Παρουσίαση για τα αρχαία στη Δρυμαία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΔΡΥΜΑΙΑΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΡΥΜΑΙΩΤΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ, ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ

Ιδιαίτερα σημαντική και επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση, ειδικά αφιερωμένη στο Κάστρο της Αρχαίας Δρυμαίας, (περ. 4ο-3ο π.Χ αι.) που συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος των Απανταχού Δρυμαιωτών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας-Ευρυτανίας, την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017, στη Δρυμαία Φθιώτιδας.

Πλήθος κόσμου, παρουσία λαμπρών Ελλήνων ειδικών και ξένων επιστημόνων, που ανασκάπτουν αρχαιολογικούς χώρους στη Λοκρίδα, καθώς και του Δημάρχου Αμφίκλειας-Ελάτειας, κ. Γεώργιου Γώγου και εκπροσώπων των αρχών του ιστορικού χωριού παρακολούθησαν ομιλία του Αρχαιολόγου, διδάκτορα Πέτρου Κουνούκλα με θέμα: «Δρυμαία, μια άγνωστη πόλη των Φωκέων».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Eπίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, δρ. Φανουρία Δακορώνια, η Αρχαιολόγος, Dr. Sigrid Deger – Jalkotzy Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Σάλτμπουργκ, και Πρόεδρος του Τμήματος Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, ο Αρχαιολόγος Dr. Rainer Felsch από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, Δρ. Καλλιόπη Νικήτα, οι αρχαιοφύλακες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας-Ευρυτανίας, ο συντηρητής έργων τέχνης των μουσείων Αταλάντης, Ελάτειας, Λαμίας κ. Χρήστος Βαποράκης και οι αρχαιοφύλακες του νομού μας.

archaia drimaias.1

Ο Δρ. Κουνούκλας παρουσίασε μια εξαιρετική εργασία, διανθισμένη με φωτογραφίες της περιοχής, ευρημάτα, αλλά και χάρτες. Έδωσε στους κατοίκους της Δρυμαίας, που είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι για τις αρχαιότητες που φιλοξενεί η γη τους, αλλά και στους συναδέλφους του αρχαιολόγους που παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή την παρουσίασή του, πρωτογενή πληροφόρηση για την πιθανή χρονολόγηση του Κάστρου, τον τρόπο κατασκευής του και το χαρακτήρα του. Ο Δρ. Κουνούκλας αποκάλυψε επίσης, πού βρίσκεται το λατομείο από όπου συγκεντρώθηκαν οι πρώτες ύλες κατασκευής του και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού σε σχέση με το σύστημα ύδρευσής του, το ύψος των τειχών που πιθανόν να έφθανε και τα 20 μέτρα κ.α.

Σημείωσε εξάλλου, ότι η Δρυμαία έχει κατοικηθεί από την Παλαιολιθική Εποχή. Ο ομιλητής, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ τόνισε ότι το Κάστρο της Αρχαίας Δρυμαίας είναι μοναδικό. Ανήκει στα ισχυρά φωκικά κάστρα της περιοχής, διασώζονται ακόμη τείχη σε ικανό ύψος και αρκετοί πύργοι του και ο επισκέπτης μπορεί να το θαυμάσει, μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον, που δεν έχει αλλοιωθεί από άλλες κατασκευές.

Ο ερευνητής ζήτησε τη συνεργασία του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας, των κατοίκων και άλλων κρατικών φορέων προκειμένου να αναληφθούν δράσεις καθαρισμού, προστασίας και ανάδειξής του. Ο ίδιος σημείωσε ότι η αναστήλωση του αρχαίου Κάστρου είναι εφικτή, καθώς το υλικό υπάρχει στο χώρο.

Η Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων κα. Φανουρία Δακορώνια, η οποία έχει ηγηθεί σωστικής ανασκαφής στην περιοχή, με σημαντικά ευρήματα πανελλαδικώς, επεσήμανε τη σπουδαιότητα του αρχαιολογικού χώρου της Δρυμαίας και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας για την αναστήλωση και ανάδειξη του αρχαίου Κάστρου.

Σε σύντομη παρέμβασή του, ο Δήμαρχος τόνισε ότι το Κάστρο της Αρχαίας Δρυμαίας, όπως και το Κάστρο της Τιθορέας (Βιλίτσας) είναι από τα σπουδαιότερα της περιοχής και για το τελευταίο, ο Δήμος έχει ήδη συμβάλει σε καθαρισμό με στόχο να διευκολυνθεί η χαρτογράφησή του και ανασκαφή μικρής κλίμακας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί ιδιαίτερα τον δρ. Πέτρο Κουνούκλα, καθώς και τη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας Ευρυτανίας κ. Ευθυμία Καράντζαλη για την πραγματοποίηση της πολύ σημαντικής εκδήλωσης. Υπόσχεται δε, να σταθεί στο πλευρό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την πραγματοποίηση του μεγάλου στόχου, που είναι η προστασία, αναστήλωση και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Δρυμαίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη ειδική βραδιά, που διοργανώνει τα τελευταία δύο χρόνια το Δ.Σ. του Συλλόγου Δρυμαιωτών, με τη συμμετοχή ιστορικών και αρχαιολόγων, καθώς με πρωτοβουλία της Προέδρου του, κ. Ζωής Σπυροπούλου η ανάδειξη και η αναστήλωση του αρχαίου Κάστρου της Δρυμαίας έχει προστεθεί στους επίσημους σκοπούς του καταστατικού του.

Εξάλλου, δεκάδες κάτοικοι της Δρυμαίας ξεναγήθηκαν από την Έφορο Αρχαιοτήτων Γρεβενών, κα. Σόνια Δημάκη στο Κάστρο της Αρχαίας Δρυμαίας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελάτειας στις 21 και 22 Αυγούστου. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους τους ομιλητές των ειδικών αυτών θεμάτων ιστορίας, που έχει εισάγει ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών στις εκδηλώσεις του, καθώς και τα μέλη μας, που τις παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του
Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού
Συλλόγου των Απανταχού Δρυμαιωτών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *