FtS103
Οι αναφορές μας στον Λευτεροχωρίτη Καθηγητή Θανάση Φούρλα και οι σημαντικές του παρεμβάσεις στην ΦτΣ προκαλούν το εύλογο ενδιαφέρον των αναγνωστών μας που ζητούν να μάθουν περισσότερα για τον συντοπίτη επιστήμονα που τιμάει το Ελληνικό όνομα στην αλλοδαπή. Αρκετοί γνωρίζουν την οικογένεια, αλλά ζητούν περισσότερες πληροφορίες για τον Θανάση που έμελλε να περάσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στο εξωτερικό με σημαντική δραστηριότητα ως μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας.
[Ο Λευτεροχωρίτης καθηγητής Θανάσης Φούρλας περιστοιχιζόμενος από τον καθηγητή Λεωνίδα Τσίτσα, από τον Μπράλο και τον αξέχαστο Γιώργο Τσίτσα]
Ευχαρίστως, λοιπόν, σημειώνουμε:
Ο Δρ. Φιλ. Θανάσης Φούρλας, γιος του Αλέξανδρου Φούρλα από το Λευτεροχώρι (έχει ακόμη δύο αδελφούς, το Γιάννη και τον Μιχάλη) γεννήθηκε και τελείωσε το δημοτικό στο Λευτεροχώρι στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου μετέπειτα. Εν συνεχεία (1960) ολοκλήρωσε την 7-τάξια Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας ως υπότροφος του Κράτους και ευθύς μετά στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης / Κωνσταντινούπολη, ως υπότροφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Με την ολοκλήρωση και αυτού του κύκλου σπουδών (1964) του απονεμήθηκε ο τίτλος: «Διδάσκαλος της Ορθοδόξου Χριστιανικής Θεολογίας».
Ακολουθούν πρόσθετες σπουδές –μετεκπαίδευση- στη Δυτ. Γερμανία ως υπότροφος διαφόρων Γερμανικών Ιδρυμάτων με επίκεντρο την Βυζαντινολογία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Muenster Westfallen, όπου και ανακηρύχθηκε (1969) “Dr. phil.”, ακαδημαϊκός τίτλος που αναγνωρίσθηκε (ΔΙΚΑΤΣΑ) και στην Ελλάδα εν συνεχεία. Εκ παραλλήλου προς την Διδακτορική του Διατριβή ασχολήθηκε στο ίδιο Πανεπιστήμιο της Βεστφαλίας σε ομάδα Βυζαντινολογικού Σεμιναρίου με αντικείμενα οργάνωσης, λειτουργίας και ενημέρωσης της Βιβλιοθήκης.
Εργάσθηκε (1969-1970) ως Επιστημονικός Συνεργάτης για την πραγμάτωση σημαντικού έργου με λεξικογραφικό και γλωσσικοφιλολογικό υπόβαθρο του Ταμείου του Φλαβίου Ιωσήπου, A Complete Concordance to Flavius Josephus, edited by Karl Heinrich Rengstorf, Vol. I: A-Δ, Leiden 1973.
Ο Θανάσης Φούρλας, αν και έζησε στο εξωτερικό, δεν παρέλειψε να εκπληρώσει στο ακέραιο τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στην πατρίδα (1970-1973), ενώ στο Πανεπιστήμιο της Γαλλικής πόλης Dijon (1973) βελτίωσε τις γνώσεις του στην Γαλλική.
Πολύ κόπο και χρόνο (1973-1984) αφιέρωσε ο Έλληνας επιστήμονας σε ερευνητική δραστηριότητα με θέμα τη δημιουργία κρατών κατά τον Πρώιμο Μεσαίωνα στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη με βάση τις ελληνόγλωσσες πηγές του Βυζαντίου, όντας συντάκτης εκδόσεων σχετικού Προγράμματος, καρπός του οποίου είναι το έργο “Glossar zur frühmittelalterlichen Geschichte im Östlichen Europa, Serie B: Griechische Namen bis 1025”, έκδοση του Σεμιναρίου Βυζαντινολογίας του Πανεπιστημίου του Muenster. Να σημειώσουμε εδώ ότι η “Serie A: Lateinische Namen bis 900”, εκδίδεται από το τμήμα Ιστορίας Ανατολικής Ευρώπης του ίδιου Πανεπιστημίου, ενώ η “Serie C: Slawische Namen” αποτελεί έργο με το οποίο ασχολείται το Πανεπιστήμιο του Giessen.
Παραλλήλως προς την ως άνω δραστηριότητα δίδαξε επί δέκα συναπτά έτη το αντικείμενο «Μεσαιωνικά Ελληνικά για Ιστορικούς», όπου περιλαμβάνεται ανάγνωση, μετάφραση και σχολιασμός μεσαιωνικών ελληνικών κειμένων (324-1669).
Αξιολογότατη είναι επίσης η δραστηριότητα του Θανάση Φούρλα στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1985-1987), πάνω στο αντικείμενο της Ορθόδοξης Θεολογίας.
Για την πραγματοποίηση του στόχου αυτού εργάσθηκε σαν Ακαδημαϊκός Σύμβουλος (Akademischer Rat) νεοσύστατο Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου το οποίο αφού δημιούργησε, οργάνωσε εκ του μηδενός και επίβλεψε, παρέσχε με ευθύνη του επιστημονική ενημέρωση σε φοιτητές και επισκέπτες. Ταυτοχρόνως προετοίμασε και με δική του ευθύνη κυκλοφόρησε (1987) επιστημονικό περιοδικό υπό τον τίτλο “Orthodoxies Forum”.
Από τη Γερμανία ο Θανάσης Φούρλας περνά στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού όπου (1997-2000) ορίζεται Αρχιγραμματέας της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής με έδρα την Νέα Υόρκη.
Δίπλα σ’ αυτό το σημαντικό επιστημονικό οδοιπορικό του Θανάση Φούρλα, ξετυλίγεται εκ παραλλήλου μία άλλη δραστηριότητα που δείχνει το βαθμό συμμετοχής του στα τεκταινόμενα του κοινωνικού και επιστημονικού του χώρου. Να αναφέρουμε επιγραμματικά:
• Γραμματέας του Ελληνικού Φοιτητικού Συλλόγου «ΕΛΛΑΣ» (1965-1968) του Πανεπιστημίου του Muenster (Westf.)
• Συν-ιδρυτής (1977) και Γραμματέας για πολλά χρόνια της Γερμανο-Ελληνικής Εταιρείας (Deutsch-Griechische Gesellschaft e.V.) του Muenster, της οποίας και σήμερα αποτελεί μέλος
• Υπεύθυνος σύνταξης (1978-1980) του «πληροφοριακού Δελτίου» της Ένωσης Ελλήνων Πανεπιστημιακών στη Δυτική Ευρώπη / Union of Greek University Teachers and Research Staff in Western Europe, με έδρα το Λονδίνο
• Συν-ιδρυτής και Ταμίας (1985-1987) του Συλλόγου υποστήριξης της Ελληνο-Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Γερμανία (Verein zur Förderung der Griechisch Orthodoxen Kirche in Deutschland e.V.)
Μετέχει ως ενεργό μέλος σε πλήθος επιστημονικών σωματείων, όπως:
• στην «Εστία Θεολόγων Χάλκης», με έδρα την Αθήνα
• στην “Franz Delitzsch-Arbeitsgemeinschaft”, με έδρα το Münster
• στην «Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων / Club Griechischer Akademiker”, με έδρα το Μόναχο
• στην «Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μετανάστευσης / Europäische Migrationgesellschaft”, -Αντιπρόεδρος-, με έδρα το Μόναχο
Μέσα από το προφανές εκτόπισμα του συντοπίτη Ρουμελιώτη επιστήμονα διακρίνονται και ο ίδιος δέχεται μερικούς τομείς που ελκύουν περισσότερο το προσωπικό του ενδιαφέρον και περισσότερο:
• ο Ελληνισμός, ως σφαιρική θεώρηση από την πρό- και προϊστορία μέχρι σήμερα, με περισσότερο βάρος στα αρχαιολογικο-ιστορικά και πνευματικά πράγματα
• στις Ελληνο-Γερμανικές σχέσεις από την εποχή των Γότθων μέχρι σήμερα, αντικείμενο για το οποίο διαθέτει ο ίδιος πλούσια, όσον και δυσεύρετη βιβλιογραφία στην ιδιωτική του βιβλιοθήκη
• στις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις στο διάβα των αιώνων
Ο Θανάσης Φούρλας, μόλις το τελευταίο διάστημα επανήλθε στην Ελλάδα όπου και διευθύνει τον ομώνυμο εκδοτικό οίκο Dr. Fourlas Publications – Books [www.drfourlas.de]
ΥΓ:
Σε προηγούμενη αναφορά μας είχαμε εκ παραδρομής αναφέρει ως επιστημονικό του αντικείμενο «κοινωνιολογία», που για την καλή τάξη αποκαθιστούμε.
***
Καθηγητής Θανάσης Φούρλας
FtS59
Αγαπητέ μου Γιώργο,
ευχαριστώντας θερμά για την τακτική αποστολή της όμορφης –«…ΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ»- εφημερίδας του Συλλόγου σας, σου στέλνω σήμερα ένα φωτοαντίγραφο κάποιου παλαιότερου Άρθρου μου, στην υποσημείωση 24 (σελ. 1129) του οποίου έχω καταχωρήσει τα παραποτάμια νερά του Ασωπού με εκτίμηση των αποστάσεων «εξ αποστάσεως», από τη Γερμανία δηλαδή, τότε που έγραφα το Άρθρο αυτό. Σεις που το περπατάτε κάθε χρόνο μπορείτε να εκτιμήσετε ακριβέστερα τις αποστάσεις και διορθώσετε τις δικές μου εκτιμήσεις.
Ο χάρτης που αναφέρω στην υποσημείωση 1 & 7 μπορεί να αποτελέσει ένα καλό δώρο στους φυσιολάτρες, που παίρνουν μέρος κάθε χρόνο στην πορεία, ακολουθώντας την κοίτη του Ασωπού μέχρι την έξοδό του από τη διασφάγα του Ηροδότου. Η φωτογραφική ή η φωτοτυπική αναπαραγωγή του εν λόγω χάρτου δεν νομίζω ότι προσκρούει στο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, όταν αναφέρονται τα ακριβή του βιβλιογραφικά δεδομένα.
Με την ευκαιρία σου εσωκλείω και φωτοαντίγραφα μερικών σελίδων ενός βιβλίου, που πέρασε από τα χέρια μου όχι απαρατήρητο, όταν «γραμμάτευα» (Αρχιγραμματεύς) στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, αφορά στο όνομα Τζαβάρας / Τζιβάρας, το οποίο επιχωριάζει και στο Σκαμνό και παρουσιάζει ίσως ενδιαφέρον για τους φερώνυμους αυτού του επωνύμου τοπικά.
Μ΄ αυτά για σήμερα και την αγάπη μου
Θανάσης, 27.01.2001
Σύνταξη:
Ευχαριστούμε θερμά τον διαπρεπή Έλληνα και συντοπίτη επιστήμονα που ξεχώρισε και δόξασε τον τόπο μας, όπου και αν πήγε, όπου και αν έδρασε. Στη Σχολή της Χάλκης, στο ίδιο μεγάλο πνευματικό εργαστήριο μαζί με τον κορυφαίο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον τ. Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα, στα Πανεπιστήμια της Γερμανίας σαν Βυζαντινολόγος ειδικός και Καθηγητής της Φιλοσοφίας και ακόμη στις ΗΠΑ στη θέση του Αρχιγραμματέα της Αρχιεπισκοπής της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας.
Αν η ταπεινή μας προσπάθεια της ΦτΣ έχει ενδεχομένως κερδίσει την εκτίμηση ικανού μέρους της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας μας, είναι γιατί ευτύχησε να έχει την συνδρομή διακεκριμένων προσωπικοτήτων, όπως και αυτή του συντοπίτη διανοητή.
Εν όψει συνταξιοδότησης από την πολύχρονη δραστηριότητά του στο Πανεπιστήμιο του Muenster της Βεστφαλίας, επέστρεψε πρόσφατα ο Καθηγητής Θανάσης Φούρλας και διευθύνει σειρά επιστημονικών εκδόσεων και περιοδικών με διεθνή κυκλοφορία στην Αθήνα και η χαρά μας είναι μεγάλη, ελπίζοντας να μπορέσουμε να τον υποδεχθούμε και στο Σκαμνό σε μία από τις εκδηλώσεις του Συλλόγου μας, να του σφίξουμε το χέρι, να τον συγχαρούμε και να τον ευχαριστήσουμε για ό,τι έκανε και κάνει προς δόξα του Απανταχού της Γης Ελληνισμού.
Η αλλαγή που συντελέσθηκε στις ΗΠΑ στην Αρχιεπισκοπή με τον Δημήτριο στη θέση του Σπυρίδωνος, μας είχε διαμηνυθεί, δεν θα είχε ουδεμία επίπτωση στη θέση και τη σπουδαία δράση του Αρχιγραμματέα Καθηγητή. Οι εξελίξεις δεν επιβεβαίωσαν αυτή την πληροφορία. Ασφαλώς την μεγάλη απώλεια υφίσταται η Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Ο ίδιος ο Καθηγητής παρά τους ιδιαίτερα στενούς δεσμούς μας δεν σχολιάζει την υπόθεση αυτή δείχνοντας το ανυπέρβλητο ήθος και την σπάνια αγωγή του. Εμείς, όμως, εκπροσωπώντας τον μέσο Έλληνα πολίτη έχουμε τις απορίες μας και τις δικές μας βασανιστικές σκέψεις όταν βλέπουμε ότι στην παγκόσμια πορεία της Ορθοδοξίας παρεμβαίνουν κάθε τόσο εμπόδια που περιορίζουν το βεληνεκές της και προσπαθούν να θολώσουν το καθάριο μήνυμά της και ακτινοβολία της.
Πολλά τα παραδείγματα που το Πανελλήνιο έχει καταγράψει: Τις τριβές στην Αρχιεπισκοπή της Αμερικής, της άλλοτε υποβόσκουσα και άλλοτε φανερή διχοστασία ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Τις τριβές με την ενιαία η μη παρουσία της Ορθοδοξίας μας στην έδρα της Ενωμένης Ευρώπης στις Βρυξέλλες. Τις σχέσεις των επί μέρους Ορθόδοξων Εκκλησιών, ιδίως με αυτές των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που πρέπει οπωσδήποτε να συσφιχθούν. Τον απόηχο όλων αυτών των τριβών στη Διαδοχή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Τις συχνές τριβές στο εσωτερικό της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που στενοχωρούν τους πιστούς και μειώνουν την εμβέλεια του μηνύματος του Αρχιεπισκόπου.
Τον ανταγωνισμό μεταξύ των πνευματικών ηγετών και την άμετρη μερικές φορές φιλοδοξία ή και παραγωντισμό που συνήθως μεταφέρονται απροκάλυπτα στους πιστούς. Μόλις προ ημερών είδαμε από τηλεοράσεως τον Άγιο Αναστάσιο Αλβανίας να τοποθετείται σε καίρια ζητήματα της Αλβανικής και όχι μόνον Ορθόδοξης Εκκλησίας τονίζοντας θεμελιώδεις και αυτονόητους κανόνες της Ορθοδοξίας για αλλτρουϊσμό, προσφορά στο συνάνθρωπο χωρίς να αναμένεται ανταπόδοση, αποφυγή της αποθησαύρισης και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς, παραδίπλα του, ένα από τις μεγάλες μορφές της Εκκλησίας μας, να τον τραβάει κυριολεκτικά από το μανίκι του και να τον αποτρέπει από του να συνεχίσει!!
Τελειωμό δεν έχουν αυτά τα παραδείγματα ακόμη και στην δική μας περιοχή. Θα σταθούμε μόνον σε ένα που απασχολεί το Σκαμνό: Ένα υπέροχο ζευγάρι ευσεβών Χριστιανών, ο Κώστας και η Ροδοθέα Τζιβάρα, με τους κόπους μιας ζωής έφτιαξαν στο Σκαμνό κάτω από τις οδηγίες κορυφαίων μορφών του Αγίου Όρους ένα περικαλή ναϊσκο της Παναγίας και στη συνέχεια μαζί με ολόκληρο το κτιριοδομικό συγκρότημα κληροδότησαν το σύνολο στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Στυλίδος, όπου Ηγούμενος είναι μία ιδιαιτέρως χαρισματική προσωπικότητα της Φθιώτιδας, ο Πατήρ Ιγνάτιος, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για πολλά χρόνια και υποψήφιος για την έδρα της Μητρόπολης που χήρεψε τελευταία. Βεβαίως η Εκκλησία της Ελλάδας με βάση τους δικούς της κανόνες επέλεξε ως Μητροπολίτη Φθιώτιδας μία επίσης μεγάλη προσωπικότητα, τον Σεβασμιότατο Νικόλαο για τον οποίο είμαστε ευτυχείς και υπερήφανοι. Στο μικρό Σκαμνό, όμως, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Μερικοί συγχωριανοί, είτε από αφέλεια, είτε από σκόπιμη δολιότητα, μαζί και ο ιερέας του χωριού κατά το δόγμα «…με τους κρατούντες» και τη δική του προφανώς αυθαίρετη ερμηνεία, άρχισαν να εκδηλώνουν αποστροφή προς την Εκκλησία της Παναγίας, τους Μοναχούς της Ιεράς Μονής που χαρίζουν μέσα από αυτό το μοναδικό στο είδος του Πνευματικό Εργαστήρι, ανέλπιστα και σπάνια μαθήματα στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία, που κατά εκατοντάδες το κατακλύζουν σε κάθε του εκδήλωση, δικαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη Χριστιανική διδασκαλία.
Εμείς οι αδαείς θα λέγαμε: Πόσο δύσκολο είναι να συλλειτουργήσει μια φορά στο Σκαμνό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Νικόλαος με τον Πανοσιολογιότατο Πατέρα Ιγνάτιο και να περιμαζέψουν το διάσπαρτο ποίμνιο που αφέθηκε στις άνομες βουλές του κάθε ανεύθυνου;
Πως μπορούμε να αρθρώσουμε λόγο για τα πράγματα της οικουμενικής Ορθοδοξίας, για τις δικαιολογημένες τομές που επιχειρούνται από την Εκκλησία μας μέσα στην Ελληνική κοινωνία, αν η ίδια η Εκκλησία δεν αποδείξει ότι είναι σε θέση να προσεγγίσει και να αντιμετωπίσει τα του οίκου της;
***
σύνταξη: η ερμηνεία του όρου που χρησιμοποιεί ο Καθηγητής υποθέτουμε ότι είναι, το άνοιγμα που έγινε βίαια, σχίσμα, ρήγμα, βραχώδης χαράδρα
***
New York, USA
Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής
FtS52
Αγαπητέ μου Γιώργο,
η χαρά και η συγκίνησή μου είναι μεγάλη κάθε φορά που λαβαίνω τη ΦτΣ. Κλέβω το χρόνο και τη διαβάζω κυριολεκτικά «μονορούφι». Βλέπεις είναι αυτός ο αόρατος δεσμός με τα χώματα της γης που περπατήσαμε στα χρόνια μας τα παιδικά και μας ελκύει αφάνταστα ιδιαίτερα όταν είμαστε μακριά.
Σεις εκεί δώσατε στο χωριό και την περιοχή άλλο στίγμα ζωής αξιέπαινο, αξιοζήλευτο και αξιομίμητο μαζί. Η λέξη «συγχαρητήρια» είναι φτωχή για να αποδώσει εύσημα τιμής και ευγνωμοσύνης.
Νιώθω λιγάκι δυσάρεστα γιατί δεν βρίσκω το χρόνο να γράφω κι εγώ πότε – πότε κάτι για την περιοχή. Το υλικό πούχω συλλέξει κυρίως στα χρόνια της πανεπιστημιακής μου υπερεικοσαετούς πορείας στη Γερμανία για την περιοχή το μεταβίβασα στο μικρό μου γιο Βενιαμίν που σπουδάζει Αρχαιολογία και Ιστορία και σκέπτεται να γράψη ίσως Διδακτορική Διατριβή για τις Θερμοπύλες και την περιοχή. Αυτό το Χειμερινό Εξάμηνο μάλιστα βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα Erasmus, το οποίο διευθύνει στα Γιάννενα ο καθηγητής Βυζαντινολογίας Ταξιάρχης Κόλιας, γιος του μακαρίτη Γεωργίου Κόλλια από την Κουκοβίστα, παλαιού καθηγητού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μία πρώτη φροντιστηριακή εργασία έγραψε ο Βενιαμίν για τη μάχη των Θερμοπυλών, στα Γερμανικά φυσικά, που έχει ενδιαφέρον για παρουσίασή της ίσως στην Εφημερίδα σας.
Ως μικρή προσφορά στέλνω ένα δικό μου πεντασέλιδο κείμενο που προωθήθηκε εδώ στο lobby της Ομογένειας για σχετική ενεργοποίηση. Σε σχέση μ αυτό στέλνω και ένα Φύλλο της μοναδικής γερμανόγλωσσης Εφημερίδας που βγάζουν οι Γερμανο-Εβραίοι της Αμερικής ανελλιπώς από το 1934 μέχρι σήμερα (!) για να δης πως δουλεύουν αυτοί για τις δικές τους απαιτήσεις έναντι της Γερμανίας (βλ. κυρίως σελ.3). Με την ευκαιρία στέλνω επίσης κ ένα Τεύχος του Νεοϋορκέζικου Περιοδικού «ΕΣΕΙΣ» που έχει ως κύριο θέμα το βουλευτή της περιοχής μας κ. Δημήτρη Αλαμπάνο. Ο Ιδρυτής-Εκδότης του Περιοδικού αυτού, κ. Καστανάς, είναι επίσης Λαμιώτης.
Ο κ. Αλαμπάνος με ανεζήτησε εδώ στην Αρχιεπισκοπή με βάση σχετικής μνείας στη ΦτΣ. Ανέμενε μάλιστα να με συναντήσει ως Κληρικό, μια και η θέση του Αρχιγραμματέα της Αρχιεπισκοπής κατά τεκμήριο κατέχεται από άγαμο κληρικό…
Τέλος θέλω να αναφέρω, πόσο χάρηκα από την τηλεφωνική έκπληξη, όταν άκουσα τον αγαπητό μου Γιώργο Αστρακά να μου μιλάει από τη Βοστώνη – γύρω στις τέσσερις ώρες με το τραίνο μακριά- πριν λίγο καιρό που βρέθηκε εκεί.
……..σταματάω εδώ, στέλνοντας πολλές και θερμές ευχές σ όλους τους συντοπίτες της περιοχής για τις γιορτές που έρχονται και για το Νέο Ετος 2000, το ακροτελεύταιο αυτό της δεύτερης Χριστιανικής Χιλιετίας.
Με ιδιαίτερη αγάπη και εκτίμηση πολλή
Αθανάσιος Φούρλας
Σύνταξη:
Είναι μεγάλη η τιμή και ικανοποίηση που αισθάνονται οι άνθρωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνιωτών, όταν η δραστηριότητά τους επιδοκιμάζεται και μάλιστα από κορυφαίους παράγοντες του Ελληνισμού καταξιωμένους διεθνώς στην ελίτ της διανόησης, όπως ο Λευτεροχωρίτης Καθηγητής της Φιλοσοφίας Αθανάσιος Φούρλας, που μας κάνει υπερήφανους.
Ακρως ενδιαφέρουσα η δουλειά του αγαπητού Βενιαμίν για τις Θερμοπύλες και δεν μπορεί παρά να εξάρουμε το θαύμα της κληρονομικότητας, ιδίως για όσους δεν γνωρίζουν ότι ο Βενιαμίν γεννήθηκε από γερμανίδα μητέρα, μεγάλωσε και σπούδασε στη Γερμανία, αλλά παρά ταύτα, επέλεξε αντικείμενο σπουδών και ειδικές εργασίες που τον φέρνουν κοντά στις ρίζες του πατέρα του. Συγχαίρουμε, από τη θέση αυτή, το Βενιαμίν, τον νέο λαμπρό επιστήμονα, τον άξιο πολίτη της Ευρώπης που αντλεί μεγαλείο ψυχισμού και γνώσης από τον τόπο του Πατέρα του και του Ελληνισμού. Θα χαρούμε να λάβουμε την δουλειά του που σαφώς εντάσσεται στο ύφος της ΦτΣ.
Χαιρόμαστε για την αναφορά στον κ. Αλαμπάνο για τον οποίο κι εμείς μέσα από κάποιες εμφανίσεις του στην Ελληνική τηλεόραση, όπως ήδη έχουμε σημειώσει, σχηματίσαμε την σθεναρή εντύπωση ότι κομίζει και εκφράζει στο χώρο της πολιτικής κάτι καινούργιο που το έχουμε απόλυτη ανάγκη.
***
FtS37
Ενας δικός μας άνθρωπος σε πόστο ιδιαίτερης εθνικής σημασίας
Ο πανεπιστημιακός Καθηγητής (Δόκτωρ φιλοσοφίας) συντοπίτης μας από το Ελευθεροχώρι Θανάσης Φούρλας, ύστερα από μία μακρά και ιδιαίτερα επιτυχή θητεία στο Πανεπιστήμιο Muenster της Βεστφαλίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, είναι εδώ και λίγο καιρό ο νέος Αρχιγραμματεύς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής (Chief Secretary, Greek Orthodox Archdiocese of America), στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος, στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο διακεκριμένος συντοπίτης μας επιστήμων, συνεπής εργάτης του Πνεύματος και βαθύς γνώστης του πολιτισμού του Βυζαντίου, εγκαταστάθηκε ήδη στο Manhattan, κοντά στη Έδρα της Αρχιεπισκοπής των ΗΠΑ. Πολλά και ποικίλα τα καθήκοντα του Αρχιγραμματέα της Αρχιεπισκοπής. Προφθάσαμε να μάθουμε ότι στην αρμόδιότητά του υπάγεται και ο Ελληνικός Τύπος των ΗΠΑ.
Ο Θανάσης Φούρλας σπούδασε, όπως ίσως μερικοί από μας γνωρίζουν, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και αποφοίτησε το 1964. Να σημειώσουμε ότι από την ίδια Θεολογική Σχολή της Χάλκης προέρχεται και ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος που απεφοίτησε το 1961. Το ίδιο και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Σπυρίδων που απεφοίτησε το 1966.
Αισθανόμαστε ιδιαιτέρως ευτυχείς και υπερήφανοι για την εξέλιξη αυτή και ευχόμαστε εγκάρδια στον αγαπητό Θανάση κάθε επιτυχία στο έργο που ανέλαβε για το καλό του Ελληνισμού της Αμερικής και όχι μόνον. Να κάνουμε ακόμη μία ευχή; Γιατί όχι, με τις μεθοδευμένες και επίμονες ενέργειες των άγιων Πατέρων της Εκκλησίας μας που τους δένουν με το Θανάση ιεροί δεσμοί φιλίας, να μπορέσει και πάλι να λειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Γνωρίζουμε ήδη ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Σπυρίδων, έχει αναπτύξει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον Πρόεδρο Κλίντον. Δεν είναι τυχαία και η επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου τελευταία, του κ. Κάβανο, στην Κωσταντινούπολη, όπου επισκέφθηκε τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Για τον ίδιο λόγο προβλέπεται και ταξίδι στις ΗΠΑ του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου για το επόμενο Φθινόπωρο στις ΗΠΑ.
ΓΝΑ
***
Καθηγητής Θανάσης Φούρλας
FtS112
Ευχαριστούμε θερμώς τον διαπρεπή συντοπίτη –από το Ελευθεροχώρι- καθηγητή Θανάση Φούρλα για την στήριξη και αγάπη που προσφέρει στη ΦτΣ. Το υλικό που συχνά μας στέλνει είναι πολύτιμο και συμβάλλει αποφασιστικά στη διάρθρωση και ποιοτική διαμόρφωση της ύλης του εντύπου μας.
Η πρόσφατη αναφορά μας –Γιώργος Πούλιος- στους Λοκρούς και τον νομοθέτη Ζάλευκο, έδωσε στον καθηγητή το ερέθισμα να μας στείλει σημαντικό υλικό για τον ίδιο αλλά και αντίστοιχους νομοθέτες στην αρχαιότητα που κατ’ ουσίαν θεμελίωσαν τον μετέπειτα δικαιικό πολιτισμό. Μπούσουλας στην έρευνα αυτή είναι το υπό επεξεργασία πολυσήμαντο έργο του καθηγητή «λεξικό Ελληνόφωνης και Λατινόφωνης Γραμματείας» [ΛΕ & ΛΓ] (ca. 750 π.Χ.-1700 μ.Χ.). Έτσι λοιπόν το πολύτιμο και μοναδικό αυτό έργο, μας οδηγεί με σύντομη επεξήγηση αλλά και παραπομπή για λεπτομέρειες στις κατάλληλες πηγές. Παράδειγμα:
Νόμοι Δράκοντος, για τον Αθηναίο Νομοθέτη
Νόμοι Ζαλεύκου, σχετικά με την εργασία του κ. Γ. Πούλιου που πρόσφατα δημοσιεύσαμε στη ΦτΣ για τον Ζάλευκο τον Λοκρό, παλιό συντοπίτη μας, νομοθέτη των Επιζεφυρίων Λοκρών της Μεγάλης Ελλάδος (Κάτω Ιταλίας)
Νόμοι Λυκούργου, για τον νομοθέτη Λυκούργο τον Λακεδαιμόνιο της Σπάρτης
Νόμοι Σόλωνος, για τον Αθηναίο νομοθέτη
Νόμοι Χαρώνδα, τον Καταναίο
Νόμιμον, της Μεγάλης Εκκλησίας, 1564-ci. 1593
Νομοκριτήριον, Περίγραμμα ιστορίας του μεταβυζαντινού Δικαίου
Νομοκάνων, Κεφάλαιον νομοκάνονος περί γοητειών, μαντειών και δεισιδαιμονιών
Νόμος γεωργικός, Νόμος Ροδίων ναυτικός, Νόμος στρατιωτικός …
Ο έλληνας επιστήμων μας διδάσκει και τοποθετεί στη σωστή θέση την ελληνική γραμματεία και δεν παραλείπει να κάνει τους απαραίτητους συσχετισμούς προς τους Λατίνους με βάση θέσεις και απόψεις που διεθνώς έχουν διαμορφωθεί:
Griechenland Zeitung Nr. 250 (29. Sept. – 5 Okt. 2010) Seite 12:
… Abschließend soll noch erwähnt werden, dass es dem Autor “Graeca non leguntur” [= δεν διαβάζονται τα ελληνικά;] geling nachzuweisen, dass Vieles, was bislang als römisch galt, in Wirklichkeit aus dem antiken Griechenland und zum Teil auch aus dem alten Orient stammt…
[= Τελικά πρέπει να αναφερθεί ότι ο συγγραφέως του “Graeca non leguntur?” κατάφερε να αποδείξει ότι πολλά, από όσα μέχρι τώρα εκλαμβάνονταν ως ρωμαϊκά, στην πραγματικότητα προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα και εν μέρει, επίσης, από την αρχαία Ανατολή]