FtS73
Κάλλιο αργά, παρά ποτέ!
Μόλις τον περασμένο μήνα Μάϊο (11.05.2003) η Ελληνική Πολιτεία οργάνωσε λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας και τιμήθηκε ο Παπα-Ανυπόμονος, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Αρχιμανδρίτης π. Γερμανός, για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και την τεράστια προσφορά του στον αγώνα, κοντά στον Άρη Βελουχιώτη και μέσα από τις τάξεις του ΕΛΑΣ.
Η Αρκαδική Ακαδημία, με πρωτεργάτρια την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Μαρία Μαντούβαλου, πρόλαβε τους Ρουμελιώτες και οργάνωσε την μοναδική αυτή εκδήλωση προς τιμήν του «Παπαφλέσσα της Αντίστασης». «Η Αρκαδία μπορεί να γέννησε τον π. Γερμανό (κοσμικό όνομα: Γεώργιος Δημάκος από το Αγριδάκι Γορτυνίας), η Φθιώτιδα και η Υπάτη όμως τον κέρδισε», τόνισε στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Υπάτης Κώστας Τσιλογιάννης.
Σημαντικό βιβλίο, έργο της Αρκαδικής Ακαδημίας εκδόθηκε σαν τιμητικός τόμος για τον Γέροντα Γερμανό Δημάκο που «αποτελεί ο ίδιος σήμερα ζωντανή μαρτυρία της πρόσφατης ιστορίας μας και σύμβολο ηρωικό των θρησκευτικών και εθνικών παραδόσεών μας και αγώνων».Ανήκει σ΄ αυτούς που «στη ζωή τους έταξαν να φυλάνε Θερμοπύλες, ποτέ από το χρέος μη κινούντες», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Δημ. Σοφιανός.
Μαρτυρίες και τιμητικές αναφορές στο Γέροντα έγιναν και από τον Δαδιώτη αντιστασιακό, Δημοσιογράφο Κώστα Πεντεδέκα με αναμνήσεις και επισημάνσεις στο διορισμό του ιερωμένου ως Ηγουμένου στην Ιερά Μονή Δαδιού:
«.. Στην κατοχή δεν κλείστηκε στο Μοναστήρι. Ξανοίχτηκε στο λαό. Γνωρίστηκε με όλους τους κατοίκους και τους τρεις ιερείς της Κωμόπολης. Οργάνωσε μαζί με τον αείμνηστο ιερέα Παπα-Λεβέντη και την «Εθνική Αλληλεγγύη», εράνους για τους φτωχούς και τους αντάρτες. Με τις γνωριμίες και το κύρος του βοήθησε στην απελευθέρωση πολλών κρατουμένων, Δαδιωτών και ξένων, από τις φυλακές Λαμίας – Λιβαδειάς – Θήβας».
Θα συμφωνήσουμε πλήρως με την αναφορά του Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών π. Γεωργίου Μεταλληνού:
«.. Ο τιμημένος παπα-Ανυπόμονος της Εθνικής μας Αντίστασης διδάσκει τον κλήρο, τη Νεολαία, το Έθνος..».
***
Πάτερ Ανυπόμονε!
FtS77
Δύσκολα μπορεί κανείς να περιγράψει το κενό που μας αφήνει με την αναχώρηση του ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Γερμανός Δημάκος. Ο ρασοφόρος ιερωμένος που ενσάρκωσε τα πιο ισχυρά μηνύματα, διαχρονικές αξίες για τις κρίσιμες επιλογής ζωής, που δίκαια χαρακτηρίσθηκε ως Παπαφλέσσας του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου και του Εμφυλίου.
Το κενό είναι στ΄ αλήθεια μεγάλο γιατί σπανίζουν δυστυχώς τέτοια παραδείγματα, συνανθρώπων μας, και δη ιερωμένων που δίνουν πρότυπα, ουσία και περιεχόμενο συμπεριφοράς για την κοινωνία, που συνδαυλίζουν σκέψεις, στόχους, διαδρομές, στάσεις ζωής, πορείες δύσκολες, ανηφορικές μα απαραίτητες για ένα κόσμο με όραμα και σωστή προοπτική.
Είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε στο παρελθόν με μεγάλο σεβασμό στη ζωή και τη δράση του πατρός Ανυπόμονου που δίκαια βραβεύθηκε από κορυφαίους φορείς του πνεύματος, αν και στη Φθιώτιδα όπου έδρασε και μεγαλούργησε, παρατηρήθηκε μία σχετική υστέρηση.
Η βιασύνη του ιερωμένου να καταταγεί στις τάξεις του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και να προσφέρει για τη λευτεριά της Πατρίδας του, έκαναν τον αρχηγό του, τον Άρη, να παρατηρήσει:
-Πολύ ανυπόμονος είσαι παππούλη!
Κι όλοι μαζί φώναξαν:
-Ανυπόμονος, αυτό είναι το όνομά του…!