Το ανάκτορο του Αχιλλέα

FtS113

The Achilles Foundation
Ormond Beach, Florida 32174
Dedicated to Research, Archaeology, Education, and Preservation of Antiquities of the Ancient World, Hellas and Homers Phthia
A Nonprofit Organization – Email: jgbrianas@aol.com

Μήνυμα από τον καθηγητή James – Dimitri Brianas, USA
(μετάφραση από τα αγγλικά)

03 Νοεμβρίου 2010

Προς τον Γιώργο Αποστολόπουλο

Καλέ μου φίλε Γιώργο!

Τα νέα θα έπρεπε να ήταν:

Βρήκαμε τα ανάκτορα του Αχιλλέα!

Αλλά, όπως έγραψες στο φύλλο Ιουλίου – Αυγούστου της Φωνής των Σκαμνιωτών, τα νέα ήταν για τον Οδυσσέα κάτι που είναι καλό, αλλά όχι για τον Αχιλλέα.

Τον Απρίλιο αυτού του έτους (2010) ο οργανισμός ΑΗΕΡΑ από την Ουάσιγκτον DC έστειλε μία επιστολή στον νέο Υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, κατά τη διάρκεια της πασχαλινής του επίσκεψης στην Ελλάδα. Πραγματεύθηκε την προσπάθειά μας για τον Αχιλλέα. Εσωκλείω μία κόπια από αυτή την επιστολή. Τον περασμένο Οκτώβριο αυτού του έτους (2010) συνάντησα στην Ουάσιγκτον DC τον Έλληνα πρέσβη στις ΗΠΑ Βασίλη Κασκαρέλη. Του εξήγησα τους σκοπούς μας για τον Αχιλλέα και τα προβλήματα που είχαμε. Μου είπε ότι θα το συζητήσει με τον Υπουργό Γερουλάνο.

Θα όφειλε να καταστεί γνωστό το Συμβούλιο Αχιλλέα και το ίδρυμά μου, να έρθουμε σε επαφή με ένα ελληνικό πανεπιστήμιο, πιθανόν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Βόλο, ώστε να επιδείξει ενδιαφέρον συνεργασίας μαζί μας. Θα είμαι στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Ιούλιο 2011. Επιθυμώ συνάντηση με το Συμβούλιο για τον Αχιλλέα για την στρατηγική μελλοντικών κατευθύνσεων. Αυτό περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα, και επιπλέον συναντήσεις με τοπικές αρχές στη Λαμία, Βόλο, Λάρισα και Καρδίτσα. Δεν πρέπει να διακόψουμε την κίνησή μας προς τα εμπρός. Ο Αχιλλέας περιμένει!

Δημήτρης

***

AHEPA (επιστολόχαρτο του γνωστού Οργανισμού των Ελληνο-αμερικανών)

Συστατική επιστολή

κ. Παύλο Γερουλάνο
Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
Μπουμπουλίνας 20-22
106 82 Αθήνα – Ελλάδα

Αξιότιμε κ. Γερουλάνε!

Θα ήθελα να σας συστήσω τον Dr. James (Dimitrios) Brianas, μέλος AHEPA για 48 χρόνια. Γεννημένος στις ΗΠΑ πήρε Μάστερ στη Δημόσια Διοίκηση και ένα δίπλωμα Ph.D. στις διεθνείς επιχειρήσεις [Master in Public Administration and Ph.D. in International Business]. Το 2006 έλαβε την ελληνική υπηκοότητα. Από το 1999 οπόταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Τροία στην Τουρκία, ξεκίνησε την αποστολή εντοπισμού της ιδιαίτερης πατρίδας του Αχιλλέα, του πρώτου στρατιωτικού ήρωα της Αρχαίας Ελλάδας, και να προχωρήσει σε ανασκαφές στην πρωτεύουσά του στη Φθία. Ο Οργανισμός AHEPA δημοσίευσε δύο από τα άρθρα του το 2006 και το 2007.

Η έρευνά του για την αρχαία Ελλάδα αναφέρει σημεία στα Φάρσαλα ως την πρωτεύουσα του Αχιλλέα. Μέσω του μη κερδοσκοπικού του ιδρύματος “Achilles Foundation” και με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου της Φλόριδας ζητάει την έγκριση της υπηρεσίας σας να πραγματοποιήσει δοκιμαστικές εκσκαφές στην κορυφή του λόφου (Προφήτης Ηλίας) στα Φάρσαλα. Το ενδιαφέρον του είναι διττό: Τόσον ιστορικό, όσον και οικονομικό. Αντίστοιχο προς το Ελληνικό Ινστιτούτο Πόρων (Hellenic Resources Institute) που βοηθήσατε να γίνει στις ΗΠΑ, δημιουργήθηκε ένα «Συμβούλιο για τον Αχιλλέα» με έδρα στη Λαμία, στο νοτιοανατολικό μέρος του αρχαίου βασιλείου του Αχιλλέα, για να συγκεντρώσει μαθητές γι’ αυτό το έργο του Αχιλλέα. Το 2007 συνάντησε και συζήτησε το έργο με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού. Το 2008 είχε αλληλογραφία με τον νέο Γενικό Γραμματέα καθώς επίσης και με δύο Εφόρους (Αρχαιοτήτων) του Υπουργείου στη Θεσσαλία.

Ο Οργανισμός AHEPA ενδιαφέρεται πολύ γι’ αυτό το έργο. Αυτή η περιοχή της Θεσσαλίας είναι επίσης ο τόπος από τον οποίο η χώρα έλαβε το όνομά της, «Ελλάς». Τα αποτελέσματα των εκσκαφών θα έχουν, πιστεύω, βαθύτατο νόημα για την τοπική οικονομία καθώς και πλεονέκτημα για τις σπουδές πάνω στην αρχαία πατρίδα μας. Όπως έγινε γύρω από την Τροία στην Μικρά Ασία, η ελπίδα μας είναι να δημιουργηθεί ένα «ιστορικό πάρκο» που θα καταστεί μαγνήτης για τουρίστες, σπουδαστές και μαθητές προς την Ελλάδα.

Σας ζητώ να τον συνδράμει η υπηρεσία σας στο έργο του. Χρηματικοί πόροι μπορεί να έρθουν από το ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο, και πιθανόν από την ΕΕ / Βρυξέλλες. Μέρος του σχεδίου του καθηγητή Μπριάνα, είναι να δημιουργηθεί ένα «Κέντρο AHEPA Ερεύνης και Σπουδών για τον Αχιλλέα» [Ahepan and Achilleon Research and Education Center] στην Ελλάδα, σαν ένα σημείο εστίασης πάνω στο έργο καθώς και ένα περιφερειακό μουσείο καταγραφής και προστασίας των αρχαιοτήτων.

Με εκτίμηση

Nicholas Karacostas, Esq.
Supreme President
Dr. James Brianas, 19 Niagara Falls Circle, Ormond Beach, Fl 32174

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *