Ο ηγούμενος Γερμανός, ο πάτερ Ανυπόμονος

FtS100

Η μονή Αγάθωνος, πρώτη στη Φθιώτιδα και ξακουστή σ’ όλη την Ελλάδα. Τη μονή την παρέλαβε απλή και ταπεινή ο ηγούμενος Γερμανός Δημάκος και την ανέδειξε σε λαμπρό θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο όλης της Ελλάδος. Δημιουργικός και φωτισμένος κληρικός ο Γερμανός. Αλλά και αγωνιστής της ελευθερίας και πατριώτης.

[Ο Άρης περιστοιχιζόμενος από τον πατέρα Γερμανό και τον Σημίτη, στη Λαμία]

Γνώρισα το Γερμανό στη Μονή Αγάθωνος. Όταν άκουσε από μένα ότι είμαι Δαδιώτισσα, έλαμψε ολόκληρος. Μου είπε:

-Συγκινούμαι όταν συναντά Δαδιώτες και Δαδιώτισσες. Ήταν όλοι υπέροχοι!

Κα μετά μου μίλησε για την περίοδο της ζωής του στην ιερά μονή Δαδίου. ανδρώα τότε. Εκεί ήταν ηγούμενος στο Μοναστήρι στα μαύρα χρόνια της γερμανοϊταλικής κατοχής. Τότε νωρίς ανέλαβε ως ηγούμενος πατριωτική και απελευθερωτική δράση.

Καλούσε στο μοναστήρι τους Δαδιώτες και τις Δαδιώτισσες που πρόθυμα ανταποκρίνονταν στο κάλεσμά του και ανέβαιναν στο μοναστήρι. Εκεί προσεύχονταν για την απελευθέρωση της χώρας από τους σκληρούς κατακτητές. Δεν έμεναν όμως μόνο στις προσευχές, αλλά προέβαιναν και σε δράση: Συγκέντρωναν τρόφιμα για τους φτωχούς Δαδιώτες, έπλεκαν κάλτσες και πουλόβερ για τους αγωνιστές (αντιστασιακούς). Έδιναν κουβέρτες.

Σε λίγο οι δυνάμεις κατοχής διόρισαν το Γερμανό πρόεδρο της τότε κοινότητας Αμφίκλειας. Φυσικά δεν μπορούσε να αρνηθεί το «αξίωμα». Ως πρόεδρος της κοινότητας βοηθούσε τους αντιστασιακούς στην εκτύπωση των προκηρύξεων και εντύπων του αντιστασιακού απελευθερωτικού αγώνα. Αυτό το έκανε με κίνδυνο της ζωής του ο μεγάλος πατριώτης και σωστός κληρικός.

Κάποια στιγμή οι κατακτητές του ζήτησαν κατάλογο με τα ονόματα Δαδιωτών ανταρτών του ΕΛΑΣ και των οικογενειών τους. Ο Γερμανός απάντησε στους κατακτητές, ότι θα τους δώσει τον κατάλογο, αφού πρώτα συγκεντρώσει τα σχετικά στοιχεία. Και εδώ ήρθαν τα δύσκολα: Αν έδινε τα ονόματα, θα γινόταν προδότης. Αν δεν τα έδινε, θα κινδύνευε η ζωή του.

Και ο Γερμανός, ο άνθρωπος του χρέους, δεν έδωσε ποτέ τον κατάλογο με τα ονόματα των αγωνιστών.

Φυσικά δεν μπορούσε να μείνει στο μοναστήρι και στο Δαδί, τα παράτησε με πόνο ψυχής, αλλά και γενναιότητα και πήγε στους αντάρτες του ΕΛΑΣ. Εκεί συνάντησε τον Άρη Βελουχιώτη και έμεινε κοντά του μέχρι την απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές. Με το ψευδώνυμο «καπετάν Ανυπόμονος» με το σταυρό και το τουφέκι πολέμησε γενναία τους εχθρούς.

Μετά την απελευθέρωση έγινε ηγούμενος της ιεράς μονής Αγάθωνος, όπου ανέπτυξε λαμπρό έργο.

Όταν τελείωσε τη διήγηση των γεγονότων στην Αμφίκλεια την περίοδο της κατοχής, του είπα:

-Πάτερ Γερμανέ, ήσασταν σωστός! και απάντησε

-Δεν το ξέρω αν ήμουν σωστός. Θα με κρίνει ο Θεός!

Έτσι ξεκίνησε από το Δαδί η θρησκευτική και απελευθερωτική του δράση ο μεγάλος Αρκάδας Γερμανός Δημάκος.

Είμαστε περήφανοι γι’ αυτόν και αναγνωρίζουμε την πολύτιμη προσφορά του με ευγνωμοσύνη.

Γεωργία Ι. Γκρινιάτσου, Φιλόλογος

Σύνταξη ΦτΣ:

Υποκλινόμαστε με σεβασμό και τιμούμε τον μακαριστό πατέρα Γερμανό, το παράδειγμα του οποίου θα άξιζε να προσέξουν πολλοί ρασοφόροι της σήμερον που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε business, real estate και χλιδή, προκαλώντας και σκανδαλίζοντας τους ευσεβείς συμπολίτες μας.
***
Γράφει η κα Γεωργία Ι Γκρινιάτσου, Καθηγήτρια Φιλολογίας από το Δαδί, αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Αμφίκλεια», Ιούλιος – Αύγουστος 2008, αριθμ. φύλλου 150, σελ. 2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *