20150204
Του Ανδρέα Ζαμπούκα / azampoukas@gmail.com / Capital.gr
Mε την αλλαγή των κυβερνήσεων, πάντα κάποιοι χάνουν τον ύπνο τους. Ειδικά, σε χώρες σαν τη δική μας, που ανέκαθεν δημιουργούσαν μικρά η μεγάλα κατεστημένα εξυπηρέτησης συμφερόντων. Ως τώρα όμως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η απειλή της αποκάλυψης πολύ γρήγορα έσβηνε, δεδομένης της αμοιβαιότητας που υπήρχε στις «κοινές αναφορές» σε συμφέροντα και δίκτυα διαφθοράς. Έχει αποδειχθεί ότι είχαν την πολυτέλεια να συγκαλύπτουν την εγκληματικότητα, επειδή αφορούσε πάντοτε κάποιον από τη δική τους ομάδα. Εξάλλου, τα περιθώρια ήταν μεγάλα, αφού οι σύμμαχοι ή οι δανειστές συμμετείχαν ως συνένοχοι, αδιαφορώντας ή «αξιοποιώντας» την ανοχή τους. Η πρόσφατη περίπτωση της Siemens και του Χριστοφοράκου είναι χαρακτηριστική.
Τώρα όμως, προκύπτει μια διαφορετική κατάσταση, δεδομένου ότι τα περιθώρια ανοχής των ξένων σε μεταρρυθμίσεις και δομικές αλλαγές φαίνεται να έχουν τελειώσει. Αν δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει σε μια νέα συμφωνία για την ανταλλαγή χρέους, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι δανειστές να απαιτήσουν καταπολέμηση της διαφθοράς! Μη έχοντας πια άλλο τρόπο ενίσχυσης των εσόδων υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να τους βάλουν επιτέλους με το ζόρι, στο σωστό δρόμο.
Τι συνέβαινε με την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου; Είχε δρομολογηθεί μια μεσοβέζικη και μερικώς αποδεκτή διαδικασία οικονομικών συσχετισμών, που δεν απαιτούσε άμεσα και ουσιαστικά μέτρα ανατροπής των πάγιων συμφερόντων της ελληνικής «ολιγαρχίας». Ούτε λίγο ούτε πολύ, τους έλεγαν: « Ξέρουμε ότι δεν σκοπεύετε να αυτοκτονήσετε πολιτικά, εκθέτοντας τον εαυτό σας και δεν επιμένουμε σε μια δημοκρατία δικαίου. Κοροϊδέψτε όσο θέλετε τις μάζες σας, εξαθλιώστε κάποιους αλλά ακολουθήστε στοιχειωδώς, τους κανόνες μας».
Αν λοιπόν, αν, γιατί καθόλου δεν είναι σίγουρο ότι ο Τσίπρας δεν θα μεταλλαχθεί σε ένα χρόνο σε κανονικό ΠΑΣΟΚ, η νέα κυβέρνηση θελήσει να αλλάξει τους όρους του δανεισμού, θα πρέπει να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Να ελέγξει λίστες, να ξηλώσει το λαθρεμπόριο, καυσίμων, να τελειώσει με τις μαφίες του ποδοσφαίρου, να πάρει πίσω τις περιουσίες ανθρώπων που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν, χωρίς τσίπα, από τηλεόραση σε τηλεόραση και μας πουλάνε δημοκρατία και εκσυγχρονισμό! Έχει ακόμα να διαλύσει δίκτυα και να συμμαζέψει το δημόσιο.
Δεν θα το κάνει; Και που θα βρει τα λεφτά; Πως θα ανταπεξέλθει στην αναπτυσσόμενη οργή που θα «συνεπάρει» τα μεγάλα στρώματα των «αδικημένων» που θα αρχίσουν να διαμαρτύρονται για μισθούς και συντάξεις; Αν θέλει να συνεχίσει, οφείλει να βρει αντιστάθμισμα στις κοινωνικές διεκδικήσεις. Να τους πει: « Δεν κάνω όσα σας υποσχέθηκα αλλά τιμωρώ τους υπαίτιους και βάζω τις βάσεις μιας κοινωνίας δικαίου. Φτιάχνω περιουσιολόγιο , κατεβάζω τις κλίμακες της φορολογίας και στέλνω αυτόν που εγκλημάτησε στη φυλακή. Μόλις τα βάλω σε τάξη θα δώσω και σε σας!».
Την Παρασκευή, ο Τσίπρας συναντήθηκε με τον υπουργό για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη και του ζητήθηκε πολύ άμεσα να ενεργοποιήσει ελεγκτικούς μηχανισμούς όπως το ΣΔΟΕ, την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, την Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών – Λογιστών και την Επιτροπή Προμηθειών του Δημοσίου.
Αυτή τη φορά και κάτω από πολύ ευνοϊκές συνθήκες, η χώρα έχει την ευκαιρία να πολεμήσει το μεγαλύτερο καρκίνωμα του ελληνικού κράτους. Πρόκειται για ένα εγχείρημα δύσκολο και σκληρό για πολλούς. Τώρα όμως, βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο, όπου οι «σύμμαχοι» ίσως, απαιτήσουν κάτι ανάλογο με αυτό που απαίτησαν το 1898, με τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, μετά τον χαμένο πόλεμο του 1897. Να θυμίσω ότι σε 14 χρόνια, η Ελλάδα μπόρεσε να μπει παντοδύναμη στους Βαλκανικούς Πολέμους και να διπλασιάσει την έκταση της.
Γι αυτό πιστεύω ότι υπάρχει σοβαρός λόγος για κάποιους, αυτή τη φορά, να αισθάνονται τον κοινό κίνδυνο και να μην κοιμούνται τα βράδια. Μπορεί πλέον, να έχει έρθει και το πλήρωμα του χρόνου γι αυτούς. Δύσκολο αλλά οι συγκυρίες είναι καλές. Όχι επειδή θα θελήσει πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ να το κάνει αλλά επειδή μπορεί να το απαιτήσουν οι άλλοι ..!