Το μικρό χωριό του Σκαμνού με τους ελάχιστους κατοίκους, έχει δεχθεί τα τελευταία 20 χρόνια αρκετούς νέους οικιστές με κίνητρο τη φυσική ομορφιά, αλλά και τη ζωή, τον τόνο που δίνει στο χωριό ο Πολιτιστικός Σύλλογος. Η αρχιτεκτονική των παλαιών και νέων κτισμάτων αποτελεί ουσιαστικό θετικό στοιχείο που συμβιβάζεται με το πλατύτερο τοπίο. Επισκέπτες του χωριού είναι οι κάτοικοι, μόνιμοι ή περιστασιακοί, για την θερινή περίοδο, για τις γιορτές ή τα Σαββατοκύριακα. Φυσικά εδώ και οι πολυάριθμοι φίλοι των οικιστών που δεν χάνουν την ευκαιρία να βιώσουν εμπειρίες Σκαμνού.
Οι εκδηλώσεις με ευρύτερη συμμετοχή, πραγματοποιούνται από το Σύλλογο με διάφορες αφορμές, κυρίως τις γιορτές. Βασικό στοιχείο στις εκδηλώσεις αυτές είναι η σύνδεση με τα παλαιότερα ήθη και έθιμα, στα μουσικά ακούσματα και την παραδοσιακή γαστρονομία.
Οι φίλοι και επισκέπτες, όταν είναι πάρα πολλοί σε αριθμό, φιλοξενούνται σε γειτονικούς ξενώνες, που υπάρχουν στο Παλαιοχώρι, την Γραβιά, το Πολύδροσο, την Παύλιανη κλπ.
Ένα χωριό με άγριο ανάγλυφο δυσκόλεψε στο παρελθόν και σε δύσκολους καιρούς τη συστηματική γεωργία, γι’ αυτό και σταδιακά εγκαταλείφτηκε. Μία τάση που ενισχύθηκε από την αστυφιλία που ακολούθησε τον πόλεμο και τον δραματικό Εμφύλιο. Η κτηνοτροφία, αν και μειωμένη, παραμένει σαν βασική δραστηριότητα των λιγοστών κατοίκων. Η παραδοσιακή ζωή και εμπειρία με τους φούρνους και τις γάστρες έδωσε τη θέση της σε πιο σύγχρονες μεθόδους. Ωστόσο αρκετοί συγχωριανοί με αξιέπαινη προσπάθεια διατηρούν ψήγματα του καλού παρελθόντος διατηρώντας κήπους με λαχανικά και οπωροφόρα, ενώ πολύ λιγότερη είναι η αμπελοκαλλιέργεια που κάποτε διεκδικούσε πρωτεία σε ποιότητα κρασιού στην ευρύτερη περιοχή.
Πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες χρησιμοποιούν το Σκαμνό σαν ορμητήριο για πλείστες όσες δραστηριότητες. Να ανέβουν στο οροπέδιο, στη λίμνη του Καλλιδρόμου, να επισκεφθούν και να προσκυνήσουν στην ιστορική Ιερά Μονή Δαμάστας, να διαβούν το ασύγκριτης ομορφιάς Φαράγγι του Ασωπού, να εξορμήσουν για το κοντινό χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, να δοκιμάσουν ειδικά μπάνια στις ιαματικές πηγές των Πηγών Καλλιδρόμου (Ψωρονέρια) και Θερμοπύλες, για υγεία και ομορφιά. Άλλοι πάλι, μυημένοι ή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πασχίζουν να δουν από κοντά σ΄ αυτό τον τόπο, σ΄ αυτό το πέρασμα, που δια μέσου των αιώνων έλαβαν χώρα τρομερά γεγονότα με καταιγιστική επίδραση στη ροή της Ιστορίας. Να οσφρανθούν το χαρακτηριστικό στοιχείο της παροιμιώδους Ρουμελιώτικης λεβεντιάς.
Για τα κατορθώματα και τα δράματα που σφράγισαν την πορεία του τόπου. Να επισκεφθούν, να δουν και να μάθουν για το Λεωνίδα και τις Θερμοπύλες, την Τραχίνη, την Ανωπαία Ατραπό, το Διάκο και την Αλαμάνα, τον Πανουργιά και Δυοβουνιώτη, το Οδυσσέα Ανδρούτσο και το πλησίον Χάνι της Γραβιάς. Αλλά και τα πιο κοντινά γεγονότα όπου ξεκίνησε και δοξάστηκε η Ελληνική Εθνική Αντίσταση στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού ο Σκαμνός και η τριγύρω περιοχή, Ασωπός, Παπαδιά, Γοργοπόταμος, Παύλιανη υπήρξαν θέατρα σκληρών αναμετρήσεων με τον κατακτητή, επίκεντρο γεγονότων καίριας σημασίας.
Ο άγνωστος Σκαμνός
20140902
Οι ομορφιές του Σκαμνού δεν περιορίζονται στα στενά όρια του οικισμού. Παλαιότεροι, αλλά και νεότεροι συγχωριανοί ψάχνουν και βρίσκουν απίστευτες ομορφιές του Σκαμνού.
Ευχαριστούμε το Στέφανο Βασδέκη για τις όμορφες φωτογραφίες που μας έστειλε από την περιοχή της Αχλάδας προς την πλευρά όπου το ποτάμι της Παύλιανης πέφτει στο φαράγγι του Ασωπού, εκεί όπου παλαιότερα υπήρχε ο νερόμυλος του Μανώλη.