Η Γενοκτονία των Ποντίων

Μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων Γιώργου Κοτρωνιά

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, και τα όσα συνέβησαν τότε αποτελούν μελανή σελίδα στην παγκόσμια ιστορία, γιατί δεν ήταν μόνο πράξεις ένοπλης βίας, ήταν η υλοποίηση ενός σχεδίου ολοκληρωτικού ξεριζωμού σε βάρος του πιο σημαντικού τμήματος του πληθυσμού ολόκληρης της περιοχής.
Για αυτές τις πράξεις μαζικών εγκλημάτων κατά της ζωής, κατά της Ανθρωπότητας, η Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ελληνική πολιτεία ως ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του Ελληνισμού στο πέρασμα των χρόνων.
Οι Έλληνες του Πόντου, υπήρξαν θύματα μιας απάνθρωπης Εθνοκάθαρσης που έφερε το τέλος στην τρισχιλιόχρονη πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού στα παράλια του Εύξεινου Πόντου που με πρωτοφανή αγριότητα έχασαν τη ζωή και την πατρίδα τους και όσοι επέζησαν έγιναν πρόσφυγες.
Η Ελλάδα, αγκάλιασε το Ελληνικό στοιχείο του Πόντου που ξεριζώθηκε και έχει ενσωματωθεί λειτουργικά μέσα στην κοινωνία μας κατέχοντας με αξιοπρέπεια σημαντικές θέσεις σ’ όλους τους κλάδους της πνευματικής, επιστημονικής και επαγγελματικής ζωής της χώρας και ανάμεσα στις άλλες πόλεις η Λαμία, υποδέχτηκε αυτούς που επέλεξαν να την κάνουν νέα πατρίδα τους και σήμερα ζουν και δημιουργούν ανάμεσα μας.
Ο Δήμος Λαμιέων, συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, τιμά όλους εκείνους που χάθηκαν, που υπέστησαν διώξεις και υπέφεραν και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων» .

Σύνταξη:
Να θυμίσουμε στους φίλους αναγνώστες:
Η γενοκτονία των Ποντίων ( 1916 – 1923 ) με 353.000 νεκρούς αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του αιώνα μας
……
Ένα τραγούδι των Ελλήνων της Πάφρας του Δυτικού Πόντου, που αναφέρεται στη συμμετοχή των γυναικών έχει τους εξής στίχους:

«Από τις γυναίκες των Παφραλήδων
πήραν τα όπλα οι μισές
για να διώξουν τους Τούρκους.
Σκοτώθηκαν όλες!».
……
Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το ποσοστό των Ποντίων στο 1.220.000 πρόσφυγες που δέχθηκε η Ελλάδα στη δεκαετία του 1920. Τα ποντιακά σωματεία υπολογίζουν ότι περίπου 400.000 Πόντιοι εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, κυρίως στους νομούς Δράμας, Κιλκίς, Καβάλας, Ξάνθης, Κοζάνης, Πρέβεζας και στα αστικά κέντρα Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, εντασσόμενοι στην ελληνική κοινωνία.
Η άφιξη των Ποντίων στις Νέες Πατρίδες ήταν η απαρχή μιας δύσκολης, αλλά και συνάμα δημιουργικής πορείας για τον ποντιακό ελληνισμό. Στην Ελλάδα η μοίρα των Ποντίων συνδέθηκε άρρηκτα με τη μοίρα των υπολοίπων προσφύγων.
ΦτΣ 117

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *