω μεγέθους- υπόκεινται στον έλεγχο των Ορκωτών Λογιστών.

Όταν γίνεται λόγος για ανεπάρκεια του συστήματος η προσοχή στρέφεται εκ των πραγμάτων σε δύο κατευθύνσεις: Η μία είναι προς τις μικρές χειμαζόμενες επιχειρήσεις, αλλά και τους συνήθεις υπόπτους επαγγελματίες –δικηγόρους, γιατρούς, κλπ- αλλά και στον έλεγχο του μαύρου χρήματος. Αν κρίνουμε από την μέχρι τώρα πρακτική των κυβερνώντων, ελάχιστες ελπίδες μπορούμε να έχουμε.
ΓΑ

***

“Ή χτυπάτε την φοροδιαφυγή ή ιδιωτικοποιούνται οι εφορίες”
Του Σπύρου Δημητρέλη / Πηγή:www.capital.gr

Τη δημιουργία ιδιωτικής φορολογικής και φοροεισπρακτικής υπηρεσίας συστήνει το ΔΝΤ ως έσχατο μέτρο εφόσον δεν αποδώσουν οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού του φορολογικού μηχανισμού.

Στην έκθεση για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου αναφέρεται ότι η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης παραμένει πολύ απογοητευτική, συμπληρώνοντας ότι είναι ένα επείγον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί εφόσον η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει νέες οριζόντιες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (εννοεί μεταξύ άλλων τις συντάξεις).

Μάλιστα, τονίζει ότι νέες οριζόντιες περικοπές εφόσον δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής είναι πολύ πιθανές, καθώς –όπως επισημαίνει– οι εταίροι της Ελλάδος είναι απίθανο να παράσχουν νέα χρηματοδοτική στήριξη μόνο και μόνο επειδή η Ελλάδα δεν χτυπάει την φοροδιαφυγή.

Στη συνέχεια αναφέρεται στις προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης της φορολογικής διοίκησης η οποία είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστούν οι πολιτικές παρεμβάσεις στον φορολογικό μηχανισμό.

Και τονίζει με νόημα «εάν αυτά τα μέτρα και άλλα μέτρα που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου της φορολογικής διοίκησης των λειτουργικών διαδικασιών και της διοίκησης του προσωπικού αποτύχουν οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν πιο ριζικές αλλαγές όπως η δημιουργία μιας φορολογικής υπηρεσίας εκτός της αρμοδιότητας των δημοσίων υπηρεσιών». Με άλλα λόγια το ΔΝΤ λέει ότι αν δεν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή όχι μόνο θα ληφθούν νέα μέτρα αλλά το έργο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της είσπραξης των εσόδων θα δοθεί σε ιδιώτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *