Το ανάκτορο του Οδυσσέα

FtS111

Κι ενώ στην δική μας περιοχή της Φθίας με την πρωτοβουλία του Ελληνοαμερικανού Καθηγητή Δημήτρη Μπριάννα και μέσα από το Συμβούλιο για την Αχιλλέα αναπτύσσεται μία αξιόλογη προσπάθεια να βρεθούν τα ανάκτορα του ομηρικού ήρωα μακρινού προγόνου μας, από την Ιθάκη μας έρχονται τα εντυπωσιακά νέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας που πήραν και το φως της δημοσιότητας, Έλληνες αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν, στην Ιθάκη, τα ανάκτορα του Οδυσσέα.

Δύο Έλληνες αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εργάζονται εδώ και 16 χρόνια ανασκάπτοντας την περιοχή Άγιος Αθανάσιος στην Ιθάκη. Ο λόγος για τον καθηγητή Αρχαιολογίας Θανάση Παπαδόπουλο, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Λίτσα Κοντορλή, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που στις 20.08.2010 προέβησαν σε ανακοίνωση της επιστημονικής τους ανακάλυψης.

Πρόκειται για ένα μέγαρο τριών επιπέδων με κλιμακοστάσιο λαξευμένο στο βράχο και μέσα σε αυτό υπολείμματα μυκηναϊκής κεραμικής. Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα είναι μία κρήνη, που τοποθετείται στον 13ο Αιώνα π.Χ. περίοδο κατά την οποία έζησε ο Οδυσσέας. Αντίστοιχες κρήνες ήρθαν στο φως στην Ακρόπολη των Μυκηνών και την Τύρινθα.

«Πιστεύουμε ότι με τα ευρήματα που έχουμε, τεκμηριώνουμε με επιστημονικό τρόπο την παράδοση που αναφέρεται από τον Όμηρο και οι περιγραφές που γίνονται ταιριάζουν, παρά τις καταστροφές που έχουν υποστεί, γιατί πρώτον, η περιοχή κατοικήθηκε και χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία και δευτερευόντως επειδή ο χώρος ήταν άφρακτος με αποτέλεσμα περίερηγοι περιπατητές να εισβάλουν σε αυτ΄’ον καθημερινά».

Σημειώνεται ότι πριν από τέσσερα χρόνια, το Νοέμβριο του 2006, ήρθε στο φως ένα σημαντικό εύρημα από την Ιθάκη. Επρόκειτο για πινακίδα, στην οποία γίνεται αναφορά σε ένα από τα επεισόδια της Οδύσσειας. Το εύρημα παρουσιάσθηκε σε γερμανικό έγκριτο αρχαιολογικό έντυπο (Kadmos) . Πρόκειται για την απεικόνιση πλοίου με τον Οδυσσέα, δεμένο στο κατάρτι, και τερατόμορφα σχέδια, μία τρίαινα και σημάδια γραφής Γραμμικής Α. Την επιστημονική δημοσίευση συνυπογράφουν δύο Έλληνες αρχαιολόγοι με τον ειδικό σε θέματα επιγραφικής Βρετανό Τζ, ‘Όουενς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *