6η Πανελλήνια συνάντηση ορειβατών στο Σκαμνό για το πέρασμα του Ασωπού

FtS63

Κάθε χρόνο και καλύτερα!

Μεγαλειώδης η φετεινή συγκέντρωση των ορειβατών στο Σκαμνό 08-09.09.2001 και φαίνεται, κατά γενική ομολογία, ότι δίνει συνέχεια στην σταθερή αναβάθμιση της κορυφαίας εκδήλωσης που δεν έχει το όμοιό της στην ευρύτερη περιοχή. Άριστη η συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού με τον Ορειβατικο Σύλλογο Λαμίας και το Δήμο Γοργοποτάμου καθώς και τη Νομαρχία Φθιώτιδος. Όλοι παίρνουν άριστα! Επειδή κολακευτικά σχόλια δεν μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας και τους στενούς φίλους και συνδιοργανωτές, αφήνουμε τον αναγνώστη να δει σε παρακείμενη στήλη, τα σχόλια ενός ορειβάτη, του Δικηγόρου κ. Γεωργίου Πούλιου, του ορειβατικού Ηλιούπολης, διακεκριμένου αρθρογράφου μας ήδη από ετών και πολύτιμου φίλου του Σκαμνού.

asopos12

Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών τίμησαν στην πλειοψηφία τους συνοδευόμενοι μετά των συζύγων, τη μεγάλη εκδήλωση – γιορτή υποδοχής που θεωρείται πλέον μοναδική. Ο κ. Νικόλαος Κασσιός, Νομαρχιακός Σύμβουλος Φθιώτιδος, ο Δήμαρχός μας Γοργοποτάμου κ. Παναγιώτης Σπαθούλας και πολλοί ακόμη Δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής που δείχνουν τη θετική τους άποψη για τη μεγάλη αυτή πολιτιστική και φυσιολατρική διοργάνωση. Ο Δήμαρχος Υπάτης, ο Δήμαρχος Μακρακώμης, ο Πρόεδροςτης Κοινότητας Παύλιανης και άλλοι.

Μεγάλες ευχαριστίες οφείλονται στο Δήμο Γοργοποτάμου που αγκάλιασε αυτή την εκδήλωση και την υποστηρίζει σθεναρά. Πολλές ευχαριστίες και εγκάρδια συγχαρητήρια στο απαράμιλλο χορευτικό συγκρότημα νέας Μαγνησίας που έδωσε μία πολύ όμορφη νότα στις πολλές εκατοντάδες φίλων επισκεπτών από όλες τις περιοχές της χώρας μας. Αυτή τη χρονιά παρουσιάσθηκαν Μακεδονικοί χοροί. Τι να πει κανείς για τους άφθαστους Σκαμνιώτες και Σκαμνιώτισσες που εργάσθηκαν πολύ σκληρά και επί σειρά ημερών, πλην όμως με κέφι και καλή διάθεση για το μεγάλο αυτό γεγονός που φέρνει το Σκαμνό και τον Ασωπό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Μέσα σε μία μοναδική ατμόσφαιρα ακούσθηκαν από τους εκπροσώπους των συνδιοργανωτών και τους αρχηγούς των δεκάδων συλλόγων, προσφωνήσεις και λόγια που υπογραμμίζουν τη μοναδικότητα της γιορτής.

Μερικά λόγια καλωσορίσματος από τη μεριά του Σκαμνιώτικου Συλλόγου, για τους οικοδεσπότες, κλήθηκε να πει ο Γιώργος Αποστολόπουλος:

Κύριε Νομαρχιακέ Σύμβουλε,
Κύριε Δήμαρχε Γοργοποτάμου,
Αγαπητοί κύριοι Δήμαρχοι επισκέπτες,
Αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε της Κοινότητας Παύλιανης
Αγαπητές φίλες και φίλοι ορειβάτες φυσιολάτρες,

Σας καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη χαρά στο χωριό μας, το Σκαμνό, στην 6η πανελλήνια συνάντηση που αποτελεί κορυφαίο γεγονός με υπερτοπικό ενδιαφέρον. Χάρις σ εσάς η ομορφιά του τόπου μας μαθεύτηκε χωρίς μάρκετινγκ και διαφήμιση, όχι μόνον στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Το φαράγγι του Ασωπού, η «διασφάγα» του Ηροδότου, που κατά ένα μέρος του ταυτίζεται με την Ανωπαία οδό, το μονοπάτι του Εφιάλτη, αυτός ο ανυπέρβλητος ναός της φύσης, μας φέρνει κοντά παλιούς και νέους φίλους και πλουτίζει τη ζωή μας. Ο Σκαμνός ζει στον παλμό αυτής εδώ της εκδήλωσης για πολλούς μήνες. Είτε για την προετοιμασία, είτε για τον απολογισμό και καταγραφή των ευχάριστων βιωμάτων.

Στο Σκαμνό, το μικρό αυτό χωριό, μάθαμε από τους προγόνους μας να αγαπάμε και να χαιρόμαστε σε κάθε ευκαιρία που έχουμε να φιλοξενήσουμε όσους δείχνουν την αγάπη τους στον τόπο μας. Πάνε αρκετοί αιώνες πια που ο Σκαμνός με τις Σκαμνιές που ακόμη έμειναν για να μας θυμίζουν την ιστορία μας με την εκτροφή του μεταξοσκώληκα, που προνομιακά, μοναδικό χωριό της περιοχής, στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έκανε να διακρίνεται για την οικονομική του ευρωστία. Αυτό το προνόμιο αποτελεί τώρα πια, παρελθόν, όπως επίσης και η οικονομική άνεση, αλλά φαίνεται πως στις ψυχές των λιγοστών κατοίκων συγχωριανών έμεινε ο πλούτος στη ψυχή. Ο Ξένιος Δίας έδωσε κάποια μεγαλύτερη ευχή σ αυτό εδώ τον τόπο και αυτό δεν το λέμε από έπαρση, αλλά σαν καταγραφή κάποιας χαρακτηριστικής ανθρώπινης συμπεριφοράς που κληρονομήσαμε.

-Και με το καλό να μας έρθετε και να ξανάρθετε!
Ακούγεται στο χωριό παντού και πάντοτε.
-Μα χωράμε;
Ρωτούν μερικοί και η απάντηση έρχεται στερεότυπη:
-Χίλιοι καλοί χωράμε!

Πράγματι περισσότερους από χίλιους φυσιολάτρες μετρήσαμε πέρυσι σ αυτή την εκδήλωση. Εκπληρώθηκε έτσι η καλύτερη ευχή των γονιών μας.

Και δεν είναι μόνον χίλιοι, είναι στ αλήθεια και «καλοί». Το βλέπουμε στα πρόσωπά σας, στις εκφράσεις σας, στα φιλικά σας λόγια. Γίναμε κιόλας φίλοι με πολλούς από σας. Άνθρωποι με αγάπη στις ομορφιές της φύσης, όπως όλοι εσείς που είστε κοντά μας, ασκούνται όχι μόνον με τη σωματική εκγύμναση, αλλά ταυτόχρονα η άσκηση αυτή διαπερνά και προχωρά στον ψυχικό κόσμο, πλάθοντας ευαισθησία για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Οι ορειβάτες και οι φυσιολάτρες παρουσιάζουν σπάνια ψυχικά χαρίσματα.

Αυτός είναι και ο λόγος που όσοι από μας ζουν και απασχολούνται μακριά από το χωριό, ερχόμαστε εδώ με κέφι να σας υποδεχθούμε και να κάνουμε -πάντοτε εθελοντικά και μη κερδοσκοπικά- ό,τι μπορούμε για να σας διευκολύνουμε και να κάνουμε ευχάριστη την παραμονή σας.

Σε έναν κόσμο που εστιάζεται στις «μπίζνες» και την ιδιοτέλεια, στέλνουμε το μήνυμα της αφιλοκερδούς προσφοράς, που γίνεται πολύ σημαντικό σαν στοιχείο του πολιτισμού μας, όσο πλησιάζουμε στη μεγάλη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004.

«Καλώς ήρθατε», λοιπόν, στα μέρη μας που κάτι έχουν να μας θυμίσουν από τη συνδρομή μας στην εξέλιξη των Ελλήνων μέσα από τους αιώνες και τις χιλιετίες. Το μυθικό Ηρακλή που άφησε την τελευταία του πνοή λίγο εδώ πιο πάνω στην Οίτη, τον λεβέντη Βασιληά της Φθείας, τον ομηρικό Αχιλλέα, τις Θερμοπύλες με την συγκλονιστική σύγκρουση και θυσία του Λεωνίδα, των τριακοσίων Σπαρτιατών και των 700 ντόπιων αγωνιστών ενάντια σε μυριάδες Περσών που από το 480 πΧ ακόμη και σήμερα συγκινεί ασταμάτητα την ανθρωπότητα. Τις μεγάλες συγκρούσεις κόντρα στην Τουρκοκρατία με τον Αθανάσιο Διάκο και τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, αλλά και τις σκληρές επιχειρήσεις αντίστασης στα χρόνια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, με αποκορύφωμα το Γοργοπόταμο και όλη αυτή την περιοχή που από την ίδια τη γεωγραφία ορίσθηκε να είναι στρατηγικό πέρασμα και για το λόγο αυτό, κέντρο αλλεπάλληλων πολεμικών αναμετρήσεων.

Στρέφοντας λίγο τη σκέψη μας σ αυτό το τοπίο και σ αυτή την ιστορία, ας γευθούμε το ρουμελιώτικο τσίπουρο, το κρασί του τόπου μας, να γευθούμε τα τοπικά μας εδέσματα, να ευχαριστήσουμε τους συνδιοργανωτές και υποστηρικτές αυτής της εκδήλωσης, μα πάνω απ όλα να ευχαριστήσουμε εσάς που μας δίνετε τη μεγαλύτερη χαρά με τη συμμετοχή, την παρουσία σας και την καλή προδιάθεση.

Ευχόμαστε να περάσετε καλά σήμερα και να απολαύσετε το πέρασμα του φαραγγιού, αύριο, παίρνοντας μαζί σας, σε όλα τα μέρη της χώρας μας, τα αισθήματα της αγάπης μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *