FtS35
Έντονος προβληματισμός στο χωριό γύρω από τους λαθρομετανάστες.
Και πάλι πρόσφατα διαπιστώθηκαν διαρρήξεις σε σειρά σπιτιών στο Σκαμνό με κλοπές ή απόπειρες διάρρηξης καινούργιο στοιχείο που συνδυάζεται αυτή τη φορά με την συχνή πλέον αυτή εγκληματική δραστηριότητα στο χωριό μας, είναι ότι το συγκεκριμένο βράδυ, έσβησαν τα φώτα του μεγάλου κόμβου στον Αϊ-Θανάση. Το γεγονός περιπλέκει τα πράγματα γιατί εδώ φαίνεται ότι επιστρατεύθηκαν και ειδικές τεχνικές γνώσεις αφού τα φώτα του οδικού δικτύου αναβοσβήνουν από την περιφερειακή ειδική υπηρεσία με συστήματα που δεν είναι γνωστά και προσιτά στον οποιοδήποτε, ακόμη και σ αυτόν που έχει γνώσεις περί τα ηλεκτρολογικά.
Ομοίως στο Ελευθεροχώρι όπου, όπως μάθαμε δεν υπάρχουν συστήματα συναγερμών έγινε εκπληκτική επιδρομή και εκκενώθηκαν κυριολεκτικά πάρα πολλά σπίτια και εκλάπησαν μέχρι και .. κοτόπουλα. Ακόμη έγινε απόπειρα κλοπής του μικρού φορτηγού του Προέδρου Στάθη Παπαβασιλείου, που ωστόσο σώθηκε έστω με σοβαρές ζημιές επειδή ο ιδιοκτήτης φίλος μας, είχε εγκαταστήσει σ αυτό ειδικό μυστικό σύστημα ασφάλειας κατά κλοπής.
Οι συζητήσεις και υποψίες έχουν κορυφωθεί στο χωριό και είναι μεγάλη η ανησυχία. Παρά τις κάποιες αμφιβολίες οι εικασίες εστιάζονται και πάλι στους οικονομικούς πρόσφυγες της γειτονικής Αλβανίας που δεν είναι λίγοι στην περιοχή, όπως εξ άλλου στα περισσότερα σημεία της χώρας μας. Έτσι λοιπόν ακούσαμε διάφορες σκέψεις ακόμη και με κάπως ακραίες θέσεις κατά των προσφύγων αυτών, που σίγουρα δεν είναι αγγελούδια. Ο Παπά-Στάθης μας μίλησε, για παράδειγμα, για τους φόβους του να αλλοιωθεί η πολιτιστική μας ταυτότητα με την μαζική είσοδο τόσων λαθρομεταναστών.
Φοβούμαστε όμως ότι παραβλέπονται άλλες εξ αντικειμένου πραγματικότητες γύρω από το πρόβλημα, ακόμη και αν οι φόβοι που εκφράζονται είναι δικαιολογημένοι. Για παράδειγμα ότι η αυξημένη εγκληματικότητα των ανθρώπων αυτών έχει να κάνει με το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης που τους κατατάσσει στα έσχατα επίπεδα εξαθλίωσης. Υπό τέτοιες συνθήκες όμως, οι άνθρωποι αποκτηνώνονται και οποιαδήποτε ακραία συμπεριφορά μπορεί να εκδηλωθεί. Μετά είναι και το γεγονός ότι η είσοδος των ανθρώπων αυτών στη χώρα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Εδώ έχουμε να δεχθούμε ότι η κατάσταση στην οποία ευρίσκεται ο γείτονάς σου δεν μπορεί να σε αφήνει αδιάφορο. Δεν είναι λοιπόν τυχαία τα σχετικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύουν στην σταδιακή υποστήριξη των γειτονικών προς Ανατολάς χωρών. Εδώ ακριβώς έγκειται και η δική μας πρόκληση αν στ αλήθεια αισθανόμαστε και είμαστε με καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία, στην κουλτούρα κλπ.
Μία άλλη πραγματικότητα, φίλες και φίλοι, είναι βέβαια και η επίπτωση στο κόστος εργασίας που συνοδεύει το φαινόμενο των λαθρομεταναστών. Εργασίες ανειδίκευτου εργάτη, υποδεέστερες δραστηριότητες για τις οποίες δεν υπήρχαν ελληνικά εργατικά χέρια ή τουλάχιστον έπρεπε να διαθέσει κανείς πολλαπλασίως μεγαλύτερο ποσό για αμοιβή εργασίας, εκ των πραγμάτων περιήλθαν στους λαθρομετανάστες πλην όμως με τρόπο εντελώς άναρχο. Εδώ έχουμε και τα καλά που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Ακόμη και οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων δέχονται από την δραστηριότητα αυτή των λαθρομεταναστών, ότι δεν πλήττεται, τουλάχιστον σημαντικά, το δικό μας εργατικό δυναμικό αφού όπως αναφέρθηκε ο ρόλος τους είναι συμπληρωματικός.
Τα τελευταία χρόνια με την κατάρρευση του λεγόμενου ανατολικού μπλοκ του υπαρκτού Σοσιαλισμού, πολλά πράγματα απομυθοποιήθηκαν κατά τρόπο τραγικό. Δεν ήμασταν λίγοι, και ιδίως οι πιο ηλικιωμένοι που από τα διάφορα Ραδιόφωνα της τότε προπαγάνδας ακούγαμε για θαύματα και προόδους των χωρών αυτών. Σχεδόν το είχαμε πιστέψει πολλοί από εμάς, ότι εκεί ήταν κάτι σαν παράδεισος και ξαφνικά όλα ήρθαν ανάποδα!
Μέτρα από την πολιτεία μας οπωσδήποτε παίρνονται, πλην όμως όχι ιδιαιτέρως αποτελεσματικά, όπως η αυστηρή φύλαξη των συνόρων μας, η υπό έλεγχο είσοδος σε κατόχους βίζας ή κάρτας, η είσοδος με πρόσκληση από Έλληνα εργοδότη που κατά κάποιο τρόπο ευθύνεται για τον προσκεκλημένο του. Η κατάσταση που επικρατεί στην γειτονική χώρα, μας είναι τώρα πλέον λίγο-πολύ γνωστή. Ακούσαμε ότι μέχρι και 250.000 δρχ χρειάζεται μερικοί Αλβανοί να δώσουν σε κυκλώματα μαφίας για να μπορέσουν να περάσουν στην Ελλάδα. Αυτό το ποσό τηρουμένων και των εκεί αναλογιών είναι αστρονομικό. Το χειρότερο όμως είναι ότι, σε εμπιστευτικές συζητήσεις με βορειοηπειρώτες ακούει κανείς ότι αυτή η αλβανική μαφία δεν είναι εντελώς άσχετη και με διάφορα ελληνικά κυκλώματα. Αν λοιπόν αυτή η πληροφορία είναι αληθής τότε ρωτάμε που εντοπίζεται η περισσότερη αθλιότητα.