“Αναδρομικές” αποζημιώσεις

FtS37

Σε κάποιες άλλες στήλες της Εφημερίδας μας, υπάρχει αναφορά στην επέτειο της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα. Με την ευκαιρία αυτή και με αφορμή την έντονη φιλολογία που αναπτύχθηκε τα τελευταία 6-7 χρόνια για τις γερμανικές αποζημιώσεις, είναι, πιστεύω, επιβεβλημένο να αναφερθούμε με λίγα λόγια σ αυτές, καθώς και στις καταστροφές που προκάλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην πατρίδα μας.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής που κράτησε 42 μήνες, μέχρι τον Οκτώβριο του 1944, είχαμε τις εξής καταστροφές σε έμψυχο και άψυχο υλικό.

• Εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά αποσπάσματα 38.960 Έλληνες

• Σκοτώθηκαν από “αδέσπωτες” σφαίρες και άλλα στρατιωτικής φύσεως “ατυχήματα” 12.103

• Σκοτώθηκαν σε μάχες 70.000

• Πέθαναν από πείνα σ ολόκληρη την Ελλάδα περίπου 600.000 άνθρωποι

• Πέθαναν πριν γεννηθούν, κατά τη γέννα ή αμέσως μετά τη γέννησή τους 300.000 παιδιά εξ αιτίας της ασιτίας και της κακουχίας των μανάδων τους

• Θανατώθηκαν με τρόπο οικτρό στα γερμανικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως 45.000 Ελληνες για τους οποίους δεν μίλησε ποτέ κανείς και κατά τον ίδιο τρόπο 60.000 Ελληνες, Εβραίοι το θρήσκευμα, για τους οποίους μίλησαν οι πάντες. Φυλακίσθηκαν 200.000 από τους οποίους πολλοί πέθαναν στη φυλακή ή αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους από τις κακουχίες.

• Προσβλήθηκαν από βαρειές ασθένειες και έμειναν δια βίου ανίκανοι, αμέτρητοι άλλοι συμπατριώτες μας.

• Τα κατοχικά στρατεύματα άδειασαν όλες τις αποθήκες τροφίμων σε κάθε γωνιά της χώρας. Αρπαξαν όλα τα δημητριακά, καπνά, σταφίδες, μπαμπάκια, λάδια και κάθε λογής τρόφιμα και άλλα αγαθά. Κατέστρεψαν αγροτικά μηχανήματα και καλλιέργειες.

• Αρπαξαν το 50% των μεγάλων ζώων, βόδια, αγελάδες, άλογα, το 30% των μικρών. Διέλυσαν την ελληνική κτηνοτροφία.

• Κατέστεψαν τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις, ανατίναξαν ορυχεία, κατέστρεψαν σχεδόν τη βιομηχανία.

• Κατέστρεψαν το 80% του σιδηροδρομικού δικτύου, γκρέμισαν γέφυρες, ανατίναξαν σταθμούς και σήραγγες. Από τις 220 ατμομηχανές των Ελληνικών Σιδηροδρόμων άφησαν πίσω τους μόνο τις 33! Από τα 312 επιβατικά βαγόνια, άρπαξαν τα 306 και μας άφησαν μόνο 6! Από τα 4.544 φορτηγά βαγόνια, άφησαν όλα κι όλα τον απίστευτο αριθμό των 63!

• Κατέσχεσαν το 70% των οχημάτων παντός είδους και κατέστρεψαν το οδικό δίκτυο της χώρας.

• Ισοπέδωσαν τελείως και έκαψαν 100.000 σπίτια και μισογκρέμισαν άλλες 50.000.

• Κατέστρεψαν τις μεγαλύτερες λιμενικές εγκαταστάσεις και έφραξαν ακόμη και τον Ισθμό της Κορίνθου, άρπαξαν τέλος το 73% των πλοίων της εμπορικής και επιβατικής ναυτιλίας της χώρας μας.

Σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ, η Γερμανία, σε σχέση με το ετήσιο εισόδημά της, είχε υποστεί ζημίες από τον πόλεμο της τάξεως του 135% και η Ελλάδα αντίστοιχα του 170%! Η κατεστραμμένη δηλ. Γερμανία ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα, μόλις τελείωσε ο πόλεμος. Σήμερα μας ζητάνε οι καταστροφείς μας να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να εγγίσουμε τους στόχους του Μάαστριχτ, τη στιγμή που ούτε για τους ίδιους είναι κατορθωτό, γιαυτό και αναβάλλουν συνεχώς τη σύγκλιση. Κακομοίρα Ελλάδα πώς άντεξες και αντέχεις ακόμη!

Πριν προχωρήσουμε στο θέμα των αποζημιώσεων πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα, ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα, η οποία δεν αποζημιώθηκε από τη Γερμανία για τις καταστροφές που υπέστη στη διάρκεια της κατοχής. Δεν είναι η τελευταία φορά άλλωστε που συνέβη αυτό. Και μετά τον πόλεμο του Περσικού, περιμέναμε να μας φωνάξουν για να μοιραστούμε τα λάφυρα, λόγω της συμμετοχής μας σ αυτόν. Να μην πω τί πήραμε στο τέλος, γιατί μόνον “χοντρά” μπορώ να το πω.

Η διάσκεψη των Παρισίων, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τον πόλεμο και συμμετείχαν εκπρόσωποι των νικητριών χωρών, καθώρισε και επεδίκασε το ύψος των ζημιών που προκάλεσαν τα χιτλερικά στρατεύματα σε όλες τις χώρες.

Για την Ελλάδα το ύψος της αποζημίωσης έφθανε στο αστρονομικό ποσό των 14 δισεκατομμυρίων $, με αγοραστική αξία του 1938! Με σημερινές τιμές δηλ. και χωρίς να υπολογισθούν οι τόκοι για τη εξηκονταετία, σχεδόν, που πέρασε, το ποσό αυτό φτάνει στον απίστευτο αριθμό των 3 τρισεκατομμυρίων 822 δισεκατομμυρίων δρχ. Αν υπολογίσουμε και τους τόκους τόσων χρόνων, το ποσό αρκεί να καλύψει ολόκληρο το δημόσιο χρέος και “να βάλουμε και στην τσέπη”!

Το ανωτέρω όμως ποσό αποτελεί ένα μόνο μέρος των οφειλών προς τη χώρα μας, γιατί υπάρχουν και άλλες ληστείες. Υπάρχει το δάνειο που άρπαξε η ναζιστική Γερμανία. Ο καθηγητής Οικονομίας και Ακαδημαϊκός, Αγγελος Αγγελόπουλος, στο βιβλίο του “Οικονομικά” αναφέρει ότι το δάνειο αυτό σε τιμές 1995 -νομίζω- και με ελάχιστο επιτόκιο, φτάνει τα 13 δις $, ήτοι με σημερινή τιμή $, 3,5 τρις δρχ! Αν σ αυτά προσθέσουμε και τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον πληθωρισμό και μόνον κατά τη διάρκεια της κατοχής, που ο Αγγελος Αγγελόπουλος τις ανεβάζει στο ύψος των 27.452.262 χρυσών λιρών Αγγλίας, ήτοι 600 δις σημερινών δρχ, όλοι αντιλαμβανόμαστε σε ποιά θέση θα βρισκόταν σήμερα η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό στερέωμα.

Το -γιατί;- αυτές οι αποζημιώσεις δεν δόθηκαν ποτέ στη χώρα μας, πρέπει να το απευθύνουμε σε όλες τις μεταπολεμικές Κυβερνήσεις. Αλλωστε οι περισσότεροι από εμάς ακούσαμε για το θέμα αυτό και καταλάβαμε ότι είναι υπαρκτό, μόνον στην τελευταία 6ετία. Υπήρξε μία “έξαρση” δηλώσεων των πολιτικών μας, έγιναν κάποιες “συζητήσεις” μάλλον ακαδημαϊκές εδώ και στην ΕΕ -έγινε και ερώτηση από Ευρωβουλευτές, αν δεν με απατά η μνήμη μου- που προκάλεσαν μάλιστα την έκρηξη του γνωστού και μη εξαιρετέου κ.Κλάους Κίνγκελ, ο οποίος δήλωσε ότι “οι γερμανικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα δίδονται με τη σημερινή μορφή των παροχών από την ΕΕ” λες και η ΕΕ είναι γερμανική κρατική οντότης! Η μήπως -άραγε- είναι έτσι!

Μετά τη δήλωση αυτή του Κίνγκελ και τις απαντήσεις που πήρε από μερικούς πολιτικούς μας και από την ΕΕ, ότι η ευρωπαϊκή “βοήθεια” δεν έχει καμμία σχέση με τις αποζημιώσεις, δεν ξανακούσαμε κουβέντα από κανένα και φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να ακούσουμε στο εξής! ΓΙΑΤΙ; Η καμόρα επέβαλε την ομερτά; Και τα σκυλιά δεμένα!!!

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ευθ. Δ. Τζιβάρας

Πληροφορίες:
Από εφημερίδες, περιοδικά, ΜΜΕ, βιβλίο “οι σάπιοι” Κυριάκου Διακογιάννη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *