Συνάντηση πολιτιστικών συλλόγων Δήμου Γοργοποτάμου στο Σκαμνό
Κορυφαίο γεγονός και καινοτομία αξιοσημείωτη με θετικές συνέπειες συνιστά η συνάντηση των εκπροσώπων των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Γοργοποτάμου υπό την Προεδρία του Δημάρχου μας κ. Παναγιώτη Σπαθούλα και το συντονισμό του δραστήριου δημοτικού Συμβούλου κ. Γεωργίου Παναγιώτου που έχει την ευθύνη για τα πολιτιστικά ζητήματα του Δήμου. Ιδιαίτερη τιμή περιποιήθηκε στο Σκαμνό, αφού η συνεδρίαση αυτή έλαβε χώρα στις 4 Φεβρουαρίου στην πρόσφατα ανακαινισμένη από τον σύλλογο Σκαμνού αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου.
Ο Δήμαρχος τοποθετήκε πάνω στους εξής άξονες:
• Δεδομένη και αμέριστη η συμπαράστασή του στους Πολιτιστικούς Συλλόγους
• Οικονομική στήριξη για ουσιαστικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις, γεγονότα
• Αναγνωρίζεται η αυτονομία και αυτοτέλεια των Πολιτιστικών Συλλόγων
• Ανάπτυξη δημοτικής συνείδησης και εγκατάλειψη των αντιλήψεων τοπικιστικού χαρακτήρα
• Αναζήτηση σεναρίου και τρόπων τουριστικής προβολής του Δήμου
• Προβληματισμός για τη δημιουργία βιώσιμου οργανισμού πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης
Μέσα από ένα πλήθος θετικών εισηγήσεων τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα που έγιναν από όλους τους εκπροσώπους, μερικά σημεία φαίνεται να αποκρυσταλλώνονται σε αποφάσεις που συνοψίζονται στα εξής:
• Γιορτή Εθνικής Αντίστασης – Γοργοπόταμος
• Φαράγγι Ασωπού
• Πρωτομαγιά
• Γιορτή Κερασιού
• Δρόμοι Ελευθερίας: Θερμοπύλες, Αλαμάνα, Γοργοπόταμος
Προς καθιέρωση τείνει να διαμορφωθεί μία ολόκληρη περίοδος με πιθανή ονομασία «πολιτιστικό καλοκαίρι» ή «πολιτιστικός Αύγουστος», όπου θα ενταχθούν οι σημαντικώτερες εκδηλώσεις τοπικού χαρακτήρα με προσπάθεια στήριξης.
Στην εκδήλωση / συνδιάσκεψη εκτός από το Δήμαρχο κ. Π. Σπαθούλα και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γ. Παναγιώτου, έλαβαν μέρος οι κκ. Βασίλης Φούρλας (Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Ελευθεροχωρίου συνοδευόμενος επίσης από τον κ. Μήτσιου), ο κ. Γεώργιος Φούρλας (Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Δέλφινου), ο κ. Μιχάλης Γρούσπας (Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Οίτης, συνοδευόμενος από τον αδελφό του), ο κ. Δρόσος (Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριτσίου), ο κ. Κώστας Παρηγόρης με τον κ. Βασίλειο Μακρή (εκπροσωπόντας τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλεπόσπιτων) και φυσικά ο κ. Κώστας Γέμελος (οικοδεσπότης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού, πλαισιωμένος από τα στελέχη κκ Φάνη Σκαρή, Δημήτρη Στεργίου, Γεώργιο Μιχ. Αστρακά, και Ευθύμιο Τζιβάρα). Δεν εκπροσωπήθηκε ο Σύλλογος Βαρδατών, ενώ στο Μοσχοχώρι δεν λειτουργεί ακόμη Πολιτιστικός Σύλλογος.
Το όλο κλίμα της εκδήλωσης χαρακτηρίζεται φιλικό και καλό που επέτρεψε να αναπτυχθεί μία γόνιμη συζήτηση, απόρροια της οποίας ήταν η σαφής διάθεση συνεργασίας με την αυτονόητη ευμενή επίπτωση στην περιοχή και σαφώς την καλλιέργεια και ανάπτυξη δημοτικής συνείδησης. Η εκδήλωση έλαβε ως γεγονός μείζονος και υπερτοπικής σημασίας ευρεία δημοσιότητα και καλύφθηκε τηλεοπτικά από το τοπικό κανάλι TV ENA στο οποίο ο Δήμαρχος κ. Σπαθούλας και οι Πρόεδροι κκ Παρηγόρης και Γέμελος παραχώρησαν συνέντευξη μεταλαμπαδεύοντας τα μηνύματα και τις καινοτομίες μας στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας.
Όπως επιτάσσουν οι Σκαμνιώτικες παραδόσεις, στο τέλος της διάσκεψης παρατέθηκε δείπνο στους επίσημους προσκεκλημένους που εκφράσθηκαν με καλά λόγια. Βεβαίως οι κυρίες του Σκαμνού Κούλα Γέμελου και Ελένη Γκόλφη-Στεργίου έλαμψαν με την παρουσία τους, τη φροντίδα και την υποδοχή των επισκεπτών.
Οι διαδρομές – σκουπιδότοποι
Καθώς με την προσήκουσα λαμπρότητα γιορτάζουμε το 2000 και την είσοδό μας στον 21ο Αιώνα και την τρίτη χιλιετία, μετράμε τις επιτυχίες και την πρόοδο που πραγματοποιήσαμε, στεκόμαστε –και οφείλουμε να το πράξουμε- και στα αδύνατά μας σημεία, εκεί που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αδυναμίες και προβλήματα. Ακόμη και οι μη ειδικοί έχουν αντιληφθεί ότι ο Τουρισμός έχει αναδειχθεί στον υπαριθμόν 1 κλάδο της Εθνικής μας Οικονομίας, υποσκελίζοντας με γρήγορους ρυθμούς την κλασσική βιομηχανία που δεν μπορεί να σταθεί σθεναρά στον διεθνή ανταγωνισμό και την ναυτιλία μας που ενώ κρατά τα σκήπτρα σε παγκόσμιο επίπεδο και μας κάνει υπερήφανους σαν Έλληνες, υπολείπεται σε πρακτικά ωφέλη και αποτελέσματα για τον τόπο μας, καθώς τα ελληνόκτητα, όπως λέγονται, πλοία αλλάζουν εύκολα σημαία και πατρίδα, σύμφωνα με τις οικονομικές συνθήκες ανά την υφήλιο. Η τουριστική βιομηχανία δείνει δουλειά, φέρνει συνάλλαγμα, συμβάλλει αποφασιστικά στην προκοπή του τόπου και βοηθά εμμέσως, πλην αποφασιστικά, ακόμη και τις περιοχές όπου δεν παρατηρείται για την ώρα κάποια αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη.
Η Ελλάδα έχει το μεγάλο πλεονέκτημα στο τουρισμό απέναντι σε ανταγωνίστριες χώρες υποδοχής τουρισμού, χάρις στο μεγάλο πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και το απαράμιλλο φυσικό κάλλος. Σιγά – σιγά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται και οι διοικούντες και οι πολιτικοί τη σημασία του τουρισμού και στρέφουν που και που την προσοχή τους, έστω και αποσπασματικά στο δυναμικό κλάδο που μας σώζει κυριολεκτικά. Κάποιο μερίδιο έστω και λιγώτερο και αναντίστοιχο προς τη σημασία και συνεισφορά του τουριστικού κλάδου προβλέπεται και στο πλαίσο του λεγόμενου Γ’ ΚΠΣ (3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης). Εκείνο το πρόβλημα που δυστυχώς παραμένει άλυτο, αν δεν υποτροπιάζει κιόλας, είναι το σκουπιδαριό σε κάθε δημόσιο χώρο, σε κάθε οδικό δίκτυο της χώρας, σε κάθε λιμάνι, αεροδρόμιο ή σταθμό που σε μερικές περιπτώσεις παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές αθλιότητες επιπέδου Μπαγκλαντές. Διαμαρτυρίες έγιναν από πολλούς προς διαφόρους «αρμόδιους» κατά καιρούς πλην όμως τίποτα δεν φαίνεται ν΄αλλάζει, αν δεν πάμε και προς το χειρότερο.
«Είναι φοβερό! Μας ζημιώνει αφάνταστα και μας ντροπιάζει αυτή η εικόνα που δείχνουμε στους επισκέπτες τουρίστες μας» (δηλ. για τον εαυτό μας, για μας τους Έλληνες δεν χρειάζεται κάποιο καλύτερο επίπεδο πολιτισμού και καθαριότητας;) μας εξηγεί η φίλη συντοπίτισσα από τον Άγιο Χαράλαμπο (Λιαπάτα, στην βορειοανατολική πλευρά του Καλλιδρόμου) κορυφαία γερμανόφωνη ξεναγός κα Πάγκυ Πανδρά, που ξεναγεί με τα λεγόμενα πολυήμερα προγράμματα γύρων τους γερμανόφωνους τουρίστες –του υψηλώτερου κοινωνικού και εισοδηματικού επιπέδου με τα ειδικά προγράμματα Studienreisen TUI – Dr. Tigges- σε όλα τα αξιοθέατα του τόπου μας. Στα Μετέωρα, τους Δελφούς, τις Μυκήνες, την Ολυμπία, την Ακρόπολη κλπ.
Θαμπώνονται και εκστασιάζονται οι αλλοδαποί επισκέπτες μας που πολλές φορές ξεκινούν από τα πέρατα της οικουμένης να έρθουν στον τόπο μας και να επισκεφθούν τα Μουσεία μας, τους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, τα Μοναστήρια μας, τις παραλίες μας, τα φαράγγια και τους ορεινούς όγκους και βλέποντας παντού ατέλειωτα σκουπίδια απορούν και προβληματίζονται για το αν και κατά πόσον είμαστε εμείς οι άξιοι απόγονοι αυτών των δοξασμένων Ελλήνων. Θέτουν ερωτήματα στους ξεναγούς που δύσκολα μπορεί να απαντηθούν και πολλοί βγάζουν και φωτογραφίες της αθλιότητας. Στρώματα, πλυντήρια, παλιές τηλεοράσεις, λεκάνες WC, σε κατοικημένες και μη περιοχές της χώρας, στον ευρύτερο χώρο των αξιοθέατων, στις άκρες των μεγάλων εθνικών δρόμων. Εξαίρεση δεν αποτελεί και η πρωτεύουσα (πλατεία Λυσικράτους, η διαδομή Ακρόπλη – Αρχαία Αγορά, η Κηφισού, η Καβάλας), καθώς και άλλες πόλεις της χώρας. Σε κάθε περίπτωση μειώνεται η αξία του προγράμματός των και συνεπώς το αντάλλαγμα που θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν για τις περιηγήσεις αυτές.
Από σχετική έρευνα παραγόντων του τουρισμού στις πλέον προβληματικές περιοχές από πλευράς καθαριότητας εντάσσονται τα Μετέωρα και ο Μυστράς, ενώ από τις διαδρομές την αρνητικότερη κριτική σε πανελλήνια κλίμακα συγκεντρώνει ο δρόμος Λαμία – Δομοκός και δευτερευόντως ο δρόμος Ολυμπία – Πάτρα – Ρίο. Σαν συνολικότερη εκτίμηση φαίνεται να προηγείται στις αρνητικές κριτικές στο οδικό δίκτυο Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας, όπου οι διαμαρτυρίες δεν στέκονται μόνον στη διαδρομή Λαμία – Καρδίτσα – Μετέωρα, αλλά και στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας.
Είναι στ΄αλήθεια κρίμα, αφού το πρόβλημα δεν προύποθέτει δαπάνη, έστω αξιόλογη, αλλά μία πανστρατειά ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης. Οι περί πολλά τιρβάζοντες ταγοί μας, ας ασχοληθούν με μερικά ταπεινότερα, πλην πολυ πρακτικά ζητήματα, όπως το προκείμενο. Οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, Περιφερειάρχες, Νομάρχες, Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες να πάρουν αυτή την υπόθεση στα χέρια τους και να την κρεμάσουν ψηλά στις προτεραιότητές των. Στην εκπαίδευση και σε όλα τα επίπεδα να ενταθεί η προσπάθεια ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς. Το Υπουργείο Χωροταξίας και Δημοσίων έργων να σταθεί στο ζήτημα και να φροντίσει για τον καθαρισμό του εθνικού οδικού δικτύου, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τις παραλίες, Ο ΕΟΤ, η Τουριστική Αστυνομία, οι Δήμοι και Κοινότητες για τους Δημοτικούς δημόσιους χώρους, την απόθεση των σκουπιδιών των οικιακών ή βιομηχανικών, βιοτεχνικών υπολειμμάτων, την αποχέτευση, το βιολογικό καθαρισμό για για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις και οικισμούς. Να διώξουμε επί τέλους το «σύνδρομου του Πατακού» που επί δικτατορίας –ίσως η μοναδική σωστή ενέργειά του- επέβαλε πρόστιμα σ’ αυτούς του ρυπαίνουν το δημόσιο χώρο πετώντας σκουπίδια, τσιγάρα, χαρτιά, σκωτομένα ζώα και πλαστικά. Να πιστέψουμε ότι σαν αντίδραση προς τον Πατακό και την απεχθή δικτατορία θα πνιγούμε στο σκουπίδι μαζί με όλες τις περγαμινές της Δημοκρατίας?!
Το BBC για το Γοργοπόταμο
Με ντοκυμανταίρ που ετοιμάζει το μεγάλο βρετανικό δίκτυο παγκόσμιας αναγνώρισης και κύρους σκοπεύει να ασχοληθεί και να προβάλλει το κορυφαίο γεγονός της ενιαίας Εθνικής μας Αντίστασης που ειδικά για μας τους Έλληνες και πέρα από κάθε απεχθή και μικρόψυχη διάθλαση ή εκμετάλλευση που υφίσταται, δεν παύει να εκπέμπει σπουδαία μηνύματα για το νόημα της σύμπνοιας των απανταχού Ελλήνων και την καταδίκη της δολερής διχόνιας και της καταστρεπτικής διάσπασης που στηλίτευσε και ο εθνικός μας ποιητής. Στον τόπο μας, στο Δήμο Γοργοποτάμου, έλαχε και αυτή η μεγάλη τιμή και το προνόμιο, να μεγαλουργήσουν οι συμπράττοντες Έλληνες κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μαζί με τους συμμάχους Βρετανούς στη διάρκεια του δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και ενάντια στην φασιστο-ναζιστική κατοχή.
Στα ιερά και ένδοξα χώματα της Φθίας του μυθικού Ηρακλή και του ομηρικού Αχιλλέα, εκεί που ο Λεωνίδας, αργότερα έγραψε σελίδες δόξας και μοναδικού μεγαλείου που συγκλονίζουν κάθε άνθρωπο στους αιώνες, εκεί που λίγες δρασκελιές παραπέρα επανέλαβε τα ίδια ο Ήρωας του ΄21 Θανάσης Διάκος, ακριβώς εκεί και λίγες ακόμη δρασκελιές πιο πέρα στο Γοργοπόταμο προβλέπεται μία ανάπλαση του μνημείου με χρηματοδότηση ποσού 200 εκ δρχ που εγκρίθηκε από το ΕΠΤΑ (=Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης).
Το αποχετευτικό σε διαδημοτικό επίπεδο
Μόνον καλά σχόλια μπορεί να γίνουν για την διαδημοτική συνεργασία που ξεκίνησε πρόσφατα ανάμεσα στους όμορους Δήμους Λαμίας, Γοργοποτάμου, Λιανοκλαδίου και Υπάτης με στόχο την κοινή μελέτη για το αποχετευτικό. Με ένα ποσό 120 εκ δρχ που κατ αρχήν εγγράφθηκε στον προϋπολογισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης ξεκινάει αυτή η προσπάθεια που αποβλέπει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών και την προστασία του περιβάλλοντος, ως βασική και πρώτιστη μέριμνα.
Πάρκο κεραιών για τηλεόραση και ραδιόφωνο
Με θετικό μάτι είδε το δημοτικό μας συμβούλιο αίτηση του Δήμου Λαμίας για εγκατάσταση στον Καλλίδρομο και στην δημόσια δασική περιοχή που πρόσκειται στο Ελευθεροχώρι την εγκατάσταση πάρκου κεραιών αναμετάδοσης ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σημάτων. Η θετική απόφαση συνδυάστηκε με κάποια αντισταθμιστικά ανταλλάγματα για το Δήμο, αλλά, όπερ και το σπουδαιότερο, στην προτεινόμενη θέση έγιναν διευθετήσεις ώστε από το έργο να ωφεληθούν και τα διαμερίσματα του Δήμου Γοργοποτάμου στα οποία, όπως για παράδειγμα ο Σκαμνός, αντιμετωπίζεται μείζον πρόβλημα λήψης των σημάτων.
Έργα ύψους 401 εκ δρχ στο Δήμο Γοργοποτάμου
Η κατασκευή εξωτερικών δικτύων ύδρευσης (150 εκ δρχ), η κατασκευή Διοικητηρίου του Δήμου (120 εκ δρχ), η διαδημοτική οδοποιϊα (30 εκ δρχ), η ανάπλαση δημοτικών, ορεινών και πεδινών δημοτικών διαμερισμάτων (51 εκ δρχ) η εσωτερική οδοποιϊα (20 εκ δρχ) και διάφορες μελέτες (30 εκ δρχ), είναι τα βασικά αντικείμενα / άξονες στους οποίους στρέφει ο Δήμος το ενδιαφέρον και την προσοχή του εντάσσοντας τα έργα αυτά στις προτάσεις του προκειμένου να ενταχθούν στο ΕΠΤΑ (=Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρέμβαση του Δήμου με αυτά τα έργα θα γίνει αισθητή σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και φυσικά και στο Σκαμνό, όπου έντονο είναι το ενδιαφέρον για την ύδρευση (μετεγκατάσταση της υδατοδεξαμενής πάνω από τον Εθνικό δρόμο –βλέπε σχετική απόφαση σε άλλο σημείο «ύδρευση»-) και οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις (στο συνδετικό δρόμο από τον κόμβο στο Γούπατο με στεγανοποίηση των ρήθρων), στο δρόμο που κατεβαίνει από τον Άγιο Αθανάσιο, στον κεντρικό οριζόντιο δρόμο κάτω από το συγκρότημα Σχολείου – Εκκλησίας, όπου λιμνάζουν τα όμβρια νερά, αλλά και στο δρόμο προς Τρανή Βρύση).
Ακόμη δεν πρέπει να παραβλέψουμε και την προσπάθεια του Δήμου, ανάδειξης, ανάπλασης και παραπέρα προβολής και αξιοποίησης του Φαραγγιού του Ασωπού μέσα από τα επί μέρους προγράμματα των μελετών και μαζί με άλλα σημαντικά αντικείμενα για τον Γοργοπόταμο, την ανάδειξη και διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα των οικισμών και ιδιαίτερα αυτών στις ορεινές περιοχές, τη φροντίδα για τα παιδιά, την εκπαίδευση και τη μέριμνα για τους υπερήλικες με τη δημιουργία ΚΑΠΗ και πολλά άλλα.
Ελευθεροχώρι, Δέλφινο, Βαρδάτες
Με το ποσό των 8,3 εκ δρχ χρηματοδοτείται μέσω του Δήμου το έργο που βαίνει προς ολοκλήρωση στον γειτονικό οικισμό και χρειάσθηκε να αναπροσαρμωσθεί ως προς το ύψος της τελικής δαπάνης, σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου.
Εξ άλλου ο Σύλλογος Δελφινιωτών «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ» επιχορηγείται από το Δήμο με το ποσό του 1 εκ δρχ.
Η ανάπλαση της Πλατείας Βαρδατών χρηματοδοτείται από το Δήμο με το ποσό των 3 εκ δρχ.
Εκμετάλλευση μαρμαροφόρου έκτασης σε επιφάνεια 92 στρεμμάτων στην Παλαιοδρακοσπηλιά;
Το σχετικό αίτημα ιδιώτη επιχειρηματία δεν συζήτησε ο Δήμος μας λόγω αναρμοδιότητας, μιας και η υπό συζήτηση περιοχή, ανήκει στις Θερμοπύλες δηλ. στη δικαιοδοσία του γειτονικού Δήμου, αλλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον πειρασμό και να μη διερωτηθούμε, ακόμη και αν δεν πρόκειται για υπόθεση της «δικής μας» δημοτικής αρμοδιότητας: Φαντάζεται κανείς δίπλα στις πηγές των Θερμοπυλών και στα μνημεία του Λεωνίδα και των Θεσπιέων, τον τύμβο και τη Λουτρόπολη, ένα ξεκοιλιασμένο τοπίο σε έκταση 100 στρεμμάτων;
Εμείς οι Σκαμνιώτες με τα ανοσιουργήματα που έγιναν με τη διάνοιξη της εθνικής οδού και το απέραντο μπάζωμα με την καταστροφή του πανέμορφου τοπίου (μιας και δεν έχουν ανακαλυφθεί στον τόπο μας τα τοιχεία στήριξης και η αποφυγή της φοβερής καταστροφής) σε όλο το μήκος της διαδρομής και την μόνιμη πληγή του Λατομείου της Μαυροκοψιάς (αλήθεια ποιά αρχή δίνει αυτές τις εγκρίσεις; ποιός εισπράττει ωφελήματα και μέχρι πότε θα κρατήσει αυτή η αθλιότητα που την λούζεται ο Σκαμνός; ποιός θα μεριμνήσει για την αποκατάσταση και φύτεμα της περιοχής;) έχουμε κάποια θλιβερή εμπειρία από τέτοιες παρεμβάσεις.
Στελέχωση του Δήμου με επιστημονικό προσωπικό και γρίνιες
Με γρίνιες και σοβαρές αντιρρήσεις προσλήφθηκαν στο Δήμο δύο στελέχη (Γεωπόνος και Οικονομολόγος) μιας και η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Οι αμφιβολίες και οι αιχμές των μειοψηφισάντων συμβούλων κάνουν λόγω για παρεμβάσεις ρουσφετολογικού τύπου από κυβερνητικούς παράγοντες, για παράκαμψη του Νόμου Πεπονή, για αναξιοκρατικές διαδικασίες κττ.
Εμείς δεν είμαστε σε θέση να εκφέρουμε γνώμη, αλλά εάν αυτές οι καταγγελίες αληθεύουν έστω και κατ ελάχιστον, προσπαθούμε να αντιληφθούμε την ψυχολογία και το ηθικό αυτών των νέων επιστημόνων που φανταζόμαστε πως με ενθουσιασμό και όρεξη θέλουν να δουν την πραγμάτωση των επαγγελματικών και επιστημονικών των οραμάτων μέσα από τη θέση που πήραν. Και αν αυτό δεν είναι έτσι και αληθεύουν οι καταγγελίες, σε τί είδους ποιότητα επαγγελματικής και κοινωνικής αποκατάστασης προσβλέπουν, όταν εκ προοιμίου έχουν μαζί τους μία τέτοια σφραγίδα; Τερτίπια του είδους από τα οποία ταλαιπωρήθηκε ο τόπος μας επί πολλές δεκαετίες, μήπως είναι καιρός στην Ελλάδα του 21ου αιώνα και την Ελλάδα της Ευρώπης και της ΟΝΕ να εξαλοιφθούν;
Πολιτιστικός Σύλλογος Γοργοποτάμου
Σειρά από έργα έχει δρομολογήσει ο δραστήριος Σύλλογος του ιστορικού οικισμού του Γοργοποτάμου, όπως παραχώρηση του κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου, την δημιουργία άλλης συμπληρωματικής αίθουσας για τις ανάγκες του συλλόγου, η επέκταση του δημοτικού φωτισμού, η αναστύλωση πέτρινης γέφυρας πλησίον του νερόμυλου και άλλα που ήρθαν στο δημοτικό Συμβούλιο και τα χαιρέτησε θετικά και υποσχέθηκε να συμβάλλει μελλοντικά ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες.
Έχουμε τη γνώμη ότι ζητήματα δημοτικού φωτισμού, δηλ. κατ εξοχήν αρμοδιότητος της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να τα δει ο Δήμος με ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα και κατανόηση κι εδώ συμμεριζόμαστε τη θέση των συντοπιτών μας μιας και στο Σκαμνό, δεν ευτυχήσαμε όλοι οι συγχωριανοί να αποκτήσουμε τα ίδια δικαιώματα σ΄αυτό το αγαθό. Αυτός είναι και ο λόγος που είχαμε ατυχήματα, ευτυχώς όχι σοβαρά, αλλά αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί σε ένα οικισμό με ιδιαίτερα πρανή εδάφη και μάλιστα τη νύχτα μέσα στο θεοσκόταδο. Το ίδιο αποτελεί πλεονέκτημα υπέρ των διαρρηκτών που έπληξαν κατ επανάληψη το χωριό και είχαν την άνεση να σηκώσουν με φορτηγά ολόκληρες οικοσκευές.
Ύδρευση
Όχι μόνον το ύψος των τελών, αλλά και μερικούς χρήσιμους κανόνες για το μεγάλο ζήτημα της ύδρευσης διαμόρφωσε σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο τονίζοντας ότι πέρα από οποιεσδήποτε άλλες συνέπειες του Νόμου θα επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι το ποσό των 500.000 δρχ σε περιπτώσεις παράνομης σύνδεσης με το δίκτυο. Στο Σκαμνό αναδείχθηκε σε μείζον ζήτημα αυτό στο παρελθόν αφού πολλές φορές ο οικισμός και για μεγάλα διαστήματα καταδικάσθηκε σε διακοπή ύδρευσης, ενώ δεν έλλειψαν και οι φήμες για παρεμβάσεις κατά καιρούς αυτόκλητων «νερουλάδων» που με μαφιόζικα κόλπα έκλειναν την παροχή νερού στο χωριό, για να εμφανισθούν αργότερα σαν μεγάλοι σωτήρες.
Ένα λοιπόν από τα πλέον βασικά προβλήματα του Σκαμνού φαίνεται να προχωράει προς τη λύση του, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ΄αριθμόν 1/2000 απόφασή του της 20.01.2000 τροχιοδρομεί για το 2000 έναν κατάλογο από 90 μικρά ή και μεγαλύτερα έργα προϋπολογισμού πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δρχ. Στη σειρά με αριθμό 26 στέκεται στο Σκαμνό και εντάσσει το ζήτημα της νέας υδατοδεξαμενής (ποσό προϋπολογιζόμενης δαπάνης 4,3 εκ δρχ) που εγκαθιστώμενη στη σωστή θέση, πάνω από την εθνική οδό, θα ανακουφίσει το χωριό και ιδιαίτερα τα σπίτια προς το άνω / υψηλώτερο μέρος που για μεγάλα διαστήματα στερούνται το βασικό αυτό αγαθό.
Βοσκήσιμοι τόποι και δικαιώματα βοσκής
Επί του θέματος έχει επιληφθεί ο Δήμος και ειδικώτερα για την περιοχή Κουμαριτσίου παίρνοντας συγκεκριμένες και σαφείς αποφάσεις. Στα καθ ημάς, στο Σκαμνό, και πιστεύοντας ότι αποδίδουμε λίγο –πολύ την κοινή αίσθηση, ουδεμία τέτοια συζήτηση έχει ανακύψει και οι κτηνοτρόφοι μας απολαμβάνουν της καθολικής συμπάθειας και αγάπης, αν και η Σκαμνιώτικη κοινωνία που δεν ζητάει «δικαιώματα βοσκής» και τα τοιαύτα, περιμένει από αυτούς μεγαλύτερη ευαισθησία, συμμετοχή και υποστήριξη της προσπάθειας αναδάσωσης της περιοχής αποφεύγοντας τις ευαίσθητες περιοχές και προστατεύοντας τα νέα φυτά που με τόσο κόπο και δαπάνες φυτεύει ο Σύλλογος.