FtS91 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Η Σταματία (Τούλα) Ευστράτογλου μεταδίδει

Πολύτιμη η συμβολή της φίλης Τούλας που σημειώνει τα τεκταινόμενα στο Σκαμνό και τα μεταδίδει ώστε η ΦτΣ να είναι κατά το πλήρης:

Γεννήθηκε νέα κάτοικος!

Μετά από πολλά χρόνια γεννήθηκε στο Σκαμνό ένα χαριτωμένο κοριτσάκι. Γονείς, ο Δημήτρης Κ. Πολυζωίδης και η Σήφη που επέλεξαν για μόνιμη κατοικία τους το Σκαμνό, ενώ η επαγγελματική τους δραστηριότητα ευρίσκεται στη Λαμία. Γι’ αυτό και το νεογέννητο λογίζεται ως νέα μόνιμη κάτοικος Σκαμνού.

Στους αγαπητούς γονείς εκφράζουμε τις ευχές μας: Να τους ζήσει χαρούμενο και ευτυχισμένο.

Μάθε παιδί μου γράμματα!

Συγχαίρομε τον Αντώνη Τσεπερλή, γιο της Μαρίας και του Δημήτρη, για την επιτυχία του που τον κατέστησε φοιτητή του ΤΕΙ Αθηνών στην Σχολή Τεχνολογίας Υγειονομικής.

Στον Αντώνη ευχόμαστε και με το πτυχίο!

Θανάσης Ακρίβος

Κάθε έπαινος είναι λίγος για να εκφράσει κανείς τα συγχαρητήριά του και την ευαρέσκεια στο Θανάση Ακρίβο, που τιμά τη θέση τουστο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου και την εμπιστοσύνη και αγάπη των συγχωριανών στο πρόσωπό του. Για μία ακόμη χρονιά έκοψε σε όλο το μήκος και πλάτος του οικισμού τα χόρτα Δεν παρέλειψε και την δενδροφυτευμένη από το Σύλλογο έκταση του κόμβου Αγίου Αθανασίου, καθώς και το Κοιμητήριο.

Τον ευχαριστούμε από καρδιάς και του ευχόμαστε κάθε καλό στον ίδιο και την εξαιρετική οικογένειά του.

Στον Αϊ-Γιώργη

Στις 23 Απριλίου, γιορτή του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου τελέσθηκε λειτουργία στον Αϊ-Γιώργη την εκκλησία του παλαιού οικισμού. Πολλοί συγχωριανοί συμπροσευχήθηκαν επικαλούμενοι τη βοήθεια και φώτιση του Μεγαλομάρτυρα.

[Το περίτεχνο καμπαναριό του Αη-Γιώργη, της άλλοτε καθεδρικής εκκλησίας του χωριού]

Agios-georgios1

Στον Αϊ-Γιώργη, την πρώτη Εκκλησία του Σκαμνού και στην τριγύρω περιοχή ήταν κτισμένα τα σπίτια του παλαιού οικισμού. Ο μακαριστός Παπα-Γιώργης πρωτολειτούργησε στον ιερό ναό και ετάφη στον περίγυρό του τιμητικά, μετά το θάνατό του.

Κατά τις αφηγήσεις των πλέον ηλικιωμένων συγχωριανών, ανήμερα της γιορτής και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, την οποία παρακολουθούσε πλήθος πιστών, ακολουθούσε μεγάλο πανηγύρι με τη συμμετοχή πλήθους επισκεπτών από τα τριγύρω χωριά του Μπράλου, Οίτης, Παλαιοχωρίου, Ελευθεροχωρίου κλπ. Λέγεται μάλιστα, ότι η συνάθροιση επισκεπτών ήταν τόσο ογκώδης ώστε κατελάμβανε χώρο πέρα, έξω από το Ναό, μέχρι και το Παλαιοχώραφο!

Ουσιαστική συμβολή στην επιτυχία της πανηγύρεως είχε και η ορχήστρα μουσικής από γνήσιους δεξιοτέχνες Σκαμνιώτες οργανοπαίχτες με πρώτο και καλύτερο τον Παναγιώτη Αποστολόπουλο στο κλαρίνο και τον Ε. Ζαλαώρα στο σαντούρι / λαούτο. Το γλέντι με αμείωτο κέφι εκτείνονταν μέχρι αργά το βράδυ!

Στον Αϊ-Θανάση

Παραμονή της γιορτής, την 1η Μαΐου τελέσθηκε βραδινή λειτουργία στο Εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου με συμμετοχή συγχωριανών, αλλά και μερικών ακόμη πιστών από το Ελευθεροχώρι και την Οίτη.

Παλαιότερα, όπως ίσως μερικοί εξ ημών ενθυμούνται, η γιορτή του Αγίου Αθανασίου την 2α Μαΐου συνέπιπτε με το πανηγύρι του Σκαμνού. Αν πάμε πιο πίσω, στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχουμε να σημειώσουμε, για την πληροφόρηση των νεότερων συγχωριανών, ότι το εκκλησάκι που πολύ παλαιότερα κτίσθηκε από συγχωριανούς, Σκαμνιώτες και τσοπαναραίους της περιοχής, οι οποίοι αγαπούσαν την περιοχή αυτή όπου σταματούσαν να ξαποστάσουν κάτω από τις πελώριες πουρνάρες. Δυστυχώς οι Ιταλοί κατακτητές έκοψαν τα τεράστια υπεραιωνόβια δέντρα κατ’ άλλους για καυσόξυλα και κατ’ άλλους για να καταστρέψουν έναν πιθανό κρυψώνα για τους αντάρτες της αντίστασης. Στη θέση που σήμερα βρίσκεται το σπίτι του Β. Γκόλφη, οι Ιταλοί διατηρούσαν φούρνο, όπου χρησιμοποίησαν τα ξύλα από τις μεγάλες πουρνάρες του Αγίου Αθανασίου, ως καυσόξυλα. Να σημειώσουμε ακόμη ότι στην ίδια περιοχή του Αγίου Αθανασίου λειτουργούσε ασβεστοκάμινο που τροφοδοτούσαν οι κάτοικοι με καυσόξυλα από την τριγύρω περιοχή. Στο κουβάλημα των ξύλων συνέβαλαν και πολλές κοπέλες του χωριού.

Οι Γερμανοί κατακτητές κατέστρεψαν το εκκλησάκι, για να ολοκληρώσουν το απεχθές έργο των Ιταλών που αποψίλωσαν την περιοχή από τα τεράστια φυτά, σπάνια μνημεία της φύσης. Εν συνεχεία, ωστόσο, το εκκλησάκι ξαναχτίστηκε. Τιμώντας την μακρά ιστορία του Ιερού Ναΐσκου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού προέβη το τελευταίο διάστημα σε μία υποδειγματική, όσο και δαπανηρή αναμόρφωση και ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου του Αγίου – Αθανασίου, περιλαμβανομένης και αρμολόγησης του κτιρίου.

Ελένη Αποστολοπούλου

Στις 04.05.2007 μας άφησε αναχωρώντας για το μεγάλο ταξίδι η Ελένη Αποστολοπούλου (82) μετά από μακροχρόνια πάλη με την καταραμένη ασθένεια. Η κηδεία έγινε στο Σκαμνό.

Δημοδιδασκάλισσα η Ελένη, θήτευσε και στο Σκαμνό, στο χωριό του μακαρίτη συζύγου της, αγωνιστή της Εθνικής μας Αντίστασης.

Τρία παιδιά έφερε στον κόσμο η Ελένη, δύο αγόρια και ένα κορίτσι που το έχασε σε νεανική ηλικία από τροχαίο και της στάθηκε κόμπος στο λαιμό της για ολόκληρη τη ζωή της. Οι γιοι της, ο Παναγιώτης, καθηγητής μαθηματικών στη μέση εκπαίδευση και ο Δημήτρης, Πολιτικός Μηχανικός, έκαναν οικογένειες και είναι χρήσιμα μέλη της κοινωνίας μας. Εκφράζομε στον Παναγιώτη και Δημήτρη τα συλλυπητήρια μας.

Prof. Dr. James – Dimitri Brianas

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημειώνουμε ότι ο διαπρεπής Ελληνοαμερικανός Καθηγητής της Αρχαιολογίας James – Dimitri Brianas αφήχθη αρχές Ιουνίου στη χώρα μας και έχει επαφές με το Υπουργείο πολιτισμού για τις έρευνές του στην περιοχή Φαρσάλων (ανάκτορα του Αχιλλέα). Σε τηλεφωνική επαφή που είχαμε με τον Καθηγητή μπορέσαμε να συνομιλήσουμε και με την κα Δήμαρχο Φαρσάλων που περιβάλει με θετικότατο ενδιαφέρον τις ερευνητικές προσπάθειες. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση μας πληροφορεί και για την πρόθεσή του να ασχοληθεί και με την αρχαία Τραχίνη στη κοντινότερη σ’ εμάς περιοχή:

… and am hopeful to meet with officials at the Ministry of Culture the following week. I would like to follow-up on visiting Trachina/ Herakleia (near where I met you last year) plus spend time at Lamia.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *