FtS64
Υπό Γεωργίου Πούλιου
Δικηγόρου παρ΄Αρείω Πάγω Αθηνών
Από σήμερα Τρίτη 1.1.2002, 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Φιλανδία) εκτός της Αγγλίας, Δανίας και Σουηδίας, με συνολικό πληθυσμό, περίπου 300.000.000, αποκτούν κοινό νόμισμα το ΕΥΡΩ (EURO).
Το σύμβολο γραφής του ΕΥΡΩ σχεδιάστηκε με βάση το Ελληνικό γράμμα Έψιλον (Ε) της αλφαβήτου μας που περιλαμβάνει η αρχαία λέξη Ευρώπη και δύο οριζόντιες παράλληλες γραμμές στο μέσον που τέμνουν το Ε και τις πήραν από τα ισχυρότερα νομίσματα, Δολάριο, Γιεν και Στερλίνα, με σκοπό να υπογραμμίσουν την σταθερότητα του Ευρώ.
Η Ελληνική Μυθολογία στην Ευρώπη την θέλει κόρη του Αγήνορα και της Τήλεφης. Ο Δίας ερωτεύτηκε την Ευρώπη και για να την απαγάγει μεταμορφώθηκε σε ένα ήρεμο ταύρο, πάνω στον οποίο κάθισε η Ευρώπη. Η σκηνή αυτή απεικονίζεται στο νόμισμα (κέρμα) των 2 Ευρώ. Μία από τις έξι ηπείρους λέγεται Ευρώπη και το όνομά της οφείλεται στην μυθολογική Ελληνίδα ΕΥΡΩΠΗ.
Οι Έλληνες μετά από 1.000 χρόνια δηλαδή μετά από την εποχή των Κομνηνών (12ος αιώνας) Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, οι οποίοι επέβαλαν το ΥΠΕΡΠΥΡΟ νόμισμά τους, εις τον τότε γνωστό κόσμο, ξαναπαίρνουν στα χέρια τους διεθνές νόμισμα.
Δεν είμαι οικονομολόγος, πολύ περισσότερο δεν έχω διάθεση να τον κάνω, ελπίζω με το Ευρώ να παραμείνουν – οι τιμές σε σταθερά επίπεδα, λόγω της εξαλείψεως του κινδύνου της υποτιμήσεως του Εθνικού νομίσματος και της διατήρησης του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα. Ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στους Έλληνες και την Ελληνική οικονομία είναι βέβαιο.
Τελειώνω σε ελεύθερη απόδοση με τα λόγια του Υπουργού Οικονομίας κ.Χριστοδουλάκη, ο οποίος περίπου είπε τα εξής. Η είσοδος του ΕΥΡΩ στη χώρα μας θα δημιουργήσει άλλα δεδομένα όχι μόνο συναλλαγματικού χαρακτήρα και νομισματικής αλλαγής αλλά και άλλες προσδοκίες, καθώς θα είναι εύκολο να συγκρίνεται η Ελληνική οικονομία με τα θετικά και αρνητικά των άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ Φίλοι Αναγνώστες.