Δεκάδες οι νέες επεμβάσεις στα δάση βάσει νέων ρυθμίσεων

20141009

Πηγή: tromaktiko

Δεκάδες νέες επεμβάσεις σε δάση, δασικές και δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις προβλέπει το σχέδιο νόμου «Περιβαλλοντική Αναβάθμιση και Ιδιωτική Πολεοδόμηση – Βιώσιμη Ανάπτυξη… Οικισμών – Ρυθμίσεις Δασικής Νομοθεσίας», το οποίο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Νικόλαο Ταγαρά μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι νέες ρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για το …άνοιγμα δασών και δασικών εκτάσεων στην ανάπτυξη. Έτσι, εκτός από ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, πλέον θα μπορούν να κατασκευαστούν σε δάση και οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων, κέντρα ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού, κέντρα αναζωογόνησης και ευεξίας, ειδική τουριστική υποδομή και εγκαταστάσεις αξιοποίησης ιαματικών πόρων.

Ειδικά για τα τουριστικά καταλύματα σε δάση και δασικές εκτάσεις, η κάλυψη θα φτάνει το 10% της έκτασης για την οποία εγκρίνεται η επέμβαση προς τουριστική αξιοποίηση. Ο συντελεστής δόμησης θα υπολογίζεται κλιμακωτά ως εξής:
– για έκταση έως 5.000 στρέμματα: 0,5
– για έκταση από 5000 έως 6.000 στρέμματα: 0,3 για τα επιπλέον 1.000 στρέμματα των 5.000 στρεμμάτων.
– για έκταση από 6000 έως 7.000 στρέμματα: 0,2 για τα επιπλέον 1.000 στρέμματα των 6.000 στρεμμάτων
– για έκταση από 7000 έως 8.000 στρέμματα: 0,1 για τα επιπλέον 1.000 στρέμματα των 7.000 στρεμμάτων.

Για έκταση εμβαδού πλέον των 8.000 στρεμμάτων δεν υπολογίζεται συντελεστής δόμησης.

Εφόσον η έκταση εξυπηρετεί και αθλητικές χρήσεις ειδικής τουριστικής υποδομής (γκολφ, πισίνες, γήπεδα τένις κτλ.), το επιτρεπόμενο ποσοστό των διατιθέμενων χώρων θα φτάνει το 20%, υπό τον όρο ότι η έκταση αυτή καλύπτεται από δασική βλάστηση αείφυλλων ή φυλλοβόλων πλατύφυλλων σε ποσοστό τουλάχιστον 80% και ότι η συνολική προς αξιοποίηση έκταση είναι μεγαλύτερη των 3.000 στρεμμάτων.

Επιπλέον, στα δάση και στις δασικές εκτάσεις «εισάγονται» για πρώτη φορά επεμβάσεις που περιλαμβάνουν:
– τελεφερίκ
– μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων (τυροκομεία, ελαιοτριβεία, οινοποιεία, ποτοποιεία, αποσταγματοποιεία, σφαγεία, χερσαίες εγκαταστάσεις μονάδων υδατοκαλλιέργειας, εμφιαλωτήρια)
– δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαιοειδών
– εναπόθεση στείρων, καταλοίπων ή υπολοίπων της επεξεργασίας των μεταλλευμάτων
– εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε μεταλλεία και λατομεία που έπαυσε η λειτουργία και δεν αποκαταστάθηκαν
– αγωγοί προσαγωγής νερού εργοστασίων εμφιάλωσης, δικτύων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου και πετρελαϊκών προϊόντων, αγωγοί ύδρευσης-αποχέτευσης και των συνοδών έργων τους, συστημάτων διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τις εγκαταστάσεις υποβιβασμού και ανύψωσης της τάσης
– φωτοβολταϊκοί σταθμοί
– ηλεκτροπαραγωγή από συμβατικά καύσιμα
– μηχανοκίνητος αθλητισμός (motocross) και ποδήλατο βουνού (mountain bike)
– έρευνα για ανεύρεση θησαυρού
– χερσαίες εγκαταστάσεις υδατοδρομίων

Επίσης, συνεχίζουν, μεταξύ άλλων, να επιτρέπονται βιομηχανίες ξύλου και εργοστάσια άντλησης – εμφιάλωσης νερού, στρατιωτικά έργα, κατασκηνώσεις, καθώς και κτίρια για εκπαίδευση, νοσοκομεία, ναοί και μονές.

Στις αναδασωτέες εκτάσεις θα επιτρέπεται πλέον η διάνοιξη οδών (εθνικών, επαρχιακών, δημοτικών οδών και σιδηροδρομικού δικτύου), αεροδρόμια, τεχνητές λίμνες, υδροηλεκτρικοί σταθμοί, ταμιευτήρες, χερσαίες εγκαταστάσεις λιμένων, εγκαταστάσεις άντλησης υδρογονανθράκων, δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευή υποσταθμών, τεχνικά έργα που αφορούν υποδομή και εγκατάσταση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ κτλ. Οι λατομικές ζώνες, μετά από πυρκαγιά, δεν θα κηρύσσονται αναδασωτέες.

Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό ως «δασικών», χιλιάδων στρεμμάτων αγροτικών καλλιεργειών, που πριν από το 1975 είχαν δασική μορφή αλλά πλέον την έχουν απολέσει, προτείνεται η εξαγορά τους έναντι τιμήματος, με την προϋπόθεση να διατηρήσουν την αγροτική τους μορφή. Επίσης, στο εξής οι κάτοχοί τους δεν θα πρέπει να είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Ακόμη ρυθμίζονται θέματα εγκατάστασης ορειβατικών καταφυγίων, τα οποία σήμερα λειτουργούν χωρίς άδειες, σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και σε δημόσιες με χορτολιβαδική βλάστηση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *