FtS110
Κάλλιο αργά, παρά ποτέ! Το ενδιαφέρον για τον εντοπισμό των Ανακτόρων του Ομηρικού Αχιλλέα στην περιοχή της Φθίας, φαίνεται ότι έχει πάρει αξιόλογες διαστάσεις.
Χρειάστηκε η αφύπνιση από την αλλοδαπή, όπως κατά κύριο λόγο η δράση του φίλου Ελληνοαμερικανού Καθηγητή Δημήτρη Μπριάνα που προχώρησε στη δημιουργία του Ιδρύματος για τον Αχιλλέα, ενός φορέα στους κόλπους του οποίου εντάσσονται και εισφέρουν τις γνώσεις και το ενδιαφέρον τους όλο και περισσότεροι αξιόλογοι άνθρωποι από την περιοχή μας ή και το εξωτερικό.
Είναι ασφαλώς γνωστό στους φίλους αναγνώστες της ΦτΣ ότι η ομηρική Φθία δεν ταυτίζεται απολύτως με την σημερινή Φθιώτιδα.. Τα νοτιοδυτικά όρια, φαίνεται ότι εκτείνονται μέχρι την δική μας περιοχή και συγκεκριμένα την πλησίον μας Τραχίνη (εκεί που είναι σήμερα τα χωριά του Δήμου μας Γοργοποτάμου, Δέλφινο, Κουμαρίτσι, Δυο Βουνά, ενώ προς βορρά και ανατολικά, μέρος της Φθίας εκτείνεται στον σημερινό Νομό Καρδίτσας, Λαρίσης (περιοχή Φαρσάλων) και Μαγνησίας..
Δείγμα του ενδιαφέροντος αποτελεί και η κίνηση της Νομαρχίας Λαρίσης για την ίδρυση Μουσείου για τον Αχιλλέα στα Φάρσαλα, περιοχή από τις πιθανολογούμενες για την έδρα του Βασιλιά της Φθίας, του Αχιλλέα. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού ο Δήμος Φαρσάλων παραχωρεί το κατάλληλο οικόπεδο όπου θα ανεγερθεί το κτίσμα που θα στεγάσει το «Αχίλλειο Κέντρο Ιστορίας, Μυθολογίας και Πολιτισμού» για το οποίο η σχετική μελέτη με προϋπολογισμό ποσού 1.600.000 Ευρώ (Καθημερινή 14.05.2010) είναι έτοιμη και έχει προωθηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού για την έγκριση και ένταξη προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.
Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάπτυξη ενός εκθεσιακού χώρου που θα είναι προσβάσιμος στο ευρύ κοινό με εκθέματα τόπων, μνημείων που συνδέονται με τον ομηρικό ήρωα. Θα γίνει χρήση νέας ψηφιακής τεχνολογίας και συστημάτων που θα προβάλουν τις εικόνες σε πραγματικό χρόνο και όχι μαγνητοσκοπημένες, γεγονός που ελκύει περισσότερο τον επισκέπτη.