Τα ακρώνυμα

FtS72

Ο Καθηγητής Του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Εμμανουήλ Κριαράς, στο Νέο Ελληνικό λεξικό λέγει: Τα ακρώνυμα είναι συνθηματικός λεκτικός σχηματισμός, από τα αρχικά γράμματα Ελληνικών ή ξένων λέξεων που προφέρονται σαν αν πρόκειται για κανονικές λέξεις (ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, Δ.Σ. και άλλα).

Δηλαδή όσοι χρησιμοποιούν τα ακρώνυμα μιλάνε συνθηματικά ή γράφουν συνθηματικά. Έτσι δικαιολογημένα με ρώτησε μία κυρία:

-Ποιο είναι κ. Πούλιο το ΔΣ;

Και βέβαια της απάντησα. Ο ομιλητής εννοεί το Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτό το ερώτημα είναι η αφορμή να γράψω το σημερινό μου σημείωμα.

Αγαπητοί αναγνώστες, έχει παραγίνει το κακό. Νομίζω δεν είμαι υπερβολικός. Εγώ ανησυχώ. Δεν καταλαβαίνουμε τι ακούμε ή τι γράφουν.

Το θεωρώ απαράδεκτο να χρησιμοποιούμε τ΄ ακρώνυμα, με συνέπεια να μην μπορούμε να παρακολουθήσουμε το λόγο του άλλου.. Παράδειγμα:

-Τα έργα θα αρχίσουν από το ΣΕΦ μέχρι το Δέλτα Φαλήρου.

Λέγοντας ΣΕΦ εννοεί Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. (Τι τεμπελιά είναι αυτή;)

Έχω στα χέρια μου έντυπο που είναι κυριολεκτικά πνιγμένο στα ακρώνυμα. Μέσα σε οκτώ γραμμές, δηλαδή σε 60 λέξεις, έχει 8 ακρώνυμα και δύο συγκεκομμένες λέξεις. Διαβάζω και δεν καταλαβαίνω. Ναι κύριε! Θέλω να διαβάζω ελληνικά.

Αρκετά έχουμε κακοποιήσει την Ελληνική Γλώσσα.

Τελειώνοντας διευκρινίζω. Σκοπός μου δεν είναι να μειώσω κανέναν.

Μαραθώνας 17.05.2003

Σύνταξη:
Συμφωνούμε απόλυτα με τον αγαπητό κ. Γ. Πούλιο. Κείμενα ή από στήθους ομιλίες που απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό, οφείλουν να αποφεύγουν τη χρήση συντμήσεων, συνθηματικών και ακρώνυμων ή ακόμη και τη χρήση άκρως εξειδικευμένων όρων ή λέξεων φράσεων από άλλη γλώσσα, άλλως μία τέτοια συμπεριφορά συνιστά απρέπεια. Είναι σημαντικό να προσέξει αυτός που εκπέμπει το μήνυμα και να λάβει υπόψη του την ιδιαίτερη επαφή του αποδέκτη με το κατά περίπτωση ζήτημα ή μη. Αυτό αποτελεί διεθνή πρακτική και κανόνα καλής συμπεριφοράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *