Το χωριό Σκαμνός (ο) βρίσκεται στις βόρειες αιχμηρές πλαγιές της οροσειράς του όρους Καλλίδρομο. Υπάγεται στον Νομό Φθιώτιδος και μάλιστα στα δυτικά όρια του Νομού, όπου συνορεύει με την Φωκίδα. Η δομημένη περιοχή που ξεκινάει από τον παλιό –σήμερα εγκαταλελειμμένο οικισμό- και εκτείνεται προς τις υψηλότερες πλαγιές του όρους, όπου απαντάται ένα άγριο πλην πανέμορφο τοπίο με χαράδρες (Βαθύρεμα) και αλληλοδιάδοχες λοφοσειρές της καταληκτικής κόγχης του Καλλίδρομου. Το υψόμετρο κυμαίνεται από τα χαμηλότερα στα 650 μέτρα και φθάνει στα 750 μέτρα στα υψηλότερα δομημένα σημεία.
[χειμωνιάτικο σκηνικό στο Σκαμνό]
Εμβληματικό σημείο τοπογραφικού προσδιορισμού είναι η ιστορική Γέφυρα της Παπαδιάς που βρίσκεται λίγο παρακάτω από τον οικισμό. Λίγο πιο κάτω η επίσης ιστορική Γέφυρα του Ασωπού, με το απαράμιλλης ομορφιάς ομώνυμο φαράγγι που διαχωρίζει το όρος Καλλίδρομο με την οροσειρά της Οίτης.
[Γέφυρα Παπαδιάς]
Το χωριό διαπερνάται από την παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας – Αθηνών σε απόσταση 27 χιλιόμετρα από την πόλη της Λαμίας. Σήμερα η οδική πρόσβαση γίνεται μέσω της νέας μεγάλης οδικής αρτηρίας Θερμοπύλες – Δελφοί (και εκείθεν Άμφισσα – Πάτρα) σε ύψος 15 χιλιόμετρα εκκινώντας από τον μεγάλο κόμβο Θερμοπυλών της ΠΑΘΕ. Στο σημείο αυτό ακριβώς όπου εκκινεί και ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί σε ένα μεγάλο αριθμό χωριών της Οίτης και της Γκιόνας, Παύλιανη κλπ, βρίσκεται ο Σκαμνός. Δηλαδή έχει εύκολη πρόσβαση.
Από τον ίδιο οδικό δίκτυο ΠΑΘΕ έχουμε προσπέλαση από την Λαμία στο Σκαμνό, στρίβοντας και πάλι στον κόμβο Θερμοπυλών προς Μπράλλο – Δελφούς, με συνολική απόσταση 28 χιλιόμετρα. Η προσέγγιση του χωριού από την Αθήνα γίνεται με δύο επιλογές: α) ΠΑΘΕ μέχρι Θερμοπύλες και από κει στρίβουμε προς Μπράλλο με συνολική απόσταση 213 χιλιόμετρα β) ΠΑΘΕ μέχρι Κάστρο κι από κει Ορχομενό και στη συνέχεια Χαιρώνεια Μπράλλο μέσω Παλαιάς Εθνικής Οδού Λαμίας Αθηνών. Στη δεύτερη επιλογή η χιλιομετρική απόσταση συντέμνεται κατά περίπου 25-30 χιλιόμετρα.
Σιδηροδρομικώς, εξυπηρετείται ο Σκαμνός από τον Σταθμό Μπράλλου μόλις 8 χιλιόμετρα απόσταση. Ο μόλις πιο κάτω από το χωριό, δίπλα στη Γέφυρα της Παπαδιάς, Σταθμός Ελευθεροχωρίου, αν και γειτνιάζει περισσότερο προς τον οικισμό, είναι αδρανής. Οσονούπω, οφείλουμε ωστόσο να σημειώσουμε, ότι επίκειται αλλαγή της διαδρομής του σιδηροδρόμου, αφού η μεγάλη σήραγγα που διαπερνά από το ύψος της Τιθορέας το όρος Καλλίδρομο και καταλήγει πιο κάτω από τον Μώλο, στην ανατολική πλευρά, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα, αφού θα εγκαταλειφτεί το δίκτυο Τιθορέα – Λιανοκλάδι. Στην νέα αυτή προοπτική ο Σκαμνός θα εξυπηρετείται σιδηροδρομικώς από τον Σταθμό Θερμοπυλών δηλαδή σε απόσταση 15 χιλιομέτρων.
Γειτονικοί οικισμοί του Σκαμνού είναι: Προς ανατολάς το Ελευθεροχώρι και λίγο πιο κάτω η Ιερά Μονή Δαμάστας. Νοτίως ο Μπράλλος και έτι νοτιότερον το Παλαιοχώρι, το Πολύδροσο και η Αμφίκλεια, απ΄ όπου έχουμε πρόσβαση στο χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Προς δυσμάς η Γραβιά και τα Καστέλλια, ενώ στο άλλο δίκτυο προς Οίτη συναντάμε το ομώνυμο χωριό της Οίτης, εκείθεν την Παύλιανη και ένα πλήθος ακόμη χωριών, όπως ο Αθανάσιος Διάκος, το Μαυρολιθάρι κλπ.
[Η αρχαία Μαλίς, αποτέλεσε περιοχή της Θεσσαλίας -κατά Fr. Staehlin- στα νοτιοδυτικά όρια της οποίας τοποθετείται ο Σκαμνός, απέναντι από την Τραχίνη με διαχωριστικό στοιχείο την “διασφάγα” του Ηροδότου, το φαράγγι του (φθιωτικού) Ασωπού]
Ακριβώς απέναντι από το Σκαμνό, στις πλαγιές της Οίτης βλέπουμε αντικριστά τα χωριά Δέλφινο, Κουμαρίτσι και Δυο Βουνά. Στην ίδια περιοχή η θέση της Αρχαίας Τραχίνης.
[η Ανοπαία Ατραπός – το μονοπάτι του Εφιάλτη]
Η Ανωπαία Ατραπός, το μονοπάτι του Εφιάλτη που πολλά χρόνια πριν, [480 πΧ] οδήγησε στα νότα του αξεπέραστου Λεωνίδα, διέρχεται από τα φαράγγι του Ασωπού, εν μέρει ταυτίζεται, και εκείθεν στην ανατολική πλευρά του Σκαμνού για να καταλήξει στις Θερμοπύλες.