Μποτσουάνα

FtS69

Οδηγώντας το αυτοκίνητο ακούει κανείς, πολλές φορές, ενδιαφέροντα πράγματα από το ραδιόφωνο. Έτσι, λοιπόν, προ καιρού, άκουσα το Ραδιοσταθμό Sky, που νομίζω έχει τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα στη χώρα, να παρουσιάζει και να σχολιάζει με διεθνείς ανταποκρίσεις και άρτια τεκμηρίωση, τα αποτελέσματα έρευνας του 2002 για τη διαφθορά σε διεθνές επίπεδο.

Σε σύνολο 102 χωρών που περιέλαβε η έρευνα από έναν διεθνή οργανισμό που έχει το όνομα Transparency International (= διεθνής διαφάνεια) την πρώτη και καλύτερη θέση κατέχει η Φινλανδία και την τελευταία το Μπαγκλαντές. Προ τελευταία είναι η Νιγηρία. Η Ελλάδα έχει το Νο 44, ενώ εντύπωση μου προκάλεσε η Μποτσουάνα, που είναι -εξ όσων γνωρίζω, μία χώρα της Αφρικής- με πολύ καλές επιδόσεις και σε σχέση με τη χώρα μας, ασυγκρίτως καλύτερες, μιας και κατέχει τη ζηλευτή θέση με το Νο 23, αν συγκράτησα καλά την πληροφορία.

Σε ανταπόκριση από τη Γερμανία ο ραδιοσχολιαστής μετέφερε μέσω ανταποκριτού τη θέση και τα σχόλια του αντιπροέδρου της οργάνωσης αυτής που κάνει την έρευνα. «Πρόκειται για μία έρευνα που γίνεται από ένα διεθνές δίκτυο στελεχών επιχειρήσεων και επιχειρηματιών που έχουν άμεση γνώση των ηθών που επικρατούν σε κάθε χώρα», εξηγήθηκε. «Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η οργάνωση αυτή δεν έχει κάποιο επίσημο χαρακτήρα και δεν διαθέτει κάποια στοιχεία αντικειμενικότητας», ανέφερε ο Γερμανός αντιπρόεδρος της οργάνωσης, αλλά «έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η έρευνα αυτή δίνει στοιχεία που λαβαίνονται πολύ σοβαρά υπόψη από τους επενδυτές προκειμένου αυτοί να αποφασίσουν σε ποια περιοχή θα πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις των και κατ επέκταση το ζήτημα συνδέεται με την απασχόληση».

Ουδείς, ασφαλώς, μπορεί να διαφωνήσει με τις επισημάνσεις που γίνονται και ο Ευρωβουλευτής κ. Χατζηδάκης, πληροφορεί αμέσως στη συνέχεια τους Έλληνες ακροατές του ραδιοφώνου, ότι και στην ΕΕ υπάρχει ένας μηχανισμός μέτρησης της διαφάνειας στις επί μέρους χώρες. Με άριστα το 10, μας πληροφορούν, η χώρα μας παίρνει βαθμό 4,3, δηλ. κάτω από τη βάση, θα λέγαμε, ενώ στην προ τελευταία θέση, βρίσκεται η Ιταλία –εκεί που γεννήθηκε η Μαφία- με βαθμό 5,2.

Δεν μπορώ να πω πως χάρηκα από το συγκεκριμένο ακρόαμα και τα στοιχεία που δόθηκαν από τον έγκυρο ραδιοσταθμό φαίνονται πέρα για πέρα αξιόπιστα. Στο στομάχι μου κάθισε αυτή η Μποτσουάνα, που χωρίς τη δική μας τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, χωρίς τη συμμετοχή στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης, χωρίς το Ευρώ, χωρίς, προφανώς, εκσυγχρονιστική διακυβέρνηση, μπόρεσε να μας ξεπεράσει και μάλιστα με τόσο μεγάλη διαφορά!

Οι διαπλοκή πολιτικών και οικονομικών παραγόντων με τα ΜΜΕ, η χρηματοδότηση των κομμάτων, οι αναθέσεις έργων του Δημοσίου, ο σάπιος κρατικός μηχανισμός που υποθάλπτεται από τους κυβερνώντες για ψηφοθηρικούς, πελατειακούς κλπ λόγους, είναι μερικές από τις αιτίες που μας σπρώχνουν σ΄ αυτό το κατάντημα, αναφέρθηκε στην εκπομπή.

Πρόσφατα ασχολήθηκε με το ζήτημα κορυφαίος δικαστικός λειτουργός της χώρας μας [κ. Κρουσταλάκης] δίνοντας την τραγική διάσταση του φαινομένου, για να ακολουθήσει παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κώστα Σκανδαλίδη, που δείχνει ότι το ζήτημα άρχισε να προβληματίζει και τον κυβερνητικό μηχανισμό. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Δαφέρμου –του γνωστού μας από τις ταυτότητες και το θρήσκευμα- που αναλαμβάνει καθήκοντα ελεγκτή των ελεγκτών σε έναν υπό σύσταση μηχανισμό ελέγχου της διαφάνειας στη Δημόσια Διοίκηση, με την αποστροφή – δήλωσή του, ότι αισθάνεται να τον ρίχνουν σε έναν λάκκο με φίδια. Ευχόμαστε κάτι να γίνει επί τέλους, μιας και μέχρι τώρα ακούγαμε μονότονα από κυβερνητικούς παράγοντες το γνωστό, «όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον Εισαγγελέα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *