Στο βρόντο οι αποφάσεις της λαϊκής συνέλευσης στο Σκαμνό
Συνοδευόμενος από αρκετά στελέχη του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος κ. Π. Σπαθούλας προήδρευσε στην τελευταία Λαϊκή Συνέλευση του Σκαμνού στις 20.09.2003 και στο θεματολόγιο που συζητήθηκε περιελήφθησαν και ζητήματα για τα οποία πάρθηκαν αποφάσεις, που στη συνέχεια φαίνεται ότι αγνοήθηκαν.
Συγχωριανοί, αυτήκοοι μάρτυρες της σχετικής δέσμευσης του δημάρχου, δεν κρύβουν τη δυσφορία τους. Κύριος αποδέκτης των σχετικών διαμαρτυριών των συγχωριανών είναι ο Πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού, του μόνου συγκροτημένου και αξιόπιστου συλλογικού οργάνου του χωριού, ο κ. Δημήτρης Ευστράτογλου, που, ως φαίνεται, αναγκάσθηκε να επιλέξει το γραπτό τύπο επικοινωνίας με υπομνήματα και αιτήσεις προς τη δημοτική αρχή, γραφειοκρατίες και διατυπώσεις που δύσκολα καταλαβαίνει κανείς σε τι αποσκοπούν.
Από το σχετικό πρόσφατο υπόμνημα του κ. ΔΕ αντλούμε τα παρακάτω:
Κύριε Δήμαρχε,
θέλουμε να σας θυμίσουμε τις αποφάσεις τις οποίες πήραμε για θέματα που αφορούν στον οικισμό μας, στην τελευταία λαϊκή συνέλευση. Θεωρήσαμε βέβαιο, ότι πραγματικά θα βοηθούσατε στην επίλυση των προβλημάτων αυτών.
1. Δημοτικός φωτισμός
Δημοτικός φωτισμός για το χωριό και το δρόμο των νέων οικιστών. Αντ΄ αυτού είδαμε τον τοπικό Σύμβουλο κ. Πολύκαρπο Αστρακά να τοποθετεί 6 κολώνες -που πλήρωσε ο Δήμος- στο δρόμο της οικίας του. Είναι η δεύτερη φορά που ο τοπικός σύμβουλος κάνει το ίδιο. Την πρώτη φορά φώτισε τα πουρνάρια, που οδηγούν από το μονοπάτι της Τρανής Βρύσης στο σπίτι του. Και όλα τούτα, τη στιγμή που υπάρχουν δρόμοι και κατοικίες επί 20 και πλέον έτη (πχ Γ. Αποστολόπουλου) που δεν φωτίζονται. Αυτό αποτελεί σκάνδαλο για την τοπική κοινωνία.
2. Τσιμεντόστρωση
Των δρόμων με επικίνδυνη κατωφέρεια. Το δρόμο του Αγίου Αθανασίου που με την πρώτη βροχόπτωση ή χιονόπτωση, καθίσταται εξαιρετικά ολισθηρός και επικίνδυνος και δεν μπορεί κανείς να κατέβει. Έχουμε επανειλημμένα ατυχήματα. Επιφυλασσόμαστε να σας στείλουμε κατάσταση με διαμαρτυρίες κατοίκων / συγχωριανών.
Οι νέες κατοικίες (κατηφορικός δρόμος προς Ασπρόστρατα) είναι απροσπέλαστες το χειμώνα. Σχετικά υποσχεθήκατε να προχωρήσει το θέμα.
3. Ανάπλαση κόμβου
Όπως μας είπατε κι εσείς, τα χρήματα έχουν κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό και περιμένουμε τη λύση / υλοποίηση του έργου. Ο μεγάλος αυτός οδικός κόμβος της Εθνικής Οδού Θερμοπυλών – Δελφών και το οδικό δίκτυο που οδηγεί στα πολυάριθμα χωριά της Οίτης και της Γκιώνας παραμένει ένας άθλιος σκουπιδότοπος που δεν τιμά το Δήμο μας.
Σύνταξη:
Προσυπογράφεται στο σύνολό της η διαμαρτυρία του άξιου προέδρου μας κ. Δ. Ευστράτογλου. Έτσι ακριβώς κατεγράφησαν τα συγκεκριμένα ζητήματα στη Λαϊκή Συνέλευση, το υπέρτατο συλλογικό όργανο στο οποίο οφείλεται τιμή και σεβασμός. Αυτό το σεβασμό δεν φαίνεται να απέδωσε ο υπερψηφισμένος από το σύνολο σχεδόν των συγχωριανών, όπως βεβαίως και ο Δήμαρχος, τοπικός σύμβουλος που έλαμψε δια της απουσίας του και δεν παρέστη στη συνέλευση, προσβάλλοντας ταυτόχρονα και το μισό περίπου δημοτικό συμβούλιο που Δήμου Γοργοποτάμου, αξιότιμους καθ΄ όλα συντοπίτες μας, που μας έκαναν την τιμή να μας επισκεφθούν και να ασχοληθούν με τα ζητήματα του οικισμού μας. Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδισε, ούτε την οποιαδήποτε αναστολή προκάλεσε στον αιρετό μας Τοπικό Σύμβουλο, ώστε με την ανοχή (ή συναίνεση του Δημάρχου) να πράξει, όπως ακριβώς περιγράφεται στο γράμμα του κ. ΔΕ.
Σχετικά με την αναφορά στο φωτισμό της κεντρικής πρόσβασης από κόμβο Αγίου Αθανασίου στο Γούπατο και επειδή γίνεται αναφορά και στην οικία του υπογράφοντος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι:
• είναι απολύτως ακριβής η επισήμανση του κ. ΔΕ και μάλιστα είναι γνωστό ότι οι κατοικίες της περιοχής αυτής που δεν φωτίζονται, δέχθηκαν αλλεπάλληλες επιδρομές κλεπτών στο παρελθόν με σοβαρές υλικές απώλειες για τους ιδιοκτήτες
• παρά το γεγονός αυτό ο υπογραφόμενος που παρέστη στη Λαϊκή Συνέλευση, αποστασιοποιούμενος από τη χυδαία ιδιοτέλεια που μαστίζει την κοινωνία μας, όπως όλοι οι συγχωριανοί μπόρεσαν να ακούσουν, παρακάλεσε να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στο δρόμο των νέων οικιστών (προς Ασπρόστρατα) αν οι πόροι και οι δυνατότητες είναι περιορισμένοι, τελικά, όμως, είδαμε, ότι οι πάντες αγνοήθηκαν από την αυτοδιοικητική μας αρχή! Να τους χαιρόμαστε!
Παραχώρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας
Όπως αρκετοί Σκαμνιώτες είχαν σχολιάσει, η απελπιστικά ετεροχρονισμένη και μετά από τα τετελεσμένα με το λεγόμενο «Πνευματικό κέντρο Νο ΙΙ», σύγκληση της Λαϊκής Συνέλευσης τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Σκαμνό, το κύριο θέμα που ενδιέφερε το Δήμαρχο, απ΄ όλο τον κατάλογο ζητημάτων που συζητήθηκαν και αμέσως μετά ξεχάσθηκαν, ήταν να δοθεί μία κάποια νομιμοποίηση στην άτακτη παραχώρηση μεγάλου μέρους της πλατείας του χωριού.
Στη συνέλευση αυτή ο Δήμαρχος, όπως ενθυμούμαστε, απέρριψε «ετσιθελικά» την αρτιότερη λύση αντιμετώπισης της υπόθεσης με δικαστική απόφαση (επί ζητημάτων νομής και κυριότητας ακινήτων) και απλά μας γνωστοποίησε την ήδη παρμένη απόφασή του.
Στη συνέχεια, πληροφορούμαστε μόλις πρόσφατα, το Δημοτικό μας Συμβούλιο ασχολήθηκε στις 24.10.2003 με το ίδιο ζήτημα. Αυτή τη φορά χωρίς να γνωρίζουμε και να μπορέσουμε να παραστούμε, καθ΄ ό έχουμε νόμιμο δικαίωμα. Στη συνεδρίαση αυτή, διαβάζουμε από το σχετικό πρακτικό, έγινε μία μακροσκελής εισήγηση του Δημάρχου κ. Π. Σπαθούλα με θέσεις μονοδιάστατες και με προσβλητικές, υποτιμητικές και ειρωνικές φράσεις σε βάρος στελεχών του Σκαμνιώτικου Πολιτιστικού Συλλόγου, ενώ από τα βέλη του Δημάρχου δεν ξέφυγε και η ΦτΣ. Το κείμενο του πρακτικού, του οποίου το ύφος μας εντυπωσιάζει δυσάρεστα, ως κείμενο δημόσιας αρχής, μετά από την «εισήγηση», καταλήγει σε απόφαση και επιχειρεί να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων την συγκεκριμένη πράξη του Δημάρχου διαχέοντας την ευθύνη σε ένα μεγάλο αριθμό δημοτικών συμβούλων που παρέστησαν σ΄ αυτήν.
Εν συνεχεία το εν λόγω πρακτικό υποβάλλεται για έλεγχο στην αρμόδια διεύθυνση τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Από το διαβιβαστικό αυτό έγγραφο έλαβε με καθυστέρηση μία κοινοποίηση και ο Σύλλογός μας, εξ ού και η πληροφόρησή μας.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού με τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που τον διακρίνει, απηύθυνε υπόμνημα στην εν λόγω εποπτεύουσα αρχή, παρέχοντας τα στοιχεία και τις πληροφορίες που δεν προκύπτουν από την εισήγηση του Δημάρχου.
Έργα και ημέρες της δημοτικής αρχής
Ένας χρόνος τελείωσε και αισίως εισήλθαμε στο Ολυμπιακό έτος 2004. Είθισται με την ολοκλήρωση μιας ενιαύσιας περιόδου να γίνονται απολογισμοί. Σε σχετική συζήτηση με συγχωριανούς προσπαθήσαμε να σταχυολογήσουμε και να καταγράψουμε τα πεπραγμένα της αυτοδιοικητικής μας αρχής στο έτος 2003. Φοβούμαστε ότι η εικόνα που δίνεται από όλες τις απόπειρες απολογισμού, κάθε άλλο παρά κολακευτική είναι για το Δήμο Γοργοποτάμου και την μέριμνά του για τον οικισμό του Σκαμνού.
-Απολύτως τίποτα δεν είδαμε! Αποφαίνεται κάποιος.
-Όχι, δεν είναι έτσι! Αντικαταστάθηκαν 5-6 λάμπες δημοτικού φωτισμού. Τον διορθώνει ένας άλλος.
Στην πορεία της συζήτησης που κυριαρχείται, όντως από πνεύμα ευθυκρισίας και ειλικρίνειας, αναφέρεται και η εκδήλωση του Ασωπού, όπου, όντως ο Δήμος συμπράττει, μαζί με υπέρτερες αρχές (ΚΕΔΚΕ, Νομαρχία), αλλά εδώ, πολύ σωστά, επισημαίνεται, ότι πρόκειται για μία υπερτοπική εκδήλωση που τιμά και προβάλλει την ευρύτερη περιοχή μας και δεν συνιστά, το δίχως άλλο, κάποια παροχή προς τον οικισμό του Σκαμνού. Εδώ θα πρέπει εξ άλλου να σημειωθεί, ότι για την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης μεγάλο ρόλο παίζει η εθελοντική εργασία επί σειρά ημερών των μελών του Σκαμνιώτικου Συλλόγου, καθώς και των στελεχών του Ορειβατικού Λαμίας. Το τελευταίο, αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια, μοναδικό φάρο και παράδειγμα προς μίμηση σημαντικής εθελοντικής εργασίας και κοινωνικής προσφοράς.
Εάν έτσι είναι τα πράγματα, ο απολογισμός του έργου και της δράσης της δημοτικής αρχής για το Σκαμνό περιορίζεται στις λάμπες, στις οποίες πρέπει να προστεθούν και οι νέες κολώνες προς το σπίτι του Πολύκαρπου.
Οι νέοι οικιστές του Σκαμνού, οικογένειες των κκ Τσαντήλα και Μαζωνάκη, δεν μπορεί να έχουν την καλύτερη γνώμη για το Δήμο μας, αφού τη στιγμή που οι νέες κολώνες τοποθετήθηκαν για να φωτίζουν την ακατοίκητη διαδρομή προς Πολύκαρπο, ενοχλώντας το βράδυ την άγρια πανίδα (αλεπούδες κλπ), οι ίδιοι χρειάστηκε να αγοράσουν από τη ΔΕΗ τους στύλους καταβάλλοντας ένα πολύ υψηλό τίμημα. Έχοντας περαιώσει τις εργασίες των σπιτιών τους, θέλησαν όπως η κάθε οικογένεια, να εγκαινιάσουν τα σπιτικά τους τις μέρες των Χριστουγέννων, αλλά ο Δήμος Γοργοποτάμου είχε άλλη άποψη. Είχε τους δικούς του ρυθμούς. Μιας και οι οικογένειες πληρώνοντας αδρά εξασφάλισαν ηλεκτροδότηση, τους περίμενε η αυτοδιοίκηση στη γωνία αρνούμενη την υδροδότηση! Ήθελε αιτήσεις, ήθελε διατυπώσεις, ήθελε υπομονή…, ήθελε, μακάρι να ξέραμε τι άλλο ήθελε. Και μη χειρότερα!
Ειλικρινά σε μία κοινωνία που μεταβάλλεται γοργά, σε συνθήκες που η νωχέλεια, η αδιαφορία, η περιττή γραφειοκρατία και έλλειψη σεβασμού προς τον πολίτη δεν συγχωρείται και αποτελεί κορυφαίο σύνθημα όλων των πολιτικών παρατάξεων που διεκδικούν την ψήφο μας στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, διερωτάται κανείς, πως δικαιολογείται σε μερικούς το εκτός τόπου και χρόνου δεσποτικό ύφος «Γκιουλέκα» που απευθύνεται σε αδαείς υποτακτικούς τρίτης κατηγορίας.
Αν δεν κάνουμε λάθος, οι ασχολούμενοι με τα κοινά, συμφωνούν στην πλειοψηφία τους με την πολιτική επενδύσεων στον τόπο τους, την ζωογόνηση των οικισμών, την απασχόληση, την ανάπτυξη κοινωνικοοικονομικής δραστηριότητας, που τροφοδοτεί την αλυσίδα που δίνει ζωή και τονώνει ολόκληρη την περιοχή κλπ, κλπ.
Ο Σκαμνιώτικος Σύλλογος είναι ευαισθητοποιημένος στον τομέα αυτό και πράττει το καθήκον του. Απογοητεύει, όμως, η παρατηρούμενη δυσαρμονία ακόμη και σε ζητήματα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.
Για μία ακόμη φορά θα θέλαμε από τη θέση αυτή και με την ευκαιρία αυτή να θυμίσουμε στους αγαπητούς συγχωριανούς, που είναι όντως ευαισθητοποιημένοι και προβληματίζονται για το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας, στελεχώνοντας και υποστηρίζοντας τον πολιτιστικό μας Σύλλογο, να υπογραμμίσουμε ότι το έργο και ο προϋπολογισμός του Σκαμνιώτικου Συλλόγου είναι μακράν υψηλότερος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτός είναι εκ των πραγμάτων ο καταξιωμένος φορέας και μέσα από αυτόν μπορεί κανείς κάτι να περιμένει, ακόμη και αν εμπαίζεται από τους όποιους ιθύνοντες. Επ΄ αυτού δεν υπάρχει παράπονο, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των συγχωριανών που έχει και θέλει να συμμετέχει στη ανιδιοτελή προσφορά, έχει ήδη στρατευθεί και το μόνο που έχουμε ακόμη να υπενθυμίσουμε είναι αυτό που λίγοι μόνον το υλοποίησαν:
Να μεταφέρουν, έστω, ένα μέρος των ψήφων της οικογένειάς των στο χωριό. Στο χωριό η ψήφος πιάνει τόπο. Έτσι παρατηρείται το λυπηρό φαινόμενο η ισχύς και η αποτελεσματικότητα του Συλλόγου να μην αντιστοιχεί στην παρουσία και εκπροσώπηση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στις πόλεις δεν ανατρέπεται η κατάσταση με λίγες ψήφους! Ο νοών, νοείτο!