FtS66 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Ενδιάμεση συνέλευση

Σύμφωνα με την πρόσκληση πραγματοποιήθηκε στο Σκαμνό στις 16.03.2002, ώρα 18:00, στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου η ενδιάμεση συνέλευση των μελών του πολιτιστικού συλλόγου Σκαμνού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έκανε απολογισμό των πεπραγμένων στο διάστημα που διέρρευσε μετά την περασμένη τακτική ετήσια συνέλευση (Αύγουστος 2001). Κορυφαίο θέμα που εντυπωσίασε τους Σκαμνιώτες ήταν το έργο ανάπλασης της περιοχής Αγίου Αθανασίου που δεσπόζει στην κεντρική είσοδο του χωριού, μιας και οι συγχωριανοί είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το χώρο και να θαυμάζουν το ωραίο αποτέλεσμα των παρεμβάσεων. [Λεπτομέρειες δίνονται σε άλλη στήλη].

Έμφαση δόθηκε σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και ορίσθηκε μία μέρα του 15-Αύγουστου να οργανωθεί αιμοδοσία για ενίσχυση της τράπεζας αίματος του Σκαμνού.

Τα μέλη του Συλλόγου υπέβαλαν ερωτήσεις ή έκαναν διάφορες παρατηρήσεις, από τις οποίες σταχυολογούμε τα εξής:

Διαχείριση όμβριων υδάτων

Ο τ. Πρόεδρος κ. Κώστας Γκόλφης, αναφέρεται στο θέμα και περιγράφει την, όντως, άσχημη κατάσταση που παρουσιάζεται με κάθε βροχή:

Στο δρόμο που κατεβαίνει από τον Άγιο Αθανάσιο που μετατρέπεται σε ποτάμι, ενώ στην απόληξή του στον παλαιό εθνικό δρόμο (Ιατρείο) έχει μπαζωθεί η σκάρα που όδευε τα όμβρια ύδατα δεξιά και αριστερά με συνέπεια πλημμυρίζει όλη η περιοχή. Ως λύση (έργο αρμοδιότητος του Δήμου) προτείνεται η κατασκευή παράπλευρης ταύρου, στενής και βαθιάς με κάλυψη από στερεή μεταλλική σκάρα σε όλο το μήκος. Ομοίως αποκάλυψη ή κατασκευή της κάθετης σκάρας στην απόληξη κάτω από το σχολείο με παροχέτευση των υδάτων δεξιά και αριστερά στους οχετούς.

Ομοίως στο λοξό κεντρικό δρόμο από Άγιο Αθανάσιο – Γούπατο, παρατηρείται με κάθε βροχή να διέρχονται τα νερά κάτω από το υπόστρωμα του δρόμου, πλημμυρίζοντας τα σπίτια που βρίσκονται από κάτω. Προτεινόμενη λύση (έργο Νομαρχίας – Περιφέρειας): Εγκιβωτισμός των υδάτων στο ρείθρο από την παλαιά δεξαμενή μέχρι το Γούπατο. Διάνοιξη στο Γούπατο του παλαιού οχετού που με αδικαιολόγητη αβλεψία κάποιοι έφραξαν, ώστε να νερά να οδηγηθούν στην φυσική τους ροή δίπλα από το νεοκατασκευασθέν καλντερίμι Γούπατο Τρανή Βρύση και να μην πλημμυρίζουν όλα τα σπίτια που βρίσκονται κάτω από το Γούπατο. Στην Τρανή Βρύση χρειάζεται και πάλι απόφραξη του οχετού του δρόμου προς Γέφυρα Παπαδιάς.

Ο παριστάμενος στη Συνέλευση τοπικός Σύμβουλος Δημοτικού Διαμερίσματος Σκαμνού κ. Πολύκαρπος Αστρακάς υποσχέθηκε να υποστηρίξει και προωθήσει τα θέματα που τέθηκαν.

Το κοιμητήριο Σκαμνού

Αρκετές κυρίες έθεσαν το θέμα που σχολιάζεται σε παράπλευρη στήλη.

Επικρίσεις

Ο κ. Δημήτρης Τζιβάρας επέκρινε και πάλι τη ΦτΣ η οποία -εδώ και πολύ καιρό- περιγράφοντας τις πολλές επικρίσεις του (σε προηγούμενες συνελεύσεις) σε βάρος των Διοικούντων το Σύλλογο, χωρίς καμία θετική αναφορά ή ελάχιστη αναγνώριση, χρησιμοποίησε τον όρο «ελεεινολογώντας κατά του ΔΣ..», που θεωρεί υπερβολικό και άδικο. Ομοίως διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν αναγνωρίσθηκε η προσφορά του στο χωριό, μιας και υπήρξε κοινοτικός σύμβουλος επί 16-ετία και θεώρησε άδικο το χαρακτηρισμό (περασμένο Σεπτέμβριο) «..ανθρώπων με προσφορά που κυμαίνεται μεταξύ του μετρίου, του μηδέν και του τίποτα», εκλαμβάνοντας ότι ο ίδιος εντάσσεται στη χορεία αυτών που υπαινίσσεται το άρθρο και η προσφορά του εκτείνεται πάνω του μετρίου. Επέκρινε επίσης της παράθεση ομιλίας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρουμελιωτών του Σκαμνιώτη διευθυντή σύνταξης της ΦτΣ, αντί της παράθεσης επιστολών, έστω εν μέρει, που σχετίζονταν με εσωτερικές τριβές μεταξύ των συγχωριανών. Ακόμη έψεξε το Σύλλογο που λογιστικοποίησε τις ειδικές συνδρομές εκδίδοντας αποδείξεις για την ενίσχυση συγχωριανού να ανακατασκευάσει το καταστραμμένο από πυρκαγιά σπίτι του. Από την άλλη πλευρά αντίθετα υποστηρίχθηκε σθεναρά ότι κάθε οικονομική πράξη με πρωτοβουλία του συλλόγου, χωρίς καμία αμφιβολία υπόκειται στους κανόνες της σωστής διαχείρισης.

Η κα Τούλα Ευστράτογλου επέκρινε επίσης τη ΦτΣ για την αναφορά σε σχόλιό της το Σεπτέμβριο, ότι νεολαίοι του Σκαμνού «μεταφέρθηκαν» στην Οίτη … την ημέρα του Σκαμνιώτικου πανηγυριού, ισχυριζόμενη ότι τα παιδιά μετέβησαν στο διπλανό χωριό οικεία βουλήσει. Ο Διευθυντής Σύνταξης αποφεύγοντας να τοποθετηθεί στο ζήτημα ατυχούς προσπάθειας «χρησιμοποίησης» των παιδιών, επεσήμανε ότι το μήνυμα, δεν ήταν το ποιος μετέφερε, τα παιδιά ή με πιο τρόπο μετέβησαν εκεί, αλλά, απλά δόθηκε η συμβουλή «όταν γιορτάζει το σπίτι σου ή το χωριό σου, δεν πας στο γείτονα». Ομοίως τονίσθηκε η διασταύρωση της πληροφορίας ότι από τους οικοδεσπότες ζητήθηκε να γίνει η γνωστή εκφώνηση του περίεργου μηνύματος από μικροφώνου.

Ο κ. Γιώργος Μακαρώνης εξέφρασε την πλήρη απογοήτευσή του από τη ΦτΣ και επέκρινε το ΔΣ γιατί δεν παίρνει μέτρα βελτίωσης της εφημερίδας. Ο ίδιος υποσχέθηκε να δώσει ένα υπόδειγμα εφημερίδας του χωριού του από τη Χίο.

Ο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, τοποθετούμενος γενικά, επεσήμανε ότι ενώ στο χωριό ο Σύλλογος επιτελεί ένα σπουδαίο έργο, εν τούτοις αν κανείς παρακολουθήσει τις Συνελεύσεις, οδηγείται σε δυσμενή συμπεράσματα. Η εικόνα που βγαίνει προς οιονδήποτε τρίτο από την ποιότητα και το θεματολόγιο με το οποίο αρκετοί καταπιάνονται, μας αδικεί.

Αποκριές – Καθαρά Δευτέρα

Μετά τη Συνέλευση ακολούθησε γιορτή στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου με πολύ κέφι μέχρι αργά το βράδυ. Την Καθαρά Δευτέρα έγινε η καθιερωμένη γιορτή, επίσης με πολύ καλή συμμετοχή, νηστίσιμα εδέσματα, νόστιμη φασολάδα και βαρελίσιο σκαμνιώτικο κρασί.

Οι κληρονόμοι του αείμνηστου Τάκη Ζαλαώρα ακολουθώντας το λαμπρό παράδειγμα του Τάκη πρόσφεραν δωρεάν την απαραίτητη ποσότητα σε φασόλια που τα μαγείρεψε τέλεια η κα Ελένη Γκόλφη – Στεργίου. Το κρασί πρόσφερε δωρεάν ο κ. Κώστας Ε/Μ Τζιβάρας σε μεγάλη ποσότητα (20 λίτρα!).

Ιδιαιτέρως τιμητική για το Σκαμνό ήταν η παρουσία στην γιορτή της Καθαράς Δευτέρας του Γενικού Διευθυντή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Παύλου Σαρρηδημητρόγλου, καθώς και του Δημάρχου Γοργοποτάμου που επίσης τίμησε την Σκαμνιώτικη εκδήλωση.

Έκθεση ζωγραφικής για το ’21

Μία πολύ καλή πρωτοβουλία πήρε η Ιατρός κα Πόπη Αγγελοπούλου – Αποστολοπούλου από το Παλαιοχώρι, εξέχον στέλεχος του τοπικού πολιτιστικού Συλλόγου, με την άμεση υποστήριξη του συζύγου της Στάθη Αγγελοπούλου (Διευθύνοντος Συμβούλου της Χαλυβουργικής) καθώς οργάνωσαν μία έκθεση ζωγραφικής (σε αντίγραφα) με θέμα την επανάσταση του 1821. Έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών μοναδικής αξίας. Έργα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση των λαών της Ευρώπης υπέρ της Ελληνικής Επανάστασης με χαρακτηριστική την περίπτωση των De la Croix (Γαλλία) και von Hess (Μόναχο – Γερμανία).

Ένα ευρύ θεματολόγιο που κατέλαβε τον ευρύτατο χώρο του ανακαινισμένου λιθόκτιστου δημοτικού σχολείου, που όπως και στο Σκαμνό, χρησιμεύει σαν πολιτιστικό κέντρο. Η έκθεση λειτούργησε στις 23 & 24.03.2002 παραμονή της μεγάλης μας γιορτής της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Στα πλαίσια της έκθεσης πραγματοποιήθηκε και ειδική παρουσίαση slides συνοδευόμενη από προσεκτικά επιλεγμένα σχόλια και μουσική. Ατμόσφαιρα που συγκίνησε και ικανοποίησε όσους από τους τυχερούς μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Η αιφνιδιαστική χιονόπτωση που στο Σκαμνό ξεπέρασε τα 20 εκατοστά (στο Παλαιοχώρι, όλως περιέργως, το χιόνι ήταν ελάχιστο) εμπόδισε τους Σκαμνιώτες να μεταβούν στον γειτονικό οικισμό, μιας και πολλά αυτοκίνητα ήταν παγιδευμένα στο χιόνι! Κάπου μία ντουζίνα συγχωριανών εκπροσώπησαν, ωστόσο, το Σκαμνό στην επίσημη παρουσίαση, όπου παρέστη και ο Δήμαρχος Αμφίκλειας κ. Λουκάς Σκλαβούνος, συγχαίροντας τους διοργανωτές. Περιέργως πενιχρή ήταν η συμμετοχή των κατοίκων του Παλαιοχωρίου, που προτίμησαν να γεμίζουν την ίδια ώρα τα τρία καφενεία του χωριού.

Συγχαίρουμε με τη σειρά μας την κα Πόπη Αγγελοπούλου και τον τοπικό πολιτιστικό Σύλλογο και τους προτρέπουμε να συνεχίσουν δίνοντας στην ευρύτερη περιοχή παρόμοια πνευματική τροφή από την οποία παρατηρείται μεγάλη ανάγκη.

Προσκοπάκια στο Σκαμνό

Για ένα Σαββατοκύριακο, 23-24.03.2002, επισκέφθηκαν ομάδα αεροπροσκόπων του 6ου Συστήματος Ακροπόλεως, από την Αθήνα, το Σκαμνό. Οι πληροφορίες των παιδιών για την ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά της περιοχής, αλλά και αυτές για τη φιλοξενία του χωριού και την κουλτούρα της εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς που ταυτίζεται με τη φιλοσοφία του προσκοπισμού, ήταν στοιχεία αρκετά να πάρουν το τραίνο, να αποβιβασθούν στον έρημο σταθμό Ελευθεροχωρίου κι από κει με όλο τους τον βαρύ εξοπλισμό και μέσα από τις πλαγιές κάτω από τη γέφυρα της Παπαδιάς και το Βαθύρεμα, έφθασαν στο Σκαμνό. Τρεις βαθμοφόροι και επτά παιδιά ηλικίας 10-12 ετών.

Με τη βοήθεια των ανθρώπων του Συλλόγου εγκαταστάθηκαν και διανυκτέρευσαν μέσα στο χώρο του πολιτιστικού κέντρου, ενώ το ίδιο βράδυ χιόνισε αρκετά -πάνω από τα 20 εκατοστά- κάτι που έδωσε ακόμη μεγαλύτερη χαρά στα παιδιά που χάρηκαν με την ψυχή τους το χιονισμένο τοπίο, έκαναν εξορμήσεις, στη γύρω περιοχή και πλημμύρισαν το χωριό από τις χαρούμενες φωνές και τα προσκοπικά τους παιχνίδια.

Από τον πρόεδρο του Συλλόγου ζήτησαν να τους ανατεθεί εργασία στο χωριό, αλλά το χιόνι που ακολούθησε ανέτρεψε τα σχέδια. Σκαμνιώτες συνέδραμαν τα παιδιά με πολλούς τρόπους και ήταν σε συνεχή επαφή μαζί τους. Φεύγοντας εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους και την διαβεβαίωση ότι βρήκαν και βίωσαν ό,τι είχαν φαντασθεί και κάτι περισσότερο. Με τα πόδια και φορτωμένα με τους μεγάλους σάκους (περιείχαν και σκηνές) αναχώρησαν για το Σταθμό του Μπράλου, απ όπου την επομένη το απόγευμα πήραν το τραίνο της επιστροφής για την Αθήνα.

Ο Ανδρέας … του Σκαμνού

Εδώ και 10-12 χρόνια, όταν πρωτοεμφανίστηκε το δράμα των οικονομικών προσφύγων από τις Βαλκανικές χώρες και όχι μόνον, στο Σκαμνό ήρθε ο Ανδρέας, από τη γειτονική Αλβανία. Ένας συνάνθρωπος που, όπως τόσοι άλλοι με τα ίδια προβλήματα, από τις ίδιες χώρες του λεγόμενου πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, έφθασε στο χωριό μας και δέχθηκε την υποστήριξη από την οικογένεια του Χρύσανθου, ενώ εργάσθηκε πολύ για τον εξωραϊσμό του χωριού δουλεύοντας την πέτρα με αριστοτεχνικό τρόπο στο χώρο της Τρανή-Βρύσης. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος στάθηκε στο πλευρό του, όσο μπορούσε. Ανταποκρινόμενος στην επιθυμία του μετανάστη να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία ο τότε Πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Γκόλφης και η οικογένεια του Κώστα Χ. Ντάου, έγιναν ανάδοχοι και σε μία αξέχαστη θρησκευτική τελετή με τον ιδιαιτέρως αγαπητό και σεβαστό Παπα-Χαράλαμπο, από τα Καστέλια, ο Ανδρέας βαφτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος. Οι δυσκολίες αυξήθηκαν για τον Ανδρέα, καθώς η αδελφή του αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν είχε κάποιο συμπαραστάτη στη γειτονική χώρα. Σαν να μη φτάνει αυτό, αντιμετωπίσθηκε εχθρικά από συγχωριανούς Σκαμνιώτες που είδαν στο πρόσωπό του, τη τέχνη και τη φιλότιμη εργασία του έναν ανταγωνιστή στη διεκδίκηση του μεροκάματου και μίας μοίρας στον ήλιο. Δέχθηκε και επίθεση με άμεση απειλή για επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Ο δύστυχος βιοπαλαιστής εγκατέλειψε το Σκαμνό και μπόρεσε να βρει ένα στέκι στη Βάρη της Βάρκιζας, ασχολούμενος με την κατασκευή τζακιών.

Πολύς ο κόσμος στο Σκαμνό στις 31.03.2001 καθώς τελέσθηκε το 40-ήμερο μνημόσυνο του αξέχαστου Χαράλαμπου Ντάου. Συνωστισμός στην Εκκλησία, το ίδιο και στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου, όπου η οικογένεια παρέθεσε γεύμα. Ξαφνικά διακρίναμε ότι ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων που δέχονταν πολλές χαιρετούρες και φιλοφρονήσεις. Ήταν ο Ανδρέας μαζί με τη χαριτωμένη σύζυγό του με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, 10 και 5 ετών αντίστοιχα. Ψάχνει τον ταμία του Συλλόγου να δώσει μία γενναία οικονομική συνδρομή στους ανθρώπους που σεμνά πασχίζουν κάτι ν΄ αλλάξουν προς το καλύτερο στη μικρή μας κοινωνία. Τον πλησιάζουμε κι εμείς. Δυο φιλικά, ανθρώπινα λόγια. Μία οφειλόμενη συγνώμη για τις άσχημες εμπειρίες του στο Σκαμνό και ξάφνου μας καθηλώνει με μία και μόνη φρασούλα, τη στιγμή που το πρόσωπό του έλαμπε από το φωτοστέφανο της ανθρωπιάς, της γνησιότερης έκφρασης της χριστιανοσύνης:

-Δεν θυμάμαι τίποτα δυσάρεστο. Έχω μαζί μου μόνον τις καλές εμπειρίες από το Σκαμνό!

Κι’ εμείς προσευχόμαστε:

-Στο καλό, καλέ μας Ανδρέα! Σε ευχαριστούμε για το μάθημα. Το χρειαζόμαστε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *