Τύπος και Δημοκρατία

FtS64

Μας εντυπωσιάζει ευχάριστα η πρωτοβουλία μερικών καθηγητών να χειραγωγούν τα παιδιά της εφηβικής ηλικίας σε ζητήματα που κάποτε αφορούσαν τους ενήλικες, για να μην πούμε, μέρος αυτών. Από τις σχολικές εργασίες του σκαμνιωτόπουλου, μαθητή 2ας Λυκείου, Κώστα Αποστολόπουλου, αντλούμε το παρακάτω κείμενο:

«Να υποδείξετε με επιχειρήματα ότι ο τύπος, αν αυτός λειτουργεί σωστά, μπορεί να στηρίζει το δημοκρατικό πολίτευμα» (λέξεις: 350)

Στην σημερινή κοινωνία που χαρακτηρίζεται από την αθέμιτη κερδοσκοπία και τον εκτραχηλισμό των ηθών, ο τύπος έχει και αυτός, συνήθως, κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Εξυπηρετεί συμφέροντα οικονομικά και πολιτικά και ουδόλως ενδιαφέρεται για την πρόοδο της κοινωνίας μας. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Αναρωτήθηκε όμως κανείς, πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει ο τύπος, αν λειτουργούσε σωστά; Δεν θα ήταν καθόλου δύσκολο να στηρίζει ακόμα και το δημοκρατικό πολίτευμα.

Δηλαδή αν ο τύπος συνέβαλλε ώστε να κατοχυρωθεί η διαφάνεια στην πολιτική ζωή ενημερώνοντας τους πολίτες για την παραμικρή λεπτομέρεια στις αποφάσεις και στις πράξεις των πολιτικών, τότε ο λαός θα ήταν πιο συνειδητοποιημένος στις εκλογές. Κατ΄ αυτό τον τρόπο ο τύπος θα υποστήριζε ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του δημοκρατικού πολιτεύματος, την διαφάνεια.

Ακόμη ο τύπος θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό μέσο επικοινωνίας των πολιτών και ένα ελεύθερο βήμα απ΄ όπου θα μπορούσαν να εκθέσουν τις προσωπικές τους απόψεις. Αυτού του είδους η επικοινωνία κι η έκφραση απόψεων που είναι σπάνια έως και άφαντη στον σημερινό τύπο, θα εξυπηρετούσε το στοιχείο της πολυφωνίας. Με την παρουσίαση μέσα από τον τύπο, πάν στα διάφορα καίρια ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, μιας ποικιλίας θέσεων και απόψεων που είναι διαφορετικές ή και αντίθετες μεταξύ τους προάγεται η εποικοδομητική σύνθεση και επιτυγχάνεται η σωστή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ουσιαστικά ο τύπος και η δημοκρατία αλληλοεξαρτώνται. Το δημοκρατικό πολίτευμα χρειάζεται τον τύπο και ο τύπος δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά αν δεν υπάρχει δημοκρατία. Η ελευθερία στην έκφραση γνώμης και στη διακίνηση των ιδεών είναι βασικό θεμέλιο σε αυτή εδώ τη σχέση.

Τέλος, ο τύπος ή η «τέταρτη εξουσία», όπως συνήθως ονομάζεται, για να καταδειχθεί η τεράστια ισχύς του, δικαιώνει τον παραπάνω στόχο, όταν λειτουργεί ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία.

Δυστυχώς ο τελευταίος αυτός ουσιαστικός όρος, δεν τηρείται πάντα. Είναι ευχή όλων το φαινόμενο της διαπλοκής να εξαλειφθεί στον τόπο μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *