Οι Σκαμνιώτες συνεργάζονται και διαμορφώνουν πλάνα για το χωριό τους (*)

FtS46

Στις 05.12.1998 πραγματοποιήθηκε η προαναγγελθείσα συγκέντρωση των Σκαμνιωτών στην αίθουσα του σχολείου / πολιτιστικού κέντρου του χωριού μετά από σχετική πρόσκληση του νεοεκλεγέντος τοπικού Συμβούλου Σκαμνού – Οίτης κ. Γ. Αποστολόπουλου.

Η συνάντηση συνέπεσε με την περίοδο απεργίας των τελωνειακών που μεταξύ άλλων συνεπειών οδήγησε στην εξάντληση των καυσίμων στα πρατήρια και ως εκ τούτου στη δυσχέρεια μετακίνησης με αυτοκίνητο σε μερικούς που επίσης θα ήθελαν να λάβουν μέρος στην εκδήλωση. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους Σκαμνιώτες που έλαβαν μέρος στη συζήτηση να πραγματοποιήσουν μία εξόχως ενδιαφέρουσα συζήτηση καταθέτοντας, όλοι ανεξαιρέτως, τις θετικές τους σκέψεις, προτάσεις, ιδέες και προβληματισμούς για το Σκαμνό.

Ο τοπικός σύμβουλος Γ. Αποστολόπουλος υποδεχόμενος τους συγχωριανούς στη συγκέντρωση προσδιόρισε τη βάση της συζήτησης: Να καταγραφούν και κατά το δυνατόν να ιεραρχηθούν τα προβλήματα που απασχολούν το χωριό, ώστε αυτά να προωθηθούν και όσο μπορεί να υλοποιηθούν στα πλαίσια του νέου σχήματος τοπικής αυτοδιοίκησης που θα προκύψει από τον νέο χρόνο 1999, μέσα από το Δήμο Γοργοποτάμου.

Αμέσως παρακάτω επιχειρείται μία σύντομη καταγραφή των όσων συζητήθηκαν:

1. Ύδρευση

Οι Σκαμνιώτες θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα της ύδρευσης του οικισμού. Αν και το ζήτημα αυτό έχει για μία πλειάδα γειτονικών οικισμών περιλαμβανομένου και του Σκαμνού, αντιμετωπισθεί εδώ και αρκετά χρόνια με το δίκτυο της Καταβόθρας -κοντά στην Παύλιανη- που δίνει αρκετό και ποιοτικά εξαιρετικό νερό, φαίνεται ότι συγκεκριμένα λάθη και παραλήψεις που έγιναν, ταλαιπωρούν το χωριό.

Περίπου ανεξέλεγκτες επεμβάσεις στο δίκτυο από υπεύθυνους και μη στο παρελθόν μέχρι και σήμερα, με αυθαίρετες αυξομειώσεις της παροχής νερού, στερούν για μικρά ή και πολυήμερα χρονικά διαστήματα, το χωριό από μία κανονική και διαρκή ύδρευση. Σ αυτό το πρόβλημα προσμετρούνταν και οι χρήστες του δικτύου που το χειμώνα -περίοδος που δεν λειτουργεί η χρέωση- αφήνουν ανοικτούς κρουνούς για να μην παγώσει η παροχή τους και έτσι αδειάζει η δεξαμενή. Ιδιαιτέρως πλήττονται τα σπίτια που ευρίσκονται προς το πάνω μέρος του οικισμού, προς τον Άγιο Αθανάσιο.

Οι μεν αυθαίρετες επεμβάσεις μπορεί να τεθούν υπό έλεγχο, φαίνεται ωστόσο ότι τα σπίτια που ευρίσκονται στο πάνω μέρος του χωριού δεν θα απαλλαγούν από το πρόβλημα αφού η υδατοδεξαμενή δεν έχει κτισθεί σε ένα σημείο με την απαιτούμενη υψομετρική διαφορά σε τρόπο που να παροχετεύεται το νερό με την απαραίτητη πίεση.

Ειδικό πρόβλημα συνιστά η διαχείριση της υπερχείλισης. Πρόχειρες κατασκευές και ζημίες που προκλήθηκαν από την ασφαλτόστρωση χωρίς να αποκατασταθούν, είχαν σαν συνέπεια την αναστροφή του νερού πίσω από το σπίτι της οικογένειας Γιαννούλη Σαντοριναίου, με σοβαρό κίνδυνο για το σπίτι που βρέθηκε για μέρες πλημμυρισμένο. Η απορροή της υπερχείλισης στο κάτω μέρος του Αγίου Αθανασίου σε μόνιμη βάση, δημιουργεί -πιθανόν εύλογες- ανησυχίες για δυσάρεστες συνέπειες στα παρακάτω κτήματα που γειτνιάζουν με την πλαγιά προς το Κοιμητήριο όπου παρατηρούνται επικίνδυνες καθιζήσεις του εδάφους.

Το νερό της Χαλάστρας, για άλλους εξαιρετικής ποιότητας και για άλλους όχι, θα πρέπει να ελεγχθεί και κατά περίπτωση να ενισχύσει το δίκτυο ή να αξιοποιηθεί κατ άλλο τρόπο. Βρύση στο Γήπεδο του κόμβου και εκτροπή προς το Βαθύρεμα με στεγανοποιημένο κανάλι μέχρι τη βραχώδη πλαγιά.

Χρειάζεται μετάθεση της υδατοδεξαμενής σε υψηλότερο σημείο. Προτείνεται νέα θέση πάνω από την νέα εθνική οδό, στο πλάτωμα της φουρκέτας προς Φτελιά, δεξιά. Το πρόβλημα με το δίκτυο του γκαζιού που διέρχεται παράλληλα προς το μεγάλο δρόμο, μπορεί να ξεπερασθεί με προσπέλαση του υδαταγωγού κάτω από την γέφυρα προς Χαλάστρα.

2. Καθαριότητα

Αποκομιδή οικιακών απορριμμάτων σε τακτικότερα διαστήματα. Περιοδική καθαριότητα και απολύμανση κάδων. Συστηματική χρήση σακούλας απορριμμάτων.

Η τακτική των Σκαμνιωτών να απορρίπτουν ογκώδη οικιακά απορρίμματα, παλαιές οικιακές συσκευές κττ είτε στο Βαθύρεμα, είτε στην πλαγιά προς τον Αι-Γιώργη, δεν είναι καλή λύση. Από το Βαθύρεμα μεταφέρονται όλα αυτά τα αντικείμενα στο φαράγγι του Ασωπού και δίνουν απαράδεκτο θέαμα στους φυσιολάτρες / ορειβάτες που διέρχονται το φαράγγι, ενώ και στο δρόμο προς το παλαιό χωριό, Αι-Γιώργη, δεν έχουμε καθόλου καλή εικόνα.

Προτείνεται η λύση τάφρου και ταφής των απορριμμάτων σε σημείο που δεν ενοχλεί.

3. Δημοτικός ηλεκτροφωτισμός

Να φωτισθεί ο κεντρικός δρόμος από Αι-Θανάση μέχρι Γούπατο και από εκεί μέχρι του Σκαρή. Να ενισχυθεί ο φωτισμός στην Τρανή Βρύση. Φωτισμός στο δρόμο του Στέλιου, Ασπρόστρατα.

Έχοντας πάντα στο νου μας την αισθητική και τον παραδοσιακό χαρακτήρα που θέλουμε να ενισχύσουμε στο χωριό μας, προωθούμε, όσο μπορούμε, καλαίσθητους στύλους φωτισμού από μέταλλο μαντέμι σε κλασσικό στυλ. Η δαπάνη είναι μεγάλη, αλλά θα μπορούσαμε να επιμείνουμε σε επίκαιρα σημεία, όπως το σύμπλεγμα Σχολείο – Εκκλησία- Πλατεία- Ιατρείο και στη συνέχεια Τρανή Βρύση, Παιδική Χαρά και βεβαίως σταδιακά σε ολόκληρο τον οικισμό, διατηρώντας τον ίδιο στυλ. Πιθανή ενιαία αντιμετώπιση σε επίπεδο Δήμου.

4. Ρείθρα όμβριων

Εκτιμάται ως μείζον πρόβλημα για το Σκαμνό. Οι Μηχανικοί μας μιλούν και για σημαντική δαπάνη σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις των. Απαραίτητη μία μελέτη που θα καλύπτει όλο τον οικισμό. Οι πρόσφατες νεροποντές έδειξαν την αναγκαιότητα να αντιμετωπισθεί το ζήτημα. Τα ρείθρα στον συνδετικό δρόμο από το Ταυ του Αγίου Αθανασίου μέχρι το Γούπατο θα πρέπει να στεγανοποιηθούν γιατί τα νερά διαπερνούν το οδόστρωμα και εκβάλλουν στο σπίτι του Αλέκου Πολυζωϊδη και από κει δημιουργείται χείμαρρος μέχρι το Ιατρείο. Ο οχετός στο Γούπατο που κακώς κλείσθηκε εδώ και χρόνια, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, αφού τα νερά εκτρέπονται προς τα οικόπεδα του Κώστα Γκόλφη και από κει στις ιδιοκτησίες Τζιβαραίων, Τρύφωνα, Χαρίκλεια κλπ.

Οι εργασίες επιχρισμάτων της ξερολιθιάς που έγιναν στο δρόμο προς Τρανή Βρύση, θα αποδειχθούν άσκοπες, αν δεν αντιμετωπισθεί γρήγορα η διαχείριση όμβριων που θα διαβρώσουν τους τοίχους. Ολόκληρη η ξερολιθιά κινδυνεύει να καταρρεύσει.

5. Δενδροφυτεύσεις

Όλοι οι μαζικοί φορείς, ο Σύλλογος και κάθε Σκαμνιώτης χωριστά, καλείται να μεριμνήσει για περισσότερο πράσινο και προστασία αυτού που έχουμε.

6. Ανάδειξη, διαμόρφωση κοινοτικών χώρων

Ολοκλήρωση πλατείας. Αισθητική και λειτουργική σύνδεση του συμπλέγματος Σχολείο, Εκκλησία Πλατεία. Ισοπέδωση του χώρου μεταξύ σχολείου και Εκκλησίας, όπου γίνονται γιορτές του χωριού και χοροί. Να μελετηθεί το ενδεχόμενο επέκτασης του χώρου προς τα κάτω. Ανισόπεδες πεζούλες με πέτρινα σκαλοπάτια. Ανακατασκευή δαπέδου με πέτρινες πλάκες και περισσότερη οριζοντίωση. Πεζούλα πέτρινη, μπαλκονάκι, αναβαθμίδα, μπροστά από το καφενείο του Συλλόγου.

Αποπεράτωση εργασιών τοιχίων στην Τρανή Βρύση.

Ανάδειξη περιβόλου και συντήρηση της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Το ίδιο για τον Άγιο Αθανάσιο.

Μονοπάτι με εντοιχισμένο φωτισμό, από πέτρινες πεζούλες από Γούπατο στην Τρανή Βρύση και από κει στην παλαιά Βρύση, στο παλαιό μονοπάτι, στις παρυφές του βουνού και στη συνέχεια στον Αι-Γιώργη.

Πρόσβαση και καλαίσθητη περίφραξη νεκροταφείου με λιθοδομή και μασίφ μεταλλικά κάγκελα.

Συντήρηση του κτιρίου του Σχολείου ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στο σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιείται. Επισκευή οροφής, καμινάδας, εγκατάσταση τζακιού, σύνδεση με κουζίνα, νέα καθιστικά σε στυλ ρουστίκ, πάγκοι δασαρχείου. Καλύτερη διακόσμηση, φωτισμός, παράθυρα, κουρτίνες.

7. Υγεία, κοινωνική πρόνοια

Συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για τον περιοδεύοντα αγροτικό γιατρό. Συστηματικές επισκέψεις, οργάνωση ραντεβού. Πρωτοβουλίες του Συλλόγου για διατήρηση, προμήθευση φαρμάκων, προγράμματα αιμοδοσίας για συγχωριανούς που έχουν ανάγκη. Αλληλεγγύη και υποστήριξη συγχωριανών σε ζητήματα εισαγωγής και περίθαλψης σε νοσοκομείο.

8. Αστυνόμευση

Αδιάκοπη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για την περιστολή των κρουσμάτων κλοπών που μαστίζουν το χωριό μας.

9. Πολιτιστικός Σύλλογος

Αποσαφηνίζεται ο ρόλος του πολιτιστικού Συλλόγου, στον οποίο αναγνωρίζεται η μαζικότερη και αυθεντικότερη έκφραση του χωριού μέσα από το εκάστοτε αιρετό διοικητικό του συμβούλιο. Οι θέσεις του Συλλόγου είναι ως εκ τούτου με ιδιαίτερη βαρύτητα για τους εκπροσώπους του χωριού στην τοπική αυτοδιοίκηση με την οποία επιβάλλεται εποικοδομητική συνεργασία.

(*) Το κείμενο αυτό δημοσιεύεται και στη Φωνή των Σκαμνιωτών Νοεμβρίου Δεκεμβρίου 1998 που κυκλοφορεί αρχές Ιαν. ’99

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *