20140603
Γεωργίου Πούλιου, Δικηγόρου
Φίλε αναγνώστη Μάιο (11.5.330 μ.Χ.) έγιναν τα εγκαίνια της Πόλης. Μάιο (22.5.337 μ.Χ.) πέθανε ο Κωνσταντίνος και Μάιο (29.5.1453 μ.Χ.) έπεσε η Πόλη, στα χέρια των Τούρκων.
Πρώτοι αυτοκράτορες, Κωνσταντίνος και Ελένη και τελευταίοι αυτοκράτορες Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και η μητέρα του Ελένη, μετέπειτα Οσία Υπομονή.
Συμπτώσεις; Δώσε εσύ την απάντηση.
Αφορμή να γράψω τα πιο κάτω μου έδωσαν, αφ’ ενός τα γεγονότα που προανέφερα, αφ’ ετέρου ένα βιβλίο που τυχαία βρέθηκε στα χέρια μου.
Ο πολυγραφότατος Επίσκοπος Καισαρείας Ευσέβειος, στο βιβλίο του Ο Βίος του Κωνσταντίνου, μας δίνει αρκετές πληροφορίες, για τις τελευταίες μέρες του.
Ο Κωνσταντίνος το 336 μ.Χ. αρρώστησε. Παρά τις προσπάθειές του να γίνει καλά δεν τα κατάφερε. Έφυγε και πήγε στο χωριό της Μητέρας του, Νικομήδεια, όπου υπήρχαν θερμές ιαματικές πηγές. Ούτε εκεί βρήκε θεραπεία και κατέφυγε στα ανάκτορα του Διοκλητιανού της Νικομηδείας. Στη Νικομήδεια βαφτίστηκε και σε λίγες μέρες πέθανε. Ήταν ημέρα Κυριακή και η Εκκλησία γιόρταζε την Πεντηκοστή, 22.5.337 μ.Χ.
Σύμφωνα με τον Ευσέβειο, ο Κωνσταντίνος είπε, πριν πεθάνει:
– Τώρα ξέρω αληθινά, ότι είμαι ευλογημένος.
– Τώρα είμαι σίγουρος, ότι μετέχω κι εγώ, στο άγιο φως.
Και ο Ευσέβειος συνεχίζει:
Τον βάλανε σε χρυσό φέρετρο και τον μετέφεραν, στην Κωνσταντινούπολη. Τον τοποθέτησαν, στη μεγάλη αίθουσα του παλατιού και έμεινε 3 1/2 μήνες σε λαϊκό προσκύνημα.
Το φέρετρο μεταφέρθηκε, στην εκκλησία των Αγ. Αποστόλων, όπου τοποθετήθηκε σε μια τεράστια σαρκοφάγο, από πορφυρίτη (σκληρό πέτρωμα) περιστοιχισμένη από 12 άλλες σαρκοφάγους.
Ο Ευσέβιος μας λέγει, ότι ο Κωνσταντίνος αυτά τα είχε σχεδιάσει να γίνει η κηδεία του, γιατί πίστευε, ότι ταιριάζει με τον τίτλο του Ισαποστόλου που είχε δώσει ο ίδιος, στον εαυτόν του (όποιος θέλει περισσότερα να διαβάσει, Έλληνες Πατέρες της Εκκλησίας Ευσεβείου Καισαρείας, τόμος 4ος σελ. 512). Κλείνοντας το σύντομο σημείωμά μου, θα γράψω κατά τη γνώμη μου, γιατί ονομάσθηκε Μεγάλος.
Ίδρυσε την πιο κρατεά και πλέον μακρόχρονη αυτοκρατορία.
Ίδρυσε μια αυτοκρατορία η οποία βασίστηκε στο Χριστιανισμό.
Ίδρυσε μια αυτοκρατορία και βοήθησε, στη διατήρηση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, πάνω στον οποίο βασίστηκε η Αναγέννηση και ο σύγχρονος Τεχνολογικός Πολιτισμός.
ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 01.06.2014